rzezniol Napisano 29 Grudnia 2011 Napisano 29 Grudnia 2011 Witam ... Wiem że tematów o ramach jest około mnustwo ... Ale mam mocną rozterkę ... za jakiś czas chcę rozpocząć przygode "zawodniczą matorską" w XC/maraton i w tym "jakimś" czasie chcę poskładać rower do ścigania. Mam 180 cm wzrostu, nogę 85 cm, aktualna waga 74 kg. Budżet max 1300 zł - i mniej tym lepiej I teraz pytanie Używany Trek 8000 (18,5') z 2010 r. (troche poobijany, rama to to samo co 8500) ... czy nowy Author Egoist (19') też z 2010 r - ten ze sterami 1 i 1/8 (nowsze maja 1,5). Obie ramy mają jeszcze satysfakcjonującą mnie cenę - niewygórowaną. Czy warto dopłacić 100 - 200 zł do Egoista 2011 lub 2012 ze względy właśnie na stery 1,5 cala ? I jak przy tym wszystkim wygladają waszym zdaniem ramy Cube: LTD (20') - miesci sie jak najbardziej w budżecie... lub Reaction (20') - musiałbym się już finansowo wysilić ... Jedno co wiem to bardzo przypadło mi do gustu ich maowanie ... No i na koniec przyglądam sie jeszcze Meridzie Matts Lite 1000-D i Matts HSF XC 5000-D (obie 19' lub 20') ... Słowem potrzebuje bodźca który pomoże mi zdecydować i tu właśnie na was liczę Chciałbym ograniczyć wybór do ram przedstawionych powyżej... ewentualne propozycje innych ram prosze wstawiać tylko w sytuacji kiedy rama jest tego rzeczywiście warta ( część marek jest dla mnei zwyczajnie "egzotyczna" - Orbea, No Saint, Radon ... dlatego je pomijałem). Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam
blackiwan Napisano 30 Grudnia 2011 Napisano 30 Grudnia 2011 W tej cenie jest lekka rama No Saint Angel
rzezniol Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Napisano 30 Grudnia 2011 Waga nie jest dla mnie najważniejsza, do wybory wstawilem Treka który jak wiadomo nie jest lekki a i tak wielu ludzi go chce mieć Ale jezeli już o wadze ... Ten No Saint katalogowo podaja 1510 dla ramy 16' ... Egoist 2010 katalogowo 1550 g w rozmiarze 19', egoist 2011 katalogowo 1650 dla ramy 19`. Tak wiec stawiam ze 20' Angel bedzie wazyl grybo ponad 1700 wiec argument wagi tu odpada ... No i qrde jakos tak info o geometrii jest lakoniczne nic na 100% pewnego, z informacji dostepnych wynika ze ramy sa chyba bardzo krótkie. Czekam na dalsze wypowiedzi. Pozdrawiam
xmaniek Napisano 30 Grudnia 2011 Napisano 30 Grudnia 2011 Ja ostatnio kupiłem ramę 8500. Brałem pod uwagę wiele ram, ale po analizach wybrałem Treka ze względu na sztywność. Rama jest świetna w sam raz na maratony. Kupiłem nową ramkę na alledrogo po negocjacjach za 800 zł z przesyłką.
arek_wro Napisano 30 Grudnia 2011 Napisano 30 Grudnia 2011 Jeżeli ma to być rower do ścigania i rowery z krótszą ramą odpadają, to skreśl ze swojej listy Cube'a LTD. Jeśli Cube, to tylko Reaction.
kadargo Napisano 30 Grudnia 2011 Napisano 30 Grudnia 2011 ...biorąc pod uwagę że Reaction też do najdłuższych nie należy.
