darekc Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Posiadam SID'a z 2010r i mam problem z napompowaniem dolnej komory (-). Stosowałem pompkę BETO MP-035 i bez problemu górną komorę jestem w stanie napompować (bezstratnie) natomiast dolnej tą pompką nie da się, mimo mocnego przykręcenia powietrze ucieka podczas pompowania. Podłączając pompkę ZEFAL bez problemu mogę dolną komorę napompować lecz podczas odkręcania większość powietrza ucieka. Jaką pompkę stosujecie pompując REBA/SID by powietrze nie uciekało? Może warto zakupić pompkę Rock Shox http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/20/23/07/64/2023076404 albo taką http://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/20/27/48/38/2027483827 przy tej ostatniej w opisie jest informacja, że istnieje możliwość odkręcenia bez utraty ciśnienia tylko cena już 130zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Też mam SID'a i korzystałem z wielu pompek i jeszcze nie spotkałem takiej która by nie syknęła podczas odkręcania. Radzę sobie z tym w taki sposób że pompuje nad wyraz po kilku pompowaniach można już wyczuć ile więcej trzeba dopompować. Miałem tą pompkę Rock Shocka ale sprzedałem też leciało trochę powietrza... była po prostu nie wygodna. Teraz mam pompkę Bontragera i jest naprawdę spoko konstrukcja podobna do RS lecz dużo wygodniejsza. NOWA POMPKA DO AMORÓW BONTRAGER OKAZJA ! ! ! (2033660093) - Aukcje internetowe Allegro za dużo kasy sobie za nią krzyknął Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Ja sobie zrobiłem przedłużkę do pompowania amora z przjściówki samochodowy-presta i na to jeszcze przejściówka presta-samochodowy i mogę pompować zwykłą pompką bez strat powietrza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekc Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Już pokombinowałem i sprawdziłem, że ten dźwięk to jednak syk uchodzącego powietrza z wężyka. Powiedzcie mi tylko bo to mój pierwszy amor powietrzny i może się mylę. Po wkręceniu pompki powinno jakieś ciśnienie pokazać? Bo mi pokazuje 0, napiszę jak pompuję amora. 1. pompuję komorę 2. odkręcam pompkę słyszę syk 3. podłączam pompkę, manometr pokazuje 0 mimo, że w komorze jest powietrze 4. po podpompowaniu pokazuje tyle ile chcę Gdyby pompka całkowicie spuszczała powietrze to lagi by się schowały w goleniach, więc powietrze na pewno jest. Inna moja zagwostka to to, że amor jest ustawiony na 80mm ważę 77kg i ustawiłem (+) na 120PSi (-) na 105PSI i wydaje mi się, że amor jest dość twardy, tak powinno być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 darekc Dziwne. Zaraz po podłączeniu manometr powinien wskazywać ciśnienie, które jest w komorze. Chociaż jeżeli mówisz, że powietrze jest, to może tylko mały problem z manometrem na pompce. Weź tylko pod uwagę, że powietrze w pozytywnej wystarczy, aby amor pozostał wysunięty. Nie musisz mieć powietrza w negatywnej, a amor i tak będzie wysunięty. A poza tym, jeśli wydaje Ci się, że amor jest za twardy, to pobaw się ciśnieniami. Każdy inaczej sobie je ustawia. Ja np. w Raidon'ie mam nabite do 100PSI przy skoku 100mm i wadze ~75kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 3 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Oczywiście najpierw nakręcasz pompkę na zawór, później różowym pokrętłem otwierasz zawór, right? Może ten różowy nie jest do końca wkręcony i nie otwiera zaworu - pompujesz powietrze do rurki w pompce, odkręcasz i powietrze z rurki schodzi, w wyniku czego odnosisz takie wrażenie, że napompowałeś. A w miarę pompowania amor zmienia charakterystykę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegonz Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Proponuję Ci nabić do negatywnej jakieś 10psi więcej niż do pozytywnej, powinna być duża poprawa w działaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek87 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Dziwne faktycznie. Ale skoro po napompowaniu manometr wskazuje cisnienie, to raczej z nim powinno byc wszystko ok. idac tym tropem to powietrze faktycznie ucieka, bo po podlaczeniu ponownym pompki powinno pokazywac a jest 0. Kiedyś miałem problem z uciekajacym powietrzem i problem byl z gwintem. Wystarczylo wlac do gwintu troche (malo!) oleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekc Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Oczywiście najpierw nakręcasz pompkę na zawór, później różowym pokrętłem otwierasz zawór, right? Tak dokładnie robię, komory (-) nie jestem w stanie napompować pompką BETO pomimo wkręcenie mosiężnego elementu do końca i wkręcenia tego różowego. Całą resztę sugestii sprawdzę po powrocie do domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Dziwne faktycznie. Ale skoro po napompowaniu manometr wskazuje cisnienie, to raczej z nim powinno byc wszystko ok. idac tym tropem to powietrze faktycznie ucieka, bo po podlaczeniu ponownym pompki powinno pokazywac a jest 0. panowie trochę