Piksel Napisano 30 Grudnia 2011 Napisano 30 Grudnia 2011 Witajcie otóż mam problem z dopasowaniem pozycji na rowerze.Po dłuższej jeździ bolą mnie kolana od wewnętrznej strony i nie mam pojęcia jak temu zapobiec.Bloki są dobrze ustawione, stopa w naturalnej pozycji, takiej jak na platformach,a jednak coś nie jest tak.Wysokość siodełka też jest dobra, natomiast co do pozycji nie jestem pewien.Siodełko było ustawione mniej więcej na środku.Znalazłem jednak rysunek przedstawiający pozycję rowerzysty na rowerze, z którego wynikało, że przy ramieniu korby ustawionym równolegle do ziemi oś pedału powinna się pokrywać z kolanem, u mnie tak nie było, więc przesunąłem siodełko do przodu.Dzisiaj wróciłem i dalej jest źle co zrobić?Spróbuję przesunąć siodełko do tyłu i zobaczę.Macie jakieś pomysły, rady? P.S. dodam, że przeczytałem mnóstwo tematów, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie
Sol Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Z wywiadu z ortopedą (Rowertour 11/09): "Ból boku kolana najczęściej spowodowany jest zbyt dużym napięciem pasma biodrowo-piszczelowego, które biegnie od miednicy do kości piszczelowej. [...] Jeżeli pasmo to jest zbyt mocno napięte, to przy powtarzalnym ruchu kolano zacznie boleć, w okolicy przyczepu piszczelowego pojawi się obrzęk i bolesność uciskowa. Tu możliwości korekcji nie są tak oczywiste- trzeba bowiem to napięcie w jakiś sposób zmniejszyć. Można powiększyć czynnik Q, czyli rozsunąć pedały na boki albo zbliżyć siodełko do środka suportu [...] Z kolei bóle przyśrodkowego przedziału często są związane z problemami wewnątrz kolan, z łąkotką czy zwyrodnieniami, ale do tych rzadko przyczynia się rower." Generalnie jeżeli kolano boli z przodu, to jest parę sposobów żeby temu zaradzić, a specjalistę warto odwiedzić dopiero gdy nie działają. Przy bólach z boku czy w środku opcji jest mniej i jeżeli ból jest uciążliwy, odwiedziłbym specjalistę. Tylko nie zwykłego ortopedę, ale sportowego.
nabial Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 zacznij od blokow - os w najszerszym miejscu buta wspolliniowo do niego, albo tak, aby palce w pedale lekko szly na zewnatrz, a pieta do widelek, pozniej ustaw te pozycje z kolanem w osi pedalu i powinno juz sie poprawiac, ale nie od razu, tylko 4-5dni przerwy i dopiero sprawdzasz ustawienie, czekajac na ulge dobry tydzien, bo od razu czasami nie zaskakuje, jak nie, to robisz przysiad na 1 nodze boso, a pozniej w bucie i patrzysz, czy ci kolano ucieka w ktoras strone - najlepiej krecic film, bo patrzac w lustro gowno zobaczysz walczac o rownowage jak dojdziesz do tego etapu, to daj znac i bedzie sie wymyslac dalej
Piksel Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Napisano 31 Grudnia 2011 Co do ustawienia bloków na początku miałem tak jak pisze nabial , czyli pięty lekko do wewnątrz, ale ból występował, zmieniłem na bardziej równolegle i ból się zmniejszył, więc myślę, że to kwestia ustawień.Przekopałem się wczoraj przez mnóstwo tematów i jeszcze jedna przyczyna wydaje mi się prawdopodobna mianowicie przewianie kolan, ponieważ wcześniej ból nie występował.Dlatego zaraz po nowym roku zamawiam ocieplacze i zobaczymy co z tego będzie.Zrobiłem przysiady na jednej nodze i obie uciekają mi lekko do środka.