rzezniol Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Napisano 30 Grudnia 2011 Ja ostatnio kupiłem ramę 8500. [...] Kupiłem nową ramkę na alledrogo po negocjacjach za 800 zł z przesyłką. Nie wiem jakie argumenty przedstaswiłeś że nową kupiles za 800 zeta ... tą którą się interesuje to uzywka za 899 i sprzedajacy jest raczej małougodowy ... nowe Treki cenami wywoławczymi przekraczają mój budżet. CUBE ...Geometria LTD od Reactiona różni się nieznacznie (kilka mm w długości ramy) na moim "etapie rozwoju" różnica raczej będzie raczej niewyczuwalna ... Jak bedzie miedzy nimi różnica to stawiam na wage, sztywność ... To że ramu Cube nie są długie to wiem ... dlatego w ramach Cube obstawiam rozmiar 20 cali ... Sztywność ... czy ja tą legerndarną sztywność Treka dam rade rozpoznać ... o sztywności ram wiele się naczytałem tylko jak to sie ma do amatora, który człe życie jezdził na stalowej ramie Cr-Mo czy ta sztywnośc nie połamie mi kręgosłupa / piszczeli ;>, a może nagle dam rade z dnia na dzien urwać 5% z przecietnych wyników które osiągam teraz ? Czy sztywność to jest czynnik kluczowy przy wyborze ramy ? Wagą jak już pisałem za specjalnie się nie przejmuję ...myślę na każdej z tych ram dam radę poskładac rower w granicach 10 - 10,5 kg co mnie całkowicie satysfakcjonuje urywanie z wagi roweru za wszelką cenę mnei nie interesuje ... za drogo. Uważam ze lepiej w całym zestawie zdjąć kg z jeźdźca (mam jeszcze zapasy). O każdy gram wagi roweru może sie bić zawodowiec ... a ja jestem co jak co amatorem ... na wygrywanie będę za miekki ... chcialbym sie lapać w pierwszych 30 % wyników na zawodach. Czekam aż ktoś sie wypowie na temat Authora i Meridy bo jak na razie są pomijane w rozważaniach ... wątek jest jeszcze młody Pozdro
Mod Team durnykot Napisano 30 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 30 Grudnia 2011 Zapytałem Wyszukiwarki, co sądzi o Egoiście: http://www.forumrowerowe.org/topic/101340-rama-radon-zr-race-team-vs-author-egoist-ktora-lepsza/page__hl__egoist__fromsearch__1 http://www.forumrowerowe.org/topic/95495-rower-author-egoist/page__hl__egoist__fromsearch__1 Mnie cały czas zastanawia wielokrotnie podnoszona kwestia sztywności- czy przeciętny rowerzysta faktycznie odczuje różnicę w sztywności miedzy podobno koszmarnie sztywnym TREKiem i podobno mniej sztywnym Authorem? Jeśli już piszemy o sztywności, to powinniśmy ją rozpatrywać pod kątem całego roweru , a nie gołej ramy. "Podobno Koszmarnie Sztywny" TREK z wiotkimi kołami subiektywnie wypadnie znacznie gorzej niż "Podobno Mniej Sztywny" Author z dobrymi kołami. Sztywność ramy nie jest jedynym parametrem mającym wpływ na sztywność całego roweru , więc wskazywanie danej ramy jako lepszej ,bo sztywniejszej mija się z celem. IMO wybór między TREKiem a Authorem będzie raczej podyktowany rozpoznawalnością marki niż faktyczną przewagą technologiczną jednej ramy nad drugą. Zresztą w omawianej kategorii aluminiowych sztywniaków ciężko wskazać ramę lepszą od innych. Używany Trek 8000 (18,5') z 2010 r W tym wypadku jeden, główny argument przeciw- rama jest używana Czy warto dopłacić 100 - 200 zł do Egoista 2011 lub 2012 ze względy właśnie na stery 1,5 cala ? Jakie wymierne korzyści płyną z tego rozwiązania? W moim odczuciu- żadne. W zasadzie wybór danej ramy będzie wypadkową gustu, wyglądu, rozpoznawalności marki i geometrii ramy- kolejność parametrów dowolna. Aha- prywatnie omijam rzeczy używane z daleka- chyba ,ze dokładnie znam ich historię i sposób użytkowania.
