Skocz do zawartości

[korba] Race Face Evolve XC vs. XT`05

dejv666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Składam rowerek i mam dylemat którą korbe wybrać. Obie mają zinegrowana oś, różnią sie wagą ok. 100g. Która będzie wytrzymalsza?? Jak jest z dostępnościa częsci do obu firm. Ewentualnie co możecie polecić o podobnej jakości (albo lepszej :P).

Napisano

Mam korbe XT i jestem z niej bardzo zadowolona. ;) Niektorzy uzywaja korb XT do skakania, wiec skoro wytrzymuje cos takiego, to musi byc wytrzymala.

Z czesciami do XT problemu nie ma. Na Allegro znajdziesz wszystko. :P

Pozdrowko i zycze udanych wyborow!

Napisano

tez chcialbym miec takie dylematy ;)

a powaznie to...sam nie wiem co bym wybral zebatki porownywalny poziom poloczenie z suportem tu i tu napawa optymizmem sztywnosc pierwsza klasa wiec kierowalbym sie tylko waga chyba ze jakas istotna roznica cenowa by sie trafila(okazja)moze np nie lubisz shimano jeszcze czy cos ;)ja bym jendnak chyba moze prawdopodobnie wzial XT bo latwiej zapakowac do niej tanie zebatki jakby kasiorki na xt nie styklo a do evolvea nie kupisz tanich zebatek race face

Napisano

XT kupisz mimo wszystko dużo taniej (ok. 30-40%), Evolve chyba troszkę wytrzymalszy, generalnie obie opcje pierwsza klasa

Napisano

Witam. Także mam korbę XT jestem z niej super zadowolony, sztywna na maxa i wogle. Jeśli masz dylemat którą wziaźć to radziłbym XT ponieważ SHIMANO opatentowało technologię ze zintegrowaną osią, a inne firmy poprostu "zmałpowały" ją. Ja zaufałem XT-kowi i jestem HAPPY :-D.

Napisano

Widze że wszyscy polecają XT. Więc chyba sie na tą opcje zdecyduje, aczkolwiek wizualnie bardziej mi się podoba Evolve :):D:D :D

Napisano

Evolve XC to klasa sama w sobie, sam myślałem o zakupie, ale komplet z rocznika 2005 kosztował by mnie 930 zł + wysyłka, na Allegro raczej ciężko kupić (tylko jeden sprzedawca zaoferował mi taką cenę), w sklepie to nawet ok. 1100 zł :029: XT kupisz za 530-570 zł.

Napisano

Ludzie, tu nie chodzi o to która ile kosztuje, moge wybierać za tą sama kase spośród tych dwóch korb. I dlatego chce wiedzieć co polecacie. Chodzi mi o porównanie tych korb nie patrząc na ich cene :) Z góry dzięki :D

A co do ceny Evolve to u Arnika za 800 widzialem :)

Napisano

Jest jedna istona rzecz: w korbie XT masz oś przystosowaną do mufy 73mm - na mufie 68mm i tak jest taka jak w 73mm - linia łańcuch wumuszona jak w 73mm niezbyt fajne, nie masz wyboru długości osi - nie ma XT dla mufy 68mm. Z tego co wiem np. truvativ i fsa mają chyba możliwość wybrania długości. Niby to nic nie szkodzi, ale: gorsza linia łańcucha, większe przekosy, montujesz głupie podkładki zmieniejszajęce podparcie łożysk (to na gwincie). Poza tym dla mnie super korba, jestem w pełni zadowolony. Jedyny "zgrzyt" to ta długość osi. Nie wiem czy nie wymienię na FSA (mocowanie zmałpowane, ale to nic nie szkodzi przecierz :wink: ) - wolę odpowiednią długość na 68mm a nie kombinowanie z podkładkami i przekosy.

Napisano

To ja się podłączę do tematu, bo to w jakiś sposób naświetli trochę problem koledze- a jak jest z łożyskami? Docierają do mnie informacje od klientów, że po 1000km siadają im łożyska w suportach w LX/XT. Czy Wy nie macie takich problemów? W przypadku korb RF'a klienci, którzy je kupili są zdecydowanie zadowoleni i na nic nie narzekają, ale być może w przypadku XT'ka jest tak, że więcej się sprzedaje to i więcej jest usterek stwierdzonych przez klientów. Jak ktoś ma nowego LX'a albo XT'ka, to prosiłbym o odpowiedź- jak tam łożyska po tych kilkuset/kilku tysiącach kilometrów. Pozdrowerek ALL :) :)

PS: Ja sam nie zainteresowałem się nowościami Shimano ze sztywną osią, właśnie ze względu na te "słabe" łożyska.

Napisano

Moje przejechały około 2500km - mają się bardzo dobrze, ważę 85kg, raczej nie jeżdże spacerowo. Osobiście mam jak najlepsze wspomnienia z łożyskami Shimano. Myślę, żę ze 20000km na nich przejadę.

