Skocz do zawartości

[klucz] jaki klucz kupić do suportu

bol3k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie warto tego typu narzędzia są jedno razowe, jak nie chcesz się denerwować to lepiej skompletować sobie potrzebne narzędzia niż kupić zestaw po którym zostanie tylko skrzynka :D

Napisano

No dokładnie o to mi chodziło - na razie musze kupić klucz do łańcucha, suportu, oraz do kasety.

Zatem czas zacząć kompletowanie.

Napisano

A jakie połączenie będzie trwalsze - spinka, czy łańcuch połączone na stałe??

Powiedzcie mi jak uważacie - takie minimum narzędzi jakie będę potrzebował do serwisowania własnego roweru.

Do najbliżeszgo dobrego seriwsu mam jakieś 40 km więc rozumiecie moją sytuacje.

Napisano

Przede wszystkim wszystko zależy od twoich umiejętności jak nie obce Ci rozkręcenie i skręcenie roweru na części to na pewno: komplet imbusów (koniecznie 4,5,6,8 inne mogą się przydać ale w sumie można się bez nich obejść), klucz do suportu, skuwacz (wg. potrzebne narzędzie), bacik + klucz do kaset lub klucz do wolnobiegu w zależności co masz w rowerze, ściągacz do korb, obcinaczka do linek/pancerzy (chociaż teoretycznie można też uciąć kombinerkami ale to wymaga trochę zabawy), komplet kluczy do kasowania luzy na piastach (o ile potrafisz to robić i masz piasty na kulkach), ew. torx T25 do śrubek od tarcz ale to już też zależy od tego czy masz tarcze, klucz do centrowania koła.

Z takim zestawem mało czego sam nie zrobisz przy rowerze, jednak wiąże się to z wydatkami :)

Napisano

Spinka Ci się nigdy nie zerwie. Co najwyżej rozepnie, ale nie słyszałem o takim przypadku. Trwalsze to spinka i łatwiej jest wtedy czyścić napęd. Spinka jest niezbędna. Zależy czy chcesz wszystko robić sam, czy tylko serwisować na bieżąco a wymiany w serwisie.

Napisano

Mi się raz rozpięła spinka to łańcuch owinął się wokół tylnych widełek :002: a co do narzędzi, to do ściągacza do korb, klucza do kasret i klucza do suportu potrzebne są jeszcze dodatkowe narzędzia np do klucza do suportu, który posiadam potrzebny jest klucz płaski/oczkowy/nadadowy 24mm albo pokrętło/grzechotka 1/2" więc jeśli kolega nie posiada takich narzędzi, to też będzie musiał kupić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...