bandziorekalus Napisano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Witam! Chcę zakupić hamulce tarczowe, komplet. Wybrałam w sumie 3 modele: Mechaniczne: - Avid BB7 Hydrauliczne: - Hayes 9 - Magura Louise Szukam, raczej używanych w idealnym stanie, w przedziale cenowym do 350 zł. Czy może coś innego lepszego ? Ewentualnie dlaczego te, a nie inne? Jestem w sumie zdecydowana na Magura Louise albo BB7, bo dużo się naczytałam i mają dobre opinie. Te Hayes 9 też w sumie spoko, ale mało opinii i nie znalazłam żadnych testów tych hebli. czekam na jakieś podpowiedzi i rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Używany hamulec hydrauliczny ihmo kiepski pomysł, chyba, że znasz się na serwisie, weż bb7, albo dozbieraj do nowego hydraulicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enkoder Napisano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 BB7 mam, używam z tarczami 185mm, miazga! Innych nigdy nie miałem ale nie widzę potrzeby zmiany, skoro te zatrzymują idealnie 135kg (rower + ja) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mixchris Napisano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Też używam BB7 już ponad rok Deszcz nie deszcz ogromna moc hamowania, łatwa i tania obsługa POLECAM !!! A poza tym te opinie mówią same za siebie http://www.mtbr.com/cat/brakes/disc-brake-system/avid/ball-bearing/prd_350666_1507crx.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosiestaosie Napisano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Dozbieraj trochę i kup sobie Shimano Deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Zgadzam się z przedpiścią Pikselem- chcesz mieć idealne hamulce hydrauliczne to kup nowe z gwarancją. Tak wiem, że cena jest inna ale patrząc po cenach nowych uszczelek, tłoków etc. może się okazać, że taniej jest kupić nówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Dozbieraj trochę i kup sobie Shimano Deore. Tu sie zgadzam. Nowe Deorki masz za 449pln: http://allegro.pl/hamulce-shimano-deore-bl-m596-br-m596-p-t-2012r-i1999728585.html ludzie bardzo je chwalą, udany produkt, no i co nowe to nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asked Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 a ja mam lekko odmienne zdanie. Jeśli masz możliwość przed zakupem sprawdzenia hamulca i po sprawdzeniu wszystko jest OK, śmiało kupuj. Gwarancja gwarancją ale sam wiem, że często można kupić hamulce z małym przebiegiem za dość śmieszne pieniądze. Wynik tego jest taki, że za te same pieniądze możesz kupić lepszy sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Ja również zgadam się z przedmówcami co nowe to nowe i basta. Ze swojej strony dodam, że może warto też zwrócić uwagę na Avidy Juicy 3 (http://allegro.pl/komplet-hamulców-avid-juicy-3-tyl-przod-tarcze-i2016611977.html) cenowo wypadają b. dobrze, a znam sporą grupę ludzi która je sobie chwali, z resztą sam kiedyś jeździłem na Juicy 5 i pozytywnie wspominam tą przygodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Jak chcesz sprawdzić hamulec przed zakupem kupując na alleprowizji? Kolejna kwestia: żeby naprawdę przetestować hamulce to powinno się je wziąć w góry i porządnie dać w palnik żeby sprawdzić czy w czasie obciążenia też jest ok. Z mojego doświadczenia wynika tyle, że naprawdę nie ma tak iż ktoś sprzedaje dobre, mało używane rzeczy za małe pieniądze komuś obcemu. W takich sytuacjach sprzedaje się po znajomych a nie na alleprowizji. Nie twierdzę, że to jest niemożliwe aby kupić dobrze i w dobrej cenie, ale uważam że jest to bardzo trudne i trzeba mieć dużo szczęścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 HELLo-: BB7 są niełatwe do pierwszego ustawienia ale potem odwdzięczają się znakomitą pracą, lekką i łatwą regulacją(w zasadzie bez jakichkolwiek narzędzi) i wytrzymają duuużo - wiem bo kiedyś miałem na góralu(ja ok. setki plus rower z 15) i nie było problemu z zatrzymaniem, znajomy ma na turystycznym tandemie i też sobie bardzo je chwali. Jak Ci sie spsują w terenie to jest duża szansa że będzie je łatwiej naprawić niż hydraulikę. Hayes'y zawsze wydawały mi się jakieś takie matowe, nie było takiej modulacji jak w np. Shimano Deore choć działały, nie powiem. Shimano ma bardzo udane hamulce, Deore mają według mnie świetny stosunek ceny do jakości! Co do używek - jeśli masz możliwośc przetestowania to jak najbardziej, w innym wypadku może być różnie...ale ja nabyłem kilka używanych hebli z cieczą w środku i nigdy się nie zawiodłem(za to raz zawiodłem się na seryjnych Tektro z nowego roweru). POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaiderX Napisano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Witam. Jeśli chcesz mieć mocne i prawie bezobsługowe hmulce, to najlepszym wyborem będą Avid'y BB7. Jeźdźiłem na tarczach 