Napisano

Ludzie, tu nie chodzi o to która ile kosztuje, moge wybierać za tą sama kase spośród tych dwóch korb. I dlatego chce wiedzieć co polecacie. Chodzi mi o porównanie tych korb nie patrząc na ich cene :( Z góry dzięki :)

A co do ceny Evolve to u Arnika za 800 widzialem :P

Cena u Arnika: 805 korba + 275 suport z tej samej grupy, XT - 550 zł całość. Powiem krótko, gdybym miał możliwość kupna RF Evo w tej cenie co XT to nawet bym się nie zastanawiał :D

Napisano

Cena u Arnika: 805 korba + 275 suport z tej samej grupy, XT - 550 zł całość. Powiem krótko, gdybym miał możliwość kupna RF Evo w tej cenie co XT to nawet bym się nie zastanawiał :)

Tu się niestety z Tobą nie zgodzę, ponieważ o ile się zorientowałem, to rozmowa przebiega na temat korby Evolve-XC model X-type, czyli ze zintegrowaną osią suportu, więc cenę suportu musisz odjąć od Twych wyliczeń :033: Pozdrowerek FORUMOWICZE :)B)

Napisano

Zdecydowanie Evolve-XC, sam na takiej jeżdze, wiele osób z teamu w którym jeżdze jeździło wcześniej na korbach shimano (lx, xt) i bardzo szybko zaczeli się wycofywać. Naprawde z cały szacunkiem, ale shimano nie umie robić porządnych korb, może nie wlicząc XTR-a. Wszystko poniżej z shimanowskich jest marnej jakości. Ja bym się nie zastanawiał nawet :-).

Kolega zadał pytanie która będzie wytrzymalsza, zdecydowanie Evolve-XC, jak wiadomo są to korby nie do zdarcia :-).

Pozdrawiam.

Napisano

Jeszcze jedno mi się przypomniało - Shimano w XT, LX stosuje jeden z głupszych pomysłów w dziejach rowerowania (moim zdaniem) - czyli zdejmowany pająk korb - nie wiem po kiego ...., zmniejsza sztywność i zwiększa wagę. Dopiero XTR już normalny jest. Ogólnie w tych korbach w porządku jest mocowanie korby lewej na 2 imbusy, co jest sztywniejsze i mniej podatne na poluzowanie niż isis.

Napisano

No to ja już nie wiem co brać, chyba jednak zdecyduje się na Evolve XC :) Szczerze powiedziawszy to się boje o te łożyska przy XT skoro siadają :/ lepiej chyba wziąć Race Face niż potem dokładać do XT ????

Napisano

Jeśli chodzi o łożyska to moim zdaniem są ok - po 2500 kręcą się jak nowe. Poza tym nowy suppory to mały koszt kilkudziesięciu złotych. Sprawdziłem też mocowanie RF, Truvativa - też są podkładki, więc taka sama linia łańcucha jak w Shimano (pod 73 mufę). Jak dla mnie to oprócz tego XT jest OK i za cenę na Allegro raczej polecam.

Napisano

No i na allegro jest XT i LX całkiem sporo, łatwiej też o koronki, suporty. Z RF jest już gorzej. A dostępność częsci też całkiem istotna jest.

Napisano

No i na allegro jest XT i LX całkiem sporo, łatwiej też o koronki, suporty. Z RF jest już gorzej. A dostępność częsci też całkiem istotna jest.

Żaden problem z RF'em- wystarczy wiedzieć, gdzie pytać :) Importer zaniżył cenę LX'a i XT'ka nie wiem czy z powodu zwiększonej sprzedaży, czy też z powodu pogorszenia się sprzedaży (być może coraz więcej jest reklamacji i ludzie mniej kupują). Generalnie jednak jestem za RF'em- przynajmniej nie ma reklamacji. Pozdrowerek ALL :)B)

Napisano

Ja też zdecydowanie bym brał RF'a. Sam w wakacje zamierzam sobie kupić tą korbę, bo koledzy lecą do Stanów i mam nadzieję, że mi kupią pewnie za jakieś 2/3 tego, co w polsce - 130$ :) Jeden ze znajomych ma korbę lx i już po ok 6000km nie wygląda za dobrze - niektóre zęby powyłamywane, inne już nieźle zjechane... Mój truvativ fived moim zdaniem wygląda znacznie lepiej po tym samym dystansie. Wiadomo, że widać normalne ślady użytkowania, ale zęby są wszystkie i nawet większość w całkiem dobrym stanie, a raczej turystycznie nie jeżdżę :)

Napisano

Kolego KONAbiker czy twój kumpel jezdzi w freeridzie? Mam kumpla co katuje korbę DEORE '03 (dropuje , ogólnie skacze na niej) przejechał pewnie z 10000 km (wszystko razem) i żaden ząbek mu się nie złamał. Może rzeczywiście korby lx są do D... albo ty coś kręcisz?

Napisano

Miałem wcześniej i truvativa firexa - koronki to coś innego niż korba troszkę - jedna osoba może nie zmieniać łańcucha, druga często wymieniać i już porównanie nie będzie w porządku. Ja lepiej oceniam koronki shimano niż truvativa - na pewno są twardsze. Wyłamane ząbki itd. to wynik albo rozciągniętego łańcucha, albo np. jeżdżenia na dużych "przekoszeniach".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...