szewczykluk Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Witam - dzis zalozylem nowe hamulce M596 zakupione w sklepie formicki, nie wiem czy to zapowietrzenie czy tez "gumowta klamka" i tak ma byc?po docisnieciu klamki do konca czuje "luz jakby gumowaty" tzn ze moge na sile docisnac jeszcze z 1-2 cm dalej i dopiero jest stop, pytanie czy ten model juz tak ma czy to zapowietrzenie?dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 1 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Shimano z urzędu ma "gumową "klamkę,ale na Twoim miejscu zacząłbym od dobrego odpowietrzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rastatajm Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Nie uogólniałbym, bo miałem okazję pojeździć na nowych SLX'ach i żadnej gumy tam nie czuć... Deore jedynie testowałem na sucho, ale też klamka dobre wrażenie sprawiała. Odpowietrzenie pewnie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewczykluk Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 no to super;(, a prosilem w mailu aby dokladnie odpowietrzyli gdyz wczesniej inni uzytkownicy tez narzekali na odpowietrzanie u formickiego, temu panu podziekuje na przyszlosc;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Właśnie ja narzekałem na te 596stki od formickiego Taką klamkę mam w hamulcu tylnym, który oni skracali i "odpowietrzali". W wolnej chwili sam będę musiał się osobiście zająć odpowietrzaniem, bo nie chce mi się bawić w odsyłanie hamulców na odpowietrzenie, o ile by zechcieli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewczykluk Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 coz moze sklep dobry ale serwis do dupy jak wiadac;(, tylko ze ja mam problem z dwoma;(50 dyszek pojdzie na odpowietrzanie;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Heble Shimano są lekko gumowe, nie są twarde jak kamień po tym jak klocki złapią tarczę, ale przy dobrze odpowietrzonym hamulcu klamka powinna dać się wcisnąć nie więcej niż 0,5cm. 1-2cm to zapowietrzony hamulec. @szewczykluk, 50pln? dwie strzykawki, dwa wężyki, olej mineralny i wystarczy, instrukcji jak odpowietrzać jest mnóstwo w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 ...a nie masz szans ich pocisnąć że to defekt hamulca był i niech Ci robią w ramach gwarancji? Lub niech chociaż dadzą cukierka Swoją drogą byłem świadkiem gumowatej klamy kilka razy w szymkach do poziomu Deore... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewczykluk Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 pocisnalbym gdyby to byly hample za tysiaka;), szkoda nerwow na wysylanie itp zreszta jak maja taki serwis to jeszcze zepsuja;)czy cos hehe, ta gumowatosc siega spokojnie 2 - 2,5 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 U mnie jest gdzieś tak 1,5 cm. Może więcej. Ale to na pewno nie jest kwestia ogólnie shimano, bo lewa jest w porządku a prawa jest gumowa Skracałeś u nich obydwa przewody, nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewczykluk Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 tak, obydwa i prosilem go w mailu aby dopilnowal by wszystko bylo ok - bo juz sa glosy na forum ze cos spierniczyl, obiecal ze bedzie git, no i wyszlo jak wyszlo...nauczka dla innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Jeśli zbiorniczek wyrównawczy nie był całkowicie wypełniony olejem to powietrze mogło dostać się do układu w trakcie przesyłki. Odkręć przykrywke w klamce i zobacz ile jest tam oleju. Jak jest zapas to ustaw klamke wysoko, zacisk nisko, przewodem do góry, i naciskaj wielokrotnie klamką - może pęcherzyki powietrza wyjdą z układu. Najlepiej jakbyś miał maly zapas oleju, wtedy mógłbyś przeprowadzić odpowietrzanie tak jak trzeba - jest o tym już sporo na forum. Upewnij się też że oba klocki łapią tarczę w tym samym momencie. Jeśli jeden klocek łapie wcześniej i dogina tarczę do drugiego klocka, to zwiększa to efekt gumowej klamki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Witam, jeżeli nie masz chęci się z tym bawić samemu to daj znać bo widzę, ze jesteś z moich strony mam bardzo dobrego znajomego serwisanta, który pewnie po godzinach może Ci zrobić przy tych hamulcach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Normalne... Odpowietrzyć i się nie przejmować Prawa klamka jest gumowa przez dłuższy przewód Mam SLX'y i (665) i w nich klamka też jest gumowa. Po wymianie klocków na półmetaliczne klamka stała się trochę twardsza. To typowa przypadłość Shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewczykluk Napisano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 podziekowal wszystkim;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siurak Napisano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Za parę dni postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości na temat gumowatych klamek w hamulcach od formickiego. Przewody skracał będę sam, i przed tym zabiegiem sprawdzę czy klamka jest gumowata od nowości, czy jednak to oni coś knocą podczas skracania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewczykluk Napisano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 no to czekamy na relacje;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek516 Napisano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 I jak hamulec od formickiego? Bo sam jestem ciekawy czy kupowac u niego deorke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysi3kk Napisano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 ja kupiłem u niego bez skracania i nie ma efektu gumowej klamki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siurak Napisano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 jedyne co na tą chwilę mogę o hamulcach powiedzieć, to że strasznie długo do mnie docierają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewczykluk Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 ciesz sie;)po tym temacie dluuuugo odpowietrzaja hehe ps wysylka akurat byla blyskawiczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewczykluk Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 i co kolego doszly hample? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siurak Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 dzisiaj dotarły i klamka jest gumowa dociskam ją prawie do kierownicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewczykluk Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 tzn gumowa?czy "zapowietrzona z winy formickiego"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siurak Napisano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Moim zdaniem są zapowietrzone, ale na 100% dowiem się jutro, bo będę się bawił w skracanie przewodów i przy okazji sprawdzę jak z tym powietrzem w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.