160/160 z klamkomanetkami shimano alivio i siła hamowania była bardzo duża. Po zmianie klamkomanetek na manetki + klami Avid SD7 przyrost siły był ogromny, modulacja też się poprawiła i to w bardzo dużym stopniu. Do tego zestawu miałem z przodu pancerz Clark's a z tyłu jakiś pancerz "no name". Po zmianie tego 'no name" na Clark"s zauważyłem duże polepszenie modulacji więc do mechanicznych dobre pancerze i klamki to podstawa. Nie prawdą jest, że Avidy BB7 są trudne w montażu/regulacji - dla mnie, to banalna czynność Od ponad miesiąca jeżdżę na Elixirach 5 z tarczami 185/160 i w porównaniu z BB7 z przodu siła hamowania jest wyraźnie większa, z tyłu nie zauważyłem zmian. Jeśli chodzi o modulację, to wygrywają elixir'y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandziorekalus Napisano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Kupiłam już Shimano Deore M596 za 370 zł nowe z wysyłka komplet ze sklepu i tarcze tectro 160mm za 50 zł z wysyłką również nowe:)! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandziorekalus Napisano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Myślę, że temat do zamknięcia:) Hamulce kupione:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Z tymi tarczami to się nie popisałaś, rozumiem że tanie ale Tektro... zobaczymy jak się bedą sprawdzać. U mnie wymiana tarczy z tektro na Avida ROUNDAGON'a znacząco polepszyła hamowanie, a Roundagon to chyba najnizszy model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Jestem ciekaw jak wymiana tarcz poprawiła hamowanie tym bardziej, ze nie napisałeś nić o zmianie wielkości. Oglądałem tarcze tektro i według mnie one się nie wyróżniają ani na plus ani na minus pośród innych tarcz w tym przedziale cenowym wobec czego nie wiem czemu miały by być złe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Ja też tego do końca nie rozumiem Tarcze Tektro 160 --> na Roundagony tez 160 Ewidętnie większa siła hamowania, modulacja wsumie bez zmian. Dodam że obie tarcze były wcześniej używane i nie były zatłuszczone/brudne wszystko testowane w tych samych warunkach, na tym samym rowerze, przez tą samą osobę. Na tektro hamulec wciśniety do końca zwalniał bardzo szybko rower, z tarczą Avida momentalnie podniosło mi tył o czym przy tektro nie bylo mowy. Dalszych testów nie robiłem, została tarcza avida. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Jesteś pewien, że tektro nie były brudne? Wiem, że napisałeś że nie ale przy tak drastycznych różnicach jest to jedyna rzecz, która budzi moje podejrzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 No wsumie to jestem pewien, tarcza była nie ruszana, przełożyłem wtedy tylko zacisk. Niestety na razie nie jestem w stanie tego sprawdzić ( lód na drodze ) ale jak zrobi się ciepło to mogę zrobić test mam jeszcze oba zestawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Najlepiej byłoby gdybyś bardzo dokładnie wszystko odtłuścił i dopiero wtedy sprawdzał na tych samych klockach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrampaputi Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Miałem do czynienia ze wszystkimi wymienionymi hamulcami. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie wybranie Avidów BB7. Pamiętaj tylko, aby kupić wersję MTB, a nie ROAD. Hydrauliczne hamulce sprawiają dużo więcej problemów niż mechaniki. Problemy z za długimi lub za krótkimi przewodami, odpowietrzanie, wycieki. Z mechanikami tego nie ma, a siła hamowania Avidów BB7 jest porównywalna z hydraulicznymi tarczówkami średniej klasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 29 Stycznia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Hydrauliczne hamulce sprawiają dużo więcej problemów niż mechaniki. Problemy z za długimi lub za krótkimi przewodami, odpowietrzanie, wycieki. Przy czym 95% problemów z hydraulikami wynika z ignorancji użytkownika . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Zanim miałem pierwsze hydrauliki to też uważałem, że one są problematyczne. Jak kupiłem ŚWIADOMIE hydrauliki to bardzo szybko okazało się, że problemów nie ma. Jak zawsze kluczem do sukcesu jest dogłębna analiza tematu a nie kupowanie na pałę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Pozostaje jeszcze taka mozliwosc: Tektro byly stare i wyjezdzone, nowe Avid'y byly lekko "grubsze" wiec szybciej lapaly...na pewno Avid'y beda sie lepiej wychladzac - sa mocniej ponacinane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Nominalna grubość dla tarczy to od 1,8mm do ok 2mm więc żeby poczuć różnicę to tarcza musiałaby być zarżnięta na wzór tarczy samochodowej a do tej pory nie widziałem czegoś takiego W każdym razie jest to ciekawa uwaga i miejmy nadzieję, że jej autor napisze coś więcej w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.