Nrv Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Jak w temacie. Obecnie dosiadam Krossa level A2 na org. ramie jednak przymierzam się do jej wymiany. Między innymi dlatego, że obecna rama to 21 więc chciał bym wymienić ją na mniejszą (prawdopodobnie 18 - 184cm wzrostu). Na chwilę obecną zainteresowany jestem tą ramą: http://www.kross.pl/pl/node/34 Może macie jakieś inne propozycje w podobnej cenie, rama o sportowej geometrii i w miarę porządna bo jeśli mam kupić coś gorszego od obecnej to sobie odpuszczę. Wymianę planuje w okolicach wiosny jak będę dysponował luźnymi $$. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 wymieniac krossa na krossa ? sam kiedys na krossie jezdzilem , teraz sluzy w zimowce mnie denerwuje straszne slaby lakier ktory odpryskuje na potege co nie zmienia faktu ze ramy sa ok, tylko do lekkich nie naleza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nrv Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Dlatego jest ten temat. Może ktoś będzie miał jakąś inną fajną propozycję godną uwagi. A tą ramę albo sprzedam albo pójdzie do roweru ojca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 To chyba już wolałbym accenta, niż krossa.Tormenta jest całkiem fajna, niedroga, w miarę lekka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nrv Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 A może cos takiego? http://www.centrumrowerowe.pl/008092/CORRATEC-Superbow_fun_rama_2010/Produkt.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P3NNY Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Corratec (strasznie mi się podoba) również do lekkich nie należy,. Jeśli masz koło na wydanie to dobrą opcją jest rama Cube'a, co prawda starsze modele były lżejsze ale stosunkowo ciężko je dostać teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nrv Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Aż tak bardzo na wadze mi nie zależy i nie liczę każdego grama. A ta rama Corratec'a jest bardzo ładna i taka nie standardowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P3NNY Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 No to jeśli obecny Kross jest dla Ciebie za duży i nie jesteś zafiksowany wagą to bierz tego Corratec'a bo fakt jest bardzo ładny, jest na czym oko zawiesić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Przy twoim wzroście polecam usiąść na jakiejś 18`stce, wydaje mi sie ze może byc za mała. Rozmiar to sprawa indywidualna... ja mam 180 cm ... z przymiarek i "analiz tabelek" wychodzi mi rama 19 lub 20 cali (zależy od geometrii). Poszperaj po alledrogo ... przegladam dział ze sztywnymi ramami od 3 miesiecy i pojawiają sie czasem fajne ramki. W budżecie 700 zł da sie kupić nową ramę Cube, Merida, Radon ...jakos mnie bardziej przekonują niż Kross czy Accent, nie mówie że są złe ... są mniej renomowane . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nrv Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Jeszcze kwestia rozmiaru, czy ta Corrateca która linkowałem wyżej będzie dla mnie odpowiednia. Jutro jeszcze zajrzę do stacjonarnego sklepu w Łodzi na Kopernika będę miał 2 po drodze z rehabilitacji może coś tam będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P3NNY Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 180cm wzrostu i rama 19/20 Nrv przyjrzyj się ramom Amoeby- ciągle się nad nimi sam zastanawiam, bardzo lekkie i totalna awangarda w Polsce. Ta rama jest bardzo ładna w miarę lekka i tania. Jeszcze jest druga która kosztuje 1000- lżejsza ale nie tak ładna jak ta. Amoeby się nie spotyka na drogach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nrv Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Średnio mi się podobają te Amoeby. Natomiast gdyby ktoś znalazł gdzieś ramę CORRATEC-Superbow fun 2010 w odpowiednim dla mnie rozmiarze to proszę o informację. Jeszcze raz: 184cm Standover Height Range: 32.5 - 33.2 inches Virtual Top Tube Length: 22.0 - 22.4 inches Stem Length: 8.8 - 10.4 cm BB-Saddle Position: 78.4 - 79.9cm Saddle-Handlebar: 49.2 - 50.8 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosiestaosie Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 No Corratec wygląda kozacko i jest super mega sztywną ramką. Lans na mieście będzie Jej wadą jest waga: 2kg z groszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nrv Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 No fajna, tylko nie wiem czy realne jest jej kupno w odpowiednim rozmiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 180cm wzrostu i rama 19/20 Masz wątpliwości ? Nabijasz sie czy potwierdzasz ... trudno odczytać twoje intencje ... Jak napisałem rozmiar ramy to spraw indywidualna dlatego poleciłęm przymiarke. Jak robiłem przymiarke do Authora Egoist to lepiej mi leżał 19 niz 17,5, jak mierzyłem Gianta XtC to lepszy był L niż M ... ... