Skocz do zawartości

[1400-1800zł] Merida Matts TFS 100-V vs Kross Level a2 vs Kross hexagon x6/x8 vs Kellys Quartz

Jazz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

"Mityczna tylna przerzutka", a rower to całość, nie tylko ona. Ja brałbym Kellysa, najlepiej wypada. Widelec XCR, nie XCM jak w reszcie, napęd to (poza łańcuchem) pełne Alivio. Najdroższy, fakt. Ale i najlepszy.

Napisano
"Mityczna tylna przerzutka", a rower to całość, nie tylko ona

W tym rowerze jest mocna i wygodna rama,więc nie tylko mityczna przerzutka.Test tego roweru można przeczytać na www.bikeboard.pl

Napisano

Panowie, wynikła jeszcze jedna sprawa. Mianowicie mam problem z dobraniem ramy. Mam 183cm wzrostu waga 65kg, ale za to długie nogi - od krocza 92cm. Celowałem w 20", ale muszę mocno podnosić siodełko. Myślicie, że Level A2 21 cali będzie lepszy? Nie mam gdzie go przymierzyć, a boję się że pozycja będzie nie wygodna (w sensie bardzo mocno pochylona). Czy brać 20" i używać wysoko siodełko?

Napisano

To, że jakaś rama ma rozmiar 20", nie oznacza, że inna o rozmiarze 21" nie może mieć krótszej górnej rury. A to właśnie jej efektywna długość jest ważna, ba, najważniejsza. Rozmiar podawany przez sprzedawców nic nie mówi o faktycznej pozycji na rowerze. Dopiero porównanie geometrii, a najlepiej przymierzenie się do sprzętu da sensowne informacje.

@nemo2009 To było odnośnie ilości tego Deore w tym Romecie.

Napisano

Widzę że nastawiasz się na tego A2 a jak sam stwierdziłeś w pierwszym poście nie jest Ci na nim wygodnie. W takim wypadku zakup roweru choćby z najlepszym osprzętem świata jest bez sensu. Co Ci po tym wszystkim skoro po przejechaniu 10km okaże się że tak Cię bolą plecy w krzyżu że przyjemność przeradza się w katorgę? Sam przez to przechodziłem w zeszłym sezonie i skonczylo sie na tym ze musialem kupic inny rower.

Ten Rambler nie ma sensu w ogóle. Natomiast najlepszym wyborem tutaj jest zdecydowanie Kellys Quartz a za nim Merida (na której jak wspomniałeś było Ci wygodnie). Przymierz się do Kellysa bo to faktycznie jak Ktoś wczesniej wspomnial bardzo wygodne rowerki i wybieraj miedzy tymi dwoma.

A z A2 daj sobie spokoj bo jesli podczas przymiarki bylo niewygodnie to podczas jazdy bedzie tylko gorzej.

A jesli chodzi o to ze jakis rower jest produkowany na Tajwanie to raczej trzeba sie cieszyc a nie narzekac na to. Rowery najlepszych marek swiata sa tam produkowane i faktycznie sa najlepsze. Jedne z pierwszych rowerow na swiecie zostaly wyprodukowane na Tajwanie. Stoi za nimi bardzo duze doswiadczenie i praktyka w branzy rowerowej a dziwne urazy ludzi ze to chinski badziew swiadcza tylko o ich ignorancji w tym temacie.

Napisano

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Rozjaśniłeś mi temat i bardzo pomogłeś w dokonaniu wyboru. Wisze Ci piwo ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...