Salvin Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Cześć, waham się pomiędzy dwoma ww. kierownicami: http://allegro.pl/kierownica-kcnc-sc-bone-scandium-31-8mm-128gr-bs-i1996124044.html http://allegro.pl/far-and-near-scandium-handlebar-118g-lemonbike-i2023423618.html Obydwie mają taką samą długość, kąt gięcia oraz są wykonane z tego samego materiału. Czy czymś się różnią oprócz nazwy ? Jak jest ze sztywnością oraz co najważniejsze z wytrzymałością (ważę 78 kg)? Może ktoś użytkuje którąś z tych kierownic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 zakupiłem f&n niestety jeszcze nie miałem okazji się przejechać,115g,wygląda na porządną tylko że ja kupiłem ją jeszcze w cenie 160zł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Sztywność będzie kiepska, chociaż z drugiej strony wcale nie musisz tego zauważać, podobnie z wytrzymałością. Jeśli chcesz kierownicę aluminiową/ ze scandium, to moim zdaniem powinieneś szukać czegoś od 150g w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobik2010 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Scandium z tego co pamiętam jest wytrzymalsze od czystego aluminium więc i części teoretycznie mogę być bardziej wylajtowane. To oczywiście czysto teoretycznie bo praktycznie ja bym nie zaryzykował kupowania tak lekkich części niezależnie z czego były by zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Kiedyś pewna zacna firma stwierdziła że wycofuje się z wyścigu zbrojeń o masę bo poniżej pewnych wartości na wadze to już jest ruletka z bezpieczeństwem. Ta firma to Syntace. Przedstawiać chyba nie trzeba, Red Monstera też. Osobiście uważam że szukając lekkiego i bezpiecznego sprzętu (rurek) można się posiłkować wagami Syntace jako wskaźnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 115 to wylajtowana kiera tym bardziej w scandium który jak już wspomniano jest wytrzymalszy od czystego alu?? O_O 60-70g w carbonie to jest wylajtowany sprzęt... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Kudłaty pamiętaj że autor tematu nie jest świerszczem 55kg To po pierwsze a po drugie może i 115g to nie mistrzostwo świata ale taka kiera pod każdym i w każdych warunkach może już nie dać rady. Ja bym nie ryzykował i raczej ufam Syntace, nie muszę myśleć czy mi kiera pęknie gdy moje osiemdziesiąt pare kilko się uwiesi na jakimś dziurawym leśnym zjeździe (nie mylić z DH). Rower może mam ciężki ale sztywny jak diabli... i to mi pasuje całkowicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 78 to raczej nie taka tragedia... 85-90 to co innego osoba o takiej wadze raczej nie walczy o każdy gram... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciuciu Napisano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Ja waze 88-90 i od 2 sezonow smigam na kcnc 25,4 tej ze scandium waga kiery 100 pare gram. Trasy: miasto , lasy , parki nascie tys km zrobiine i praktycznie zero zuzycia luzu a sztywna jest jak diabli. Nie wiem jak ta druga kiera ale kcnc polecam. W tym sezonie zobacze czy nic jej nie jest bo oddam na badania nieniszczace i mi przeswietla ultradzwiekami:-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.