dejv666 Napisano 17 Lutego 2006 Napisano 17 Lutego 2006 Witam. Składam rowerek i mam dylemat którą korbe wybrać. Obie mają zinegrowana oś, różnią sie wagą ok. 100g. Która będzie wytrzymalsza?? Jak jest z dostępnościa częsci do obu firm. Ewentualnie co możecie polecić o podobnej jakości (albo lepszej ).
Kaska Napisano 17 Lutego 2006 Napisano 17 Lutego 2006 Mam korbe XT i jestem z niej bardzo zadowolona. Niektorzy uzywaja korb XT do skakania, wiec skoro wytrzymuje cos takiego, to musi byc wytrzymala. Z czesciami do XT problemu nie ma. Na Allegro znajdziesz wszystko. Pozdrowko i zycze udanych wyborow!
szakq Napisano 17 Lutego 2006 Napisano 17 Lutego 2006 tez chcialbym miec takie dylematy a powaznie to...sam nie wiem co bym wybral zebatki porownywalny poziom poloczenie z suportem tu i tu napawa optymizmem sztywnosc pierwsza klasa wiec kierowalbym sie tylko waga chyba ze jakas istotna roznica cenowa by sie trafila(okazja)moze np nie lubisz shimano jeszcze czy cos ;)ja bym jendnak chyba moze prawdopodobnie wzial XT bo latwiej zapakowac do niej tanie zebatki jakby kasiorki na xt nie styklo a do evolvea nie kupisz tanich zebatek race face
penny Napisano 17 Lutego 2006 Napisano 17 Lutego 2006 XT kupisz mimo wszystko dużo taniej (ok. 30-40%), Evolve chyba troszkę wytrzymalszy, generalnie obie opcje pierwsza klasa
Biker_Maras Napisano 17 Lutego 2006 Napisano 17 Lutego 2006 Witam. Także mam korbę XT jestem z niej super zadowolony, sztywna na maxa i wogle. Jeśli masz dylemat którą wziaźć to radziłbym XT ponieważ SHIMANO opatentowało technologię ze zintegrowaną osią, a inne firmy poprostu "zmałpowały" ją. Ja zaufałem XT-kowi i jestem HAPPY :-D.
dejv666 Napisano 17 Lutego 2006 Autor Napisano 17 Lutego 2006 Widze że wszyscy polecają XT. Więc chyba sie na tą opcje zdecyduje, aczkolwiek wizualnie bardziej mi się podoba Evolve :D
penny Napisano 17 Lutego 2006 Napisano 17 Lutego 2006 Evolve XC to klasa sama w sobie, sam myślałem o zakupie, ale komplet z rocznika 2005 kosztował by mnie 930 zł + wysyłka, na Allegro raczej ciężko kupić (tylko jeden sprzedawca zaoferował mi taką cenę), w sklepie to nawet ok. 1100 zł :029: XT kupisz za 530-570 zł.
dejv666 Napisano 17 Lutego 2006 Autor Napisano 17 Lutego 2006 Ludzie, tu nie chodzi o to która ile kosztuje, moge wybierać za tą sama kase spośród tych dwóch korb. I dlatego chce wiedzieć co polecacie. Chodzi mi o porównanie tych korb nie patrząc na ich cene Z góry dzięki A co do ceny Evolve to u Arnika za 800 widzialem
sector Napisano 18 Lutego 2006 Napisano 18 Lutego 2006 Jest jedna istona rzecz: w korbie XT masz oś przystosowaną do mufy 73mm - na mufie 68mm i tak jest taka jak w 73mm - linia łańcuch wumuszona jak w 73mm niezbyt fajne, nie masz wyboru długości osi - nie ma XT dla mufy 68mm. Z tego co wiem np. truvativ i fsa mają chyba możliwość wybrania długości. Niby to nic nie szkodzi, ale: gorsza linia łańcucha, większe przekosy, montujesz głupie podkładki zmieniejszajęce podparcie łożysk (to na gwincie). Poza tym dla mnie super korba, jestem w pełni zadowolony. Jedyny "zgrzyt" to ta długość osi. Nie wiem czy nie wymienię na FSA (mocowanie zmałpowane, ale to nic nie szkodzi przecierz :wink: ) - wolę odpowiednią długość na 68mm a nie kombinowanie z podkładkami i przekosy.