timex550 Napisano 30 Grudnia 2011 Napisano 30 Grudnia 2011 Jako posiadacz ramy Treka coś powiem. Po przesiadce ze starej ramy sprzed kilku lat, gdzie nie było jeszcze sterów a-head czuć różnicę. Jednak między takim Trekiem a porównywanym przeze mnie Authorem Vision nie ma odczuwalnej różnicy. Tak więc ze względu na to radzę Ci kolego rzezniol kupić nowego Egoist'a. Różnicy w sztywności nie odczujesz, a masz pewność, że produkt będzie pełnowartościowy, bo nie był używany. Tak więc z mojej strony +1 do Egoist
rzezniol Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Napisano 30 Grudnia 2011 Poczytalem troszke o tym Egoiście ... Zainrygował mnie ten Radon ... czy rzeczywiscie Radon to "gorszy Cube" jak to w ktorymś z wątków było wspomniane ? Z geometrii mi to nie wychodzi ... jak na razie w mojej tabelce żaden Cube nie pokrywa sie wymiarami z Radonem ... Nie powiem brzydki nie jest, w budżecie się mieści ... Z tych krótkich rozważań wynika mniej wiecej tyle ze w podobnym zakresie cenowym ramy są jakościowo i technicznie podobne ... Dalej nie dostałem wyraźnego bodźca aby brać konkretną ramę ... nic bede czekał an alledrogo na jakąś okazje ... Jedno co wiem to raczej bedę szukał nowej z małym plusem w strone Authora ... Jak jeszcze ktoś ma coś ciekawego do napisania w tym temacie chętnie poczytam ... Pozdrawiam
xmaniek Napisano 30 Grudnia 2011 Napisano 30 Grudnia 2011 Nie wiem jakie argumenty przedstaswiłeś że nową kupiles za 800 zeta ... tą którą się interesuje to uzywka za 899 i sprzedajacy jest raczej małougodowy ... nowe Treki cenami wywoławczymi przekraczają mój budżet. Widocznie koleś potrzebował kasę. Jeszcze niekiedy zdarzają się okazje na allegro tylko trzeba szybko reagować. Jedynym mankamentem ramy była ryska na dolnej rurze, ale przed zakupem wiedziałem o tym. Ja szukałem na aukcjach 2 miesiące interesującej ramy. Czasu masz jeszcze trochę do powiedzmy marca więc ....szukajcie a znajdziecie ....
rzezniol Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Napisano 30 Grudnia 2011 Jajo polega na tym że ... alledrogo codziennie przypomina mi o nowych ramach od okolo 3 miesięcy ... Niestety przegapiłem juz kilka okazji ale NOWEGO Treka 8500 za mniej niz 1000 zł jeszcze nie widziałem ... Najbardziej mi żal przegapienia Gianta XTC 2011r ... na jego myśl mam miekkie nogi i sączy mi sie wydzielina z kazdego otworu w ciele ;D Jest piękny a jak dosiadłem roweru zbudowanego na tej ramie wiedzialem że jest idealny dla mnie. Niestety tak żadko sie pokazuje, ze trafienie XTC do tego w odpowiednim rozmiarze graniczy z cudem ... a jak już był taki jak chce ( 1 przez te 3 miesiące) .. to jeszcze nie mialem calej kasy ... nawet połowy. Niestety w regularnej cenie jest za drogi. Rozpoczęcie tego tematu ma na celu znalezienie zastepstwa Czekam na okazje ... mam nadzieje ze jakas sie trafi Pozdro
olomaster Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Zeszłej zimy na alledrogo poszedł NOWY giant xtc 2010 za 222 zł ;d Tak jak ktoś wspomniał "szukajcie, a znajdziecie" Ja na Twoim miejscu byłbym za xtc.
