Skocz do zawartości

[koła] Centrowanie

hilly

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio oddałem koła do serwisu na centrowanie. W obu były odchylenia "patrząc z góry". Maks. 0,5 cm. Dzisiaj odebrałem, założyłem je i widzę, że odchylenia są mniejsze, ale nadal są.

Moje pytanie: czy mam prawo oczekiwać od serwisu, że odchylenia znikną całkowicie? Czy może taki stan rzeczy po 1-szych skrzywieniach będzie już nie do osiągnięcia?

Z góry dziękuję

Napisano

jesteś pewien, że to koło bije? A może to opona bije patrz na felgę a nie na oponę.

Ogólnie jeśli chodzi o centrowanie. To każdy przypadek jest inny. Wszystko zależy od wielkości centry, jakości obręczy i szprych i od umiejętności mechanika

• Mod Team
Napisano

Tylko w przypadku kiedy nie dao się zrobić idealnie serwisant powinien poinformować o tym klienta, powiedzieć że są małe bicia, bo stan obręczy nie pozwolił zrobić lepiej.

Napisano

Nyple nie do ruszenia? Ale to chyba tylko w tańszych, marketowych kołach? U mnie w starych kołach po tym jak patyk powyginał mi trochę 2-3 szprychy nie byłem już w stanie tego wyprostować. Występuje bicie 1-2mm boczne + delikatne bicie góra dół. Może ktoś bardziej doświadczony by to zrobił idealnie, ale ja już nie dawałem rady :P

Napisano

Z tego, co widzę, bicia są także na feldze.

A na oponie jest to teraz jakieś 1-2mm odchylenia, na feldze trochę mniej, co oczywiste, bo trochę bliżej osi.

Napisano

hilly? Wątpię żebyś miał idealnie prostą i idealnice równo na feldze osadzoną oponę, więc tym co się dzieje na oponie raczej się nie sugeruj. Patrz tylko na felgę.

• Mod Team
Napisano

Jest prosty sposób na sprawdzenie obręczy bez rozbrajania całego koła. Bierzesz kawałek uciętego zipa długości kilku cm, kawałek taśmy klejącej/izolacji i przyklejasz ten kawałek zipa do amortyzatora/widełek, tak aby końcówka zipa była 1-2mm od rantu obręczy. Teraz kręcisz kołem i doskonale widać wszelkie bicia obręczy.

zzzid.jpg

Napisano

Palec nie wyczuje nierówności obręczy (cały czas palec Ci się rusza), nie jesteś w stanie przytrzymać palec przez kilka sekund idealnie nieruchomo. Sznib ma dobry pomysł.

Napisano

Opierając rękę na czymś nieruchomym typu amortyzator, rama i wyciągając palec nic się nie rusza. Bicie rzędu 1-2mm spokojnie można tak wyczuć. Jeżeli nie potrafisz przytrzymać w taki sposób palca nieruchomo przez kilka sekund to myślę, że powinieneś udać się do lekarza :P Idąc dalej tą myślą, przyłożyć równo marker nie ruszając nim jest jeszcze "trudniej" :P

Napisano

Raczej umocować niż przytrzymać. Można użyć taśmy klejącej albo gumki w taki sposób jak mocuje się licznik bądź czujnik od niego.

Napisano

Crazyk uważam, że nie masz racji w kwestii tego, że paluch jest miarodajnym narzędziem do sprawdzania czy koło jest proste. Sznib oraz kadargo podali dużo lepsze metody, które umożliwiają dokładną obserwacje obręczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...