Biker_Maras Napisano 18 Lutego 2006 Napisano 18 Lutego 2006 Oto dwie stronki z opiniami userów RF'a i XTka. Looknij i zdecyduj, ja brałbym XT :\ http://www.rower.com/recenzje.php?op=prod&id=3423 - Shinamo Deore XT http://www.rower.com/recenzje.php?op=prod&id=3245 - Race Face Evo XC
Arni_King Napisano 18 Lutego 2006 Napisano 18 Lutego 2006 To ja się podłączę do tematu, bo to w jakiś sposób naświetli trochę problem koledze- a jak jest z łożyskami? Docierają do mnie informacje od klientów, że po 1000km siadają im łożyska w suportach w LX/XT. Czy Wy nie macie takich problemów? W przypadku korb RF'a klienci, którzy je kupili są zdecydowanie zadowoleni i na nic nie narzekają, ale być może w przypadku XT'ka jest tak, że więcej się sprzedaje to i więcej jest usterek stwierdzonych przez klientów. Jak ktoś ma nowego LX'a albo XT'ka, to prosiłbym o odpowiedź- jak tam łożyska po tych kilkuset/kilku tysiącach kilometrów. Pozdrowerek ALL :) PS: Ja sam nie zainteresowałem się nowościami Shimano ze sztywną osią, właśnie ze względu na te "słabe" łożyska.
sector Napisano 18 Lutego 2006 Napisano 18 Lutego 2006 Moje przejechały około 2500km - mają się bardzo dobrze, ważę 85kg, raczej nie jeżdże spacerowo. Osobiście mam jak najlepsze wspomnienia z łożyskami Shimano. Myślę, żę ze 20000km na nich przejadę.
penny Napisano 18 Lutego 2006 Napisano 18 Lutego 2006 Ludzie, tu nie chodzi o to która ile kosztuje, moge wybierać za tą sama kase spośród tych dwóch korb. I dlatego chce wiedzieć co polecacie. Chodzi mi o porównanie tych korb nie patrząc na ich cene Z góry dzięki A co do ceny Evolve to u Arnika za 800 widzialem Cena u Arnika: 805 korba + 275 suport z tej samej grupy, XT - 550 zł całość. Powiem krótko, gdybym miał możliwość kupna RF Evo w tej cenie co XT to nawet bym się nie zastanawiał
Arni_King Napisano 18 Lutego 2006 Napisano 18 Lutego 2006 Cena u Arnika: 805 korba + 275 suport z tej samej grupy, XT - 550 zł całość. Powiem krótko, gdybym miał możliwość kupna RF Evo w tej cenie co XT to nawet bym się nie zastanawiał Tu się niestety z Tobą nie zgodzę, ponieważ o ile się zorientowałem, to rozmowa przebiega na temat korby Evolve-XC model X-type, czyli ze zintegrowaną osią suportu, więc cenę suportu musisz odjąć od Twych wyliczeń Pozdrowerek FORUMOWICZE
Rezpekt Napisano 18 Lutego 2006 Napisano 18 Lutego 2006 Zdecydowanie Evolve-XC, sam na takiej jeżdze, wiele osób z teamu w którym jeżdze jeździło wcześniej na korbach shimano (lx, xt) i bardzo szybko zaczeli się wycofywać. Naprawde z cały szacunkiem, ale shimano nie umie robić porządnych korb, może nie wlicząc XTR-a. Wszystko poniżej z shimanowskich jest marnej jakości. Ja bym się nie zastanawiał nawet :-). Kolega zadał pytanie która będzie wytrzymalsza, zdecydowanie Evolve-XC, jak wiadomo są to korby nie do zdarcia :-). Pozdrawiam.
sector Napisano 19 Lutego 2006 Napisano 19 Lutego 2006 Jeszcze jedno mi się przypomniało - Shimano w XT, LX stosuje jeden z głupszych pomysłów w dziejach rowerowania (moim zdaniem) - czyli zdejmowany pająk korb - nie wiem po kiego ...., zmniejsza sztywność i zwiększa wagę. Dopiero XTR już normalny jest. Ogólnie w tych korbach w porządku jest mocowanie korby lewej na 2 imbusy, co jest sztywniejsze i mniej podatne na poluzowanie niż isis.