cyberhuman Napisano 13 Lutego 2012 Napisano 13 Lutego 2012 Czołem! Odgrzewam kotleta, bo u mnie również ten problem się pojawił. Za młodu, czyli do połowy studiów, jeździłem sporo i problemów nie było. Następnie ok. 10 lat przerwy, w 2006 roku wróciłem do roweru. I zaczęły się problemy z kolanem. Głównie prawym. W sezonie 2006-2009, z powodu kolana, zamieniłem rower na rolki i problemów nie było. Ale jeździłem trochę w 2010, od jesieni 2011 już więcej i cisnę aż do dziś. Teraz zimą problem wrócił. Podejrzewam wychłodzenie/przeziębienie, ale w grę wchodzi również nieprawidłowa geometria ramy. Ponieważ mam stary rower, na wiosnę planuję zakup nowego, będzie to 29er - mam 185 cm wzrostu, waga 93 kg. Dlaczego myślę o geo? 1. podczas chodzenia mocno rozchylam stopy na zewnątrz, kąt jakieś dobre 35 st. Także podczas jazdy na moto, stopy mam na podnóżkach rozchylone. Ale w obecnym rowerze mam koszyki przy pedałach - nauczyłem się tego wieki temu mając dużą szosówkę Rometa z noskami metalowymi. Koszyki te, wymuszają równoległe ułożenie stop. 2. gdy, podczas bólu, cofnę się na siedzeniu, o 1-2 cm, ból się zmniejsza. Wybieram się do ortopedy sportowego, zajrzeć do środka co tam się dzieje. Niemniej, Wasze rady, bardzo mogą mi pomóc. Szczególnie w poszukiwaniach nowego roweru - jego geometrii. ps. zwiększanie kadencji nic nie daje, bo lubię czuć opór w mięśniach. pps. jestem prawostronny, więc cisnę mocniej prawą - pewnie stąd pierwsze melduje się prawe kolano...
Piksel Napisano 13 Lutego 2012 Autor Napisano 13 Lutego 2012 Wracając na chwilę do mojego dawnego już na szczęście problemu.Pomogło mi obniżenie kierownicy o 1cm oraz delikatne przesunięcie lewego bloku na zewnątrz. Skoro ból się zmniejsza po przesunięciu się do tyłu przesuń je do tyłu.Skoro noski wymuszają nienaturalne ułożenie stopy zamontuj zwykłe pedały.Napisz jeszcze w którym miejscu Cię boli kolano.Nie wiem czy czytałeś, ale jeśli nie to polecam to, a zwłaszcza tabelkę na końcu http://portal.bikewo...j/4455/artykul/ Aha jeszcze w sprawie mojego byłego problemu, zakupiłem ocieplacze na kolana, nie wiem czy pomogło, ale nie boli to najważniejsze. P.S. zapomniałem jeszcze, że rozciągam się zarówno przed jak i po jeździe.Chyba bardziej dla czystego sumienia, niż z potrzeby, ale może Tobie pomoże.
CMIK Napisano 13 Lutego 2012 Napisano 13 Lutego 2012 Oczywiście możesz iść do ortopedy, ale najprawdopodobniej nic nie wybada, w USG stawów zmian raczej nie będzie- bo problem jest tylko kiedy jeździsz, nie jest utrwalony. Dobrze, że napisałeś o naturalnym ułożeniu stóp. Kiedy układasz je równolegle, część rotacji do wewnątrz wykonywana jest w stawie skokowym, a reszta w kolanowym. O ile w spoczynku nic się nie dzieje, o tyle pod obciążeniem zaczyna boleć. Brak bólu po zmianie pozycji jest najprawdopodobniej tymczasowy, gdybyś pojeździł tak dłużej również zaczęłoby boleć. Domyślam się, że ból nie pojawia się od razu, a po upłynięciu pewnego czasu od początku jazdy (to znaczy, że problemem nie jest uszkodzenie stawu, a raczej praca więzadeł w nienaturalnych warunkach). Ja proponuję na początek spróbować jazdy bez koszyków z naturalnym ułożeniem stóp, ale geo ramy wg mnie nie ma tu kluczowego znaczenia
cyberhuman Napisano 14 Lutego 2012 Napisano 14 Lutego 2012 Panowie! Dziękuję za wskazówki. Faktycznie, jest tak, że: 1. boli mnie zewnętrza część kolana i nieco z przodu kolana. Albo bardziej z przodu i od zewnątrz. Czyli takie 45 stopni na zewnątrz, czyli w kierunku północny wschód lub godz. 2-ga. I co ciekawe, nieco poniżej kolana. I strzyka przy ruchu. 2. choć znam zalety rozciągania, nie stosowałem go ostatnio, na pewno nie zaszkodzi, ale to nie ten kierunek 3. sidła cofnąć już bardziej nie mogę, musiałbym zmienić sztycę na jakąś, która daje większe możliwości. I zwrócić uwagę na odległość sztycy kierownicy vs sztyca siodła, tak, by była nieco większa niż obecnie. 4. chyba najtrafniejszy kierunek to na początek demontaż koszyków - ale przyzwyczaiłem się do nich tak bardzo jak do pasów w aucie - bez pasów mam wrażenie, że wypadnę z fotela - bez koszyków, że stopa spadnie z pedałów - oczywiście wiem, że to kwestia psyche Niemniej ten kierunek rozpoznam na początku. No i koniecznie ocieplenie kolan - jeszcze dziś postaram się zakupić odpowiednie spodnie lub ochraniacze. ps. ortopedę zostawię sobie na później i z NFZ - czekania jest do końca kwietnia, prywatnie 180 PLN za wizytę - Poznań, klinika Rehasport.
