Skocz do zawartości

[Amortyzator] Manitou Skareb Comp SPV 2005 regulacja

Roko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie moglem nigdzie znalezc info na ten temat, a na pewno ktos mi tutaj doradzi, juz nie raz otrzymalem pomoc na tym forum.

Mianowicie jak w Temacie chcialbym wyregulowac odpowiednio mojego Skareb'a model Comp SPV 2005 , wiem ze istnieje wiele modeli Skareba . Moj, to Skareb Comp SPV o skoku 80mm .. moje pytania:

jak go utwardzic bo dla mnie jest miekki jak galareta, i na ile moge go utwardzic, z prawej strony mam czerwona srobke, z lewej czarna, u dolu Skareba rowniez jest regulacja, waze rowno 80KG,

na innym rowerze uzywalem Skareba z blokada i bylem bardzo ale to bardzo zadowolony jak na moja "rekreacyjna" jazde. a ten powoduje ze odechciewa mi sie jezdzic (szczegolnie pod gorke albo przy przyspieszaniu) stad moja prosba o pomoc.

ps. czy moge zamontowac w nim blokade? znalazlem blokade na Allegro do Skareb'a za 70zl nową. czy faktycznie da sie do niego taki lockout zamontować? i ew. ale to juz moje fanaberie.. blokade przy kierownicy? pozdrawiam i dziekuje za pomoc, Roko.

• Mod Team

To jest amortyzator z inteligentną blokadą stąd nazwa SPV (Stable Platform Valve). Tutaj blokada jest ustawiona według tego jak napompujesz tę komorę spv. Nie da się zmienić wartości zablokowania widelca w czasie jazdy bez dostępu do pompki.

Na dole w prawej goleni masz regulację tłumienia.

Zaworek w lewej goleni jest odpowiedzialny za odpowiednią twardość amortyzatora

Natomiast zawór w prawej goleni (tam gdzie jest jednocześnie regulacja rebound'a) jest do ustawienia platformy spv, czyli zablokowania amortyzatora i przeciwdziałaniu bujania.

Moim zdaniem SPV upośledza pracę amortyzatora dlatego wybrałem kiedyś R7 zwykłą bez tej platformy, mimo, że spv było lżejsze.

Czy możesz zamontować blokadę? Pewnie że tak, ale byś musiał wymienić całe bebechy z prawej goleni. Wyrzucić stamtąd platformę spv a wstawić zwykłego lockouta. Opłacalność tego jest zerowa. Weź lepiej pompkę w dłoń i pobaw się ustawieniami bo to jest kwestia złego doboru ciśnienia w twoim przypadku.

@Łukasz dzieki za wyczerpujaca odpowiedz, faktycznie nie ma co poki co inwestowac w blokade, napompuje amorek i dam znac jak sie sprawuje, jeszcze raz wielkie dzieki za informacje, troche mi to rozjasnilo. pozdrawiam, R.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...