fizyki po zakręceniu manometr nie pokazuje ciśnienia chociaż ono jest w komorze ponieważ końcówka pompki nie otwiera grzybka zaworu i nie następuje wyrównanie ciśnienia komory i pompki pompować się da ponieważ w miarę pompowania wzrasta ciśnienie po stronie pompki, które napiera na zawór i gdy jest wyższe niż w amortyzatorze zaczyna go pompować. A manometr pokazuje ciśnienie pompki które przy otwartym zaworku przez napierające powietrze staje się też ciśnieniem amortyzatora. W tym układzie pompką można napompować amortyzator ale w razie czego nie można już upuścić powietrza z amora. Plus taki, że podczas odkręcania nie ucieka powietrze z amortyzatora tylko z pompki ale po ponownym podłączeniu manometrpokaże zero anie nie napompujemy pompki do wyrównania ciśnienia. Wyrównanie ciśnienia będzie słychać podczas pompowania cyknięciem otwierającego się zaworu Chyba już wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 3 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Magura i DT Swiss do swoich amorków dają pompkę umożliwiajacą bezstratne pompowanie http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=38214 Nie jest to 100% bezstratne ,ale ubytek w porównaniu z taką http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=9002 jest zdecydowanie mniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek93 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Dobrze, że trafiłem na ten temat, bo właśnie miałem zamawiać pompkę Beto mp-035. W takim razie, jaka pompka podejdzie do napompowania reby? Im taniej tym lepiej, ale jeśli trzeba to wolę wydać więcej i mieć dobry produkt. Zwykłą pompką da się napompować amorka? mam na myśli dużą pompkę podłogową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Jak chodzi o pompki magury to uchodzi i tak jakieś 5 psi- wiem, bo jej uzywam od czasu do czasu jak pompuję w serwisie. W przypadku np. Beto nic nie uchodzi jeśli umie się to dobrze odkręcić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 uchodzi i tak jakieś 5 psi Powietrze nie uchodzi podczas odkręcania wężyka, uchodzi z amora do wężyka podczas ponownego podłączania wężyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 3 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Kubek, pompkę Magury masz z tym dodatkowym czymś przy zaworze? Mi na ten przykład nie uciekało - jeśli mówimy o amorku. Przy tłumiku uciekało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekc Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 OK problem rozwiązany. Wskazania manometra "0" było moim błędem, nie do końca wkręcałem końcówkę pompki, tak jak pisał kolega Czajnik Obecnie pokazuje tyle ile wpompowałem minus 5PSI, które ulecą podczas podłączania/odłączania. Obecnie obie komory napompowane do 120PSI w terenie wyjdzie co i jak i pobawię się wartościami. Co do pompki już wiem, że nie potrzebuję takiej która podczas odłączania nie spuści powietrza, wystarczy napompować o jakieś 5PSi więcej i po problemie. Po ponownym podłączeniu pompki mam tyle ile chciałem napompować. Dziękuję za wszelkie sugestie z mojej strony uważam temat za wyczerpany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Tak, pompuję zawsze taką z "tym czymś przy zaworze", przy pompowaniu amora uchodzi mi te 5 psi zawsze. Żeby nie było-wiem jak się jej używa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 ^ Ale skąd wiesz, że uchodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekc Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 ^ Ale skąd wiesz, że uchodzi ? Słychać pssss a po podłączeniu ponownym pompki masz 5PSI mniej na manometrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Po ponownym podłączeniu wężyka uchodzi trochę powietrza z amora do wężyka. 5-10PSI BTW http://www.competitivecyclist.com/review-pumps-co2-inflators/shock-pump-shootout_620.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 3 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Obecnie pokazuje tyle ile wpompowałem minus 5PSI, które ulecą podczas podłączania/odłączania. Też posiadam tę pompkę - jeżeli dobrze zdejmujesz pompkę zamykając wcześniej zawór różowym pokrętłem to nic nie ucieka. Dopiero po ponownym podłączeniu pompki i otwarciu zawora część powietrza z komory przechodzi do wężyka pompki przez co ciśnienie nieco spada. Także wskazanie manometra jest jak najbardziej dokładne (-: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 ... a "psyknięcie" przy odłączaniu nie powinno nikogo niepokoić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek93 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Miał ktoś podobny problem z tą pompką, jeśli chodzi o pompowanie Reby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Tzn jaki problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek93 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 autor tematu pisze, że nie może napompować komory negatywnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.