kapsell Napisano 14 Lutego 2012 Napisano 14 Lutego 2012 Podrzucę myśl aby udać się do przybytku gdzie kompleksowo ustawiają ci pozycje na rowerze, ze wszystkimi elementami. Na pewno robią to w Krakowie. Jeśli kombinacje nic nie dadzą to radziłbym skorzystać.
cyberhuman Napisano 14 Lutego 2012 Napisano 14 Lutego 2012 To też bardzo dobry pomysł, ale czy taki przybytek da się znaleźć bliżej Poznania? Jakim kluczem szukać takiego czegoś w google?
kapsell Napisano 14 Lutego 2012 Napisano 14 Lutego 2012 Tu masz wątek: http://www.forumrowerowe.org/topic/67076-pozycja-na-rowerze-body-geometry-gdzie-w-polsce-moge-znalezc-profesjonalnego-fittera/page__st__40
cyberhuman Napisano 20 Lutego 2012 Napisano 20 Lutego 2012 Dziękuję za linki! Oba cenne, pierwszy tym bardziej, ze w Pn. Chyba się zdecyduję. Dziś, po kilku dniach odpoczynku dla bolącego kolana, znów wybrałem się na małą przejażdżkę. Już w okolicach 10 km (fakt, w lecie po topniejącym śniegu było ciężko dla kolana) odczułem ból. Odwróciłem pedały i zacząłem szukać kątów dla stopy. Okazuje się, że kat mi odpowiedni jest tak duży, że pedał jest za wąski. Pięta wchodzi pod łańcuch. Albo żeby pięta miała ok, stopa opiera się 1 cm o pedał. Ale zrobiłem test, zacząłem pedałować piętą, tak, żeby stopa miała swobodny, naturalny kąt. I choć kolano miało już nadwyrężenie i ból wcześniejszy, to spokojnie mogłem cisnąć, nawet pod górkę na małej kadencji. Wydaja się, ze kierunek z pedałami jest właściwy. A zatem SPD i buty, plus kliny i wkładki i szukanie ustawienia. Przedtem jednak skontaktuję się z VeloLab. Najgorsze, że szkoda mi kasy na ustawianie obecnego roweru, który za miesiąc, dwa odejdzie na emeryturę... Ale 2 miesiące bez jazdy nie wchodzą w grę
cyberhuman Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 Mam prośbę: potrzebuję tuleję - przejściówkę, by prawy pedał odsuną na zewnątrz. Nie mogę czegoś takiego znaleźć na allegro, pewnie złym hasłem szukam. Będę wdzięczny za pomoc.
Klosiu Napisano 8 Marca 2012 Napisano 8 Marca 2012 Musiałbyś być nieźle pokrzywiony i niesymetryczny (z góry sorry jeśli tak jest), żeby potrzebować nierówno ustawione pedały. Często na bóle w okolicach kolan pomaga najzwyklejsze rozciąganie - przykurczone mięśnie bolą właśnie na przyczepach w okolicach kolana.
lukaszm7 Napisano 8 Marca 2012 Napisano 8 Marca 2012 http://shop.veloart.pl/Podkladka_pod_pedal_20_mm-735.html chodzi o coś takiego ? zaznaczam, że z Veloart.pl nie mam nic wspólnego, kiedyś przypadkiem to u nich wypatrzyłem.
cyberhuman Napisano 9 Marca 2012 Napisano 9 Marca 2012 Business Shop - Twój sklep w Sieci - Podkładka pod pedał 20 mm chodzi o coś takiego ? zaznaczam, że z Veloart.pl nie mam nic wspólnego, kiedyś przypadkiem to u nich wypatrzyłem. Właśnie o to chodzi. Odpowiadając na pytania: potrzebuję to doraźnie i do testu. Rozpocząłem rehabilitację celem zmiany wzorca ruchu. Biodro nieprawidłowo wyprowadza ruch, Muszę to zmienić, ale do czasu skutków rehabilitacji nie dam rady jeździć. Z tuleją - być może tak...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.