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosiestaosie Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Nrv polecam stronę http://www.competiti...ALCULATOR_INTRO Jest tam też filmik jak wykonać pomiary ciała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nrv Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Nrv polecam stronę http://www.competiti...ALCULATOR_INTRO Już korzystałem i z tego co zrozumiałem to rama powinna być 49. Może jakimś cudem uda mi się taką kupić Jeszcze raz to co mi wyszło z tego kalkulatora, tylko teraz w całości: Measurements ------------------------------------------- Inseam: 87 Trunk: 55 Forearm: 30 Arm: 65 Thigh: 62 Lower Leg: 59 Sternal Notch: 155 Total Body Height: 184 XC ------------------------------------------- Standover Height Range: 32.5 - 33.2 inches Virtual Top Tube: 22.0 - 22.4 inches Stem Length: 8.8 - 10.4 cm BB-Saddle Position: 78.4 - 79.9cm Saddle-Handlebar: 49.2 - 50.8 cm All Mountain Fit ------------------------------------------- Standover Height Range: 32.5 - 33.2 inches Virtual Top Tube: 21.6 - 22.0 inches Stem Length: 6.3 - 8.7 cm BB-Saddle Position: 73.9 - 79.9 cm Saddle-Handlebar: 47.3 - 49.1 cm Gravity Fit ------------------------------------------- Standover Height Range: 32.5 - 33.2 inches Virtual Top Tube: 21.3 - 21.7 inches Stem Length: 3.5 - 6.2 cm BB-Saddle Position: N/A Saddle-Handlebar: N/A Rozumiem, że dobrze to rozczytałem i powinienem mieć ramę 49cm (czyli 19?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nrv Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Poszukiwania są na dobrej drodze. Teraz jeszcze pytanie czy przełożenie wszystkiego z mojego Krossa A2 na ramę Corratec'a obejdzie się bez komplikacji? Czy raczej trzeba liczyć się z dodatkowymi kosztami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Nrv Jeżeli nie masz pewności, że wszystko zrobisz dobrze, albo jeśli nie masz narzędzi - oddaj do serwisu. W moim zaufanym serwisie przekładają części z ramy do ramy za ok. 60-80zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nrv Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Do serwisu oddam na pewno, ponieważ po 1. nie mam narzędzi a po 2. czasu Pytanie dotyczyło raczej tego czy wszystko to co mam teraz w rowerze będzie pasowało do nowej ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Nrv Na co musisz zwrócić uwagę to na pewno mufa. Zmierz szerokość obecnej mufy i porównaj z nową. Chodzi tu o kompatybilność suportu. Są różne mufy np. 68mm i 73mm. Jeśli nie będą się zgadać to będziesz zmuszony kupić nowy suport, pasujący do nowej ramy. No i jeszcze stery. Do różnych ram będą pasować różne stery. Są 3 rodzaje, które nie są kompatybilne: - klasyczne (nabijane) - pół-zintegrowane - zintegrowane Tak więc upewnij się jakie stery masz w tej ramie, a jakie będą pasować do nowej. Możesz to łatwo sprawdzić w specyfikacji np. na stronie producenta. Zwróć jeszcze uwagę na standard w jakim jest mocowany hamulec tarczowy do ramy (obecnej i nowej). Może się okazać konieczne kupno specjalnego adapteru. Tu są 2 różne: - IS (International Standard) - PM (Post Mount) W skrócie: - szerokość mufy - stery - mocowanie hamulca tarczowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nrv Napisano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 hmm. W specyfikacji ciężko coś znaleźć, na forum jest taki temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/73028-wklad-suportu-i-stery-jakie-do-ramy-kross-level-a2/ Jak będę miał chwilę to jakoś to wszystko ustalę a teraz niestety czas do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Nrv Masz napisane. suport BSA 68mm stery pół zintegrowane Jedyne czego nie ma, to mocowanie hamulca do ramy. Popatrz sobie na obrazki różnych typów mocowań, a potem sprawdź jak wygląda ono u Ciebie. No i będziesz miał już wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Z elementow produkowanych w różnych rozmoatach to jeszcze pozostaje do sprawdzenia średnica sztycy ... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nrv Napisano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Rama zakupiona, wymieniona. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.