Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] gumowata klamka w M596?

szewczykluk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - dzis zalozylem nowe hamulce M596 zakupione w sklepie formicki, nie wiem czy to zapowietrzenie czy tez "gumowta klamka" i tak ma byc?po docisnieciu klamki do konca czuje "luz jakby gumowaty" tzn ze moge na sile docisnac jeszcze z 1-2 cm dalej i dopiero jest stop, pytanie czy ten model juz tak ma czy to zapowietrzenie?dzieki

Właśnie ja narzekałem na te 596stki od formickiego :( Taką klamkę mam w hamulcu tylnym, który oni skracali i "odpowietrzali". W wolnej chwili sam będę musiał się osobiście zająć odpowietrzaniem, bo nie chce mi się bawić w odsyłanie hamulców na odpowietrzenie, o ile by zechcieli...

• Mod Team

Heble Shimano są lekko gumowe, nie są twarde jak kamień po tym jak klocki złapią tarczę, ale przy dobrze odpowietrzonym hamulcu klamka powinna dać się wcisnąć nie więcej niż 0,5cm. 1-2cm to zapowietrzony hamulec.

@szewczykluk, 50pln? dwie strzykawki, dwa wężyki, olej mineralny i wystarczy, instrukcji jak odpowietrzać jest mnóstwo w sieci.

...a nie masz szans ich pocisnąć że to defekt hamulca był i niech Ci robią w ramach gwarancji? Lub niech chociaż dadzą cukierka :D

Swoją drogą byłem świadkiem gumowatej klamy kilka razy w szymkach do poziomu Deore...

Jeśli zbiorniczek wyrównawczy nie był całkowicie wypełniony olejem to powietrze mogło dostać się do układu w trakcie przesyłki.

Odkręć przykrywke w klamce i zobacz ile jest tam oleju.

Jak jest zapas to ustaw klamke wysoko, zacisk nisko, przewodem do góry, i naciskaj wielokrotnie klamką - może pęcherzyki powietrza wyjdą z układu.

Najlepiej jakbyś miał maly zapas oleju, wtedy mógłbyś przeprowadzić odpowietrzanie tak jak trzeba - jest o tym już sporo na forum.

Upewnij się też że oba klocki łapią tarczę w tym samym momencie. Jeśli jeden klocek łapie wcześniej i dogina tarczę do drugiego klocka, to zwiększa to efekt gumowej klamki.

Witam, jeżeli nie masz chęci się z tym bawić samemu to daj znać bo widzę, ze jesteś z moich strony mam bardzo dobrego znajomego serwisanta, który pewnie po godzinach może Ci zrobić przy tych hamulcach.

Normalne... Odpowietrzyć i się nie przejmować :wallbash:

Prawa klamka jest gumowa przez dłuższy przewód :icon_wink: Mam SLX'y i (665) i w nich klamka też jest gumowa. Po wymianie klocków na półmetaliczne klamka stała się trochę twardsza. To typowa przypadłość Shimano ;)

Za parę dni postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości na temat gumowatych klamek w hamulcach od formickiego. Przewody skracał będę sam, i przed tym zabiegiem sprawdzę czy klamka jest gumowata od nowości, czy jednak to oni coś knocą podczas skracania :)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...