dejv666 Napisano 19 Lutego 2006 Autor Napisano 19 Lutego 2006 No to ja już nie wiem co brać, chyba jednak zdecyduje się na Evolve XC Szczerze powiedziawszy to się boje o te łożyska przy XT skoro siadają :/ lepiej chyba wziąć Race Face niż potem dokładać do XT ????
sector Napisano 19 Lutego 2006 Napisano 19 Lutego 2006 Jeśli chodzi o łożyska to moim zdaniem są ok - po 2500 kręcą się jak nowe. Poza tym nowy suppory to mały koszt kilkudziesięciu złotych. Sprawdziłem też mocowanie RF, Truvativa - też są podkładki, więc taka sama linia łańcucha jak w Shimano (pod 73 mufę). Jak dla mnie to oprócz tego XT jest OK i za cenę na Allegro raczej polecam.
Biker_Maras Napisano 20 Lutego 2006 Napisano 20 Lutego 2006 Zgadzam się z sectorem śmigam juz trochę na XTku i nic łożyska chodzą jak nowe !!! No problem !!!
sector Napisano 20 Lutego 2006 Napisano 20 Lutego 2006 No i na allegro jest XT i LX całkiem sporo, łatwiej też o koronki, suporty. Z RF jest już gorzej. A dostępność częsci też całkiem istotna jest.
Rezpekt Napisano 20 Lutego 2006 Napisano 20 Lutego 2006 W przypadku XT może tak bo tam często sa potrzebne :-P, a o RF nie ma co się martwić :-). Pozdrawiam.
Arni_King Napisano 20 Lutego 2006 Napisano 20 Lutego 2006 No i na allegro jest XT i LX całkiem sporo, łatwiej też o koronki, suporty. Z RF jest już gorzej. A dostępność częsci też całkiem istotna jest. Żaden problem z RF'em- wystarczy wiedzieć, gdzie pytać Importer zaniżył cenę LX'a i XT'ka nie wiem czy z powodu zwiększonej sprzedaży, czy też z powodu pogorszenia się sprzedaży (być może coraz więcej jest reklamacji i ludzie mniej kupują). Generalnie jednak jestem za RF'em- przynajmniej nie ma reklamacji. Pozdrowerek ALL
KONAbiker Napisano 22 Lutego 2006 Napisano 22 Lutego 2006 Ja też zdecydowanie bym brał RF'a. Sam w wakacje zamierzam sobie kupić tą korbę, bo koledzy lecą do Stanów i mam nadzieję, że mi kupią pewnie za jakieś 2/3 tego, co w polsce - 130$ Jeden ze znajomych ma korbę lx i już po ok 6000km nie wygląda za dobrze - niektóre zęby powyłamywane, inne już nieźle zjechane... Mój truvativ fived moim zdaniem wygląda znacznie lepiej po tym samym dystansie. Wiadomo, że widać normalne ślady użytkowania, ale zęby są wszystkie i nawet większość w całkiem dobrym stanie, a raczej turystycznie nie jeżdżę
Biker_Maras Napisano 24 Lutego 2006 Napisano 24 Lutego 2006 Kolego KONAbiker czy twój kumpel jezdzi w freeridzie? Mam kumpla co katuje korbę DEORE '03 (dropuje , ogólnie skacze na niej) przejechał pewnie z 10000 km (wszystko razem) i żaden ząbek mu się nie złamał. Może rzeczywiście korby lx są do D... albo ty coś kręcisz?
sector Napisano 25 Lutego 2006 Napisano 25 Lutego 2006 Miałem wcześniej i truvativa firexa - koronki to coś innego niż korba troszkę - jedna osoba może nie zmieniać łańcucha, druga często wymieniać i już porównanie nie będzie w porządku. Ja lepiej oceniam koronki shimano niż truvativa - na pewno są twardsze. Wyłamane ząbki itd. to wynik albo rozciągniętego łańcucha, albo np. jeżdżenia na dużych "przekoszeniach".
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.