rzezniol Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Napisano 31 Grudnia 2011 Kurde nigdy sie nie wylecze z ortografii ... ciągnie sie to za mną od podstawowki (stwierdzona dysortografia). Znam zasady, staram sie ale to chyba u mnie nieuleczalne Wracając do tematu... Miało być nowe ale ... Jestem po rozmowach w sprawie tej ramy ... http://allegro.pl/wyczynowa-rama-cube-reaction-alu-7005-t6-1-56kg-i2025239445.html Na telefon wydaje się być wszystko OK ... używana lajtowo, stan faktyczny podobno jak na foto (foto bez retuszu), z wad to delikatna wgniotka na podsiodłowej i kilka obić od łańcucha na dolnej widełce. Jak dojdzie do realizacji to bede miał możliwość odbioru osobistego, (1,5 h jazdy autostradą na LPG bedzie niewiele drożej niż koszt przesyłki), więć stan faktyczny bedę mógł zweryfikować. Mimo wszystko na plus to możliwość zamontowania "V`łek" na początku pozwoli to odrobine zaoszczędzic na tylnym hamulcu Rama wydaje się być atrakcyjna tym bardziej że cena jest negocjowalna. Co sądzicie o takim wyborze ... Zdaje się że kadargo jeździ na podobnej / takiej samej więc liczę na jego zdanie ... Pozdro
arek_wro Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Reaction generalnie zbiera dobre opinie i na pewno można na takiej ramie złożyć sensowny rower. Zastanawiam się tylko czy rama 20" nie będzie jednak nieco za duża. Przydałaby się przymiarka.
kadargo Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Cóż mogę powiedzieć. Rama jest sztywna conajmniej na poziomie Treka. Lekka jak na taką sztywność, moja waży 1520g. Geometria bardziej turystyczna niż ta w Treku. Anoda powoduje że rower w zasadzie się nie brudzi, Radon mojej Kasi wygląda jak po wojnie a Cube jest z grubsza czysty. Nigdy go nie myje. W moim przypadku przesiadka z Treka okazała się bardzo pozytywna. Aha rama ze względu na swoją sztywność fajnie zaczyna tłumić drgania przy wadze ok. 80kg.
Mod Team durnykot Napisano 31 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 31 Grudnia 2011 Rama jest sztywna conajmniej na poziomie Treka Z ciekawości zapytam- jaki to jest poziom sztywności ? Ten CUBE - całkiem,całkiem. Rozmiar 20" powinien być OK. A propos pisowni- pdczas pisania posta wyrazy błędnie napisane są podkreślane na czerwono- klikasz na ten wyraz prawym przyciskiem myszy i masz wyświetlane sugestie poprawnej pisowni.
kadargo Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Poziom jest taki że jak przesiadłem się z Treka na Cube moje odczucia powiedziały mi: - jest lepiej, stary.
rzezniol Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Napisano 31 Grudnia 2011 Co do przymiarki ... Na poczętku pisalem 180 cm i noga 85 cm ... z tego wychodzi mi rama 19' ... Mierzyłem się do Egoista 19` i do XtC 19` (L) i na tych rowerach czułem się bardzo dobrze... Z geometrii aktualnych Reactionów wychodzi mi że podobne parametry zachowam gdy bede miał rame 20 cali. Nie wiem natomiast jak ma sie geometria Reactiona z linku do aktualnie produkowanych, trzeba przeszukać google . Z używanych to chyba ta ... bo Trek, o którym myślałem na początku przy tym Cubie wygląda blado. Ide pytać google co wie na temat tej ramy Pozdrawiam
arek_wro Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Myślałem o przymiarce pod kątem przekroku, ale okazuje się, że Reaction ma dość niski przekrok. Więcej możesz zobaczyć tutaj: http://download.bike...xcm_6tys_03.pdf Zmieniając cyfrę w adresie przed ....pdf możesz zobaczyć pozostałe strony artykułu. A tak na marginesie skoro XTC pasuje ci idealnie, to może warto trochę jeszcze przedłużyć polowanie na jakąś okazję. Do wiosny jeszcze trochę czasu zostało.
kadargo Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Dokładnie. Jeśli XTC Tobie pasuje Reaction będzie prawdopodobnie złym wyborem. Ale jak masz możliwość to przymierz się do Cube bo może idealnie to tylko Ci się wydawało, wiesz czasami emocje fałszują prawdziwe odczucia.
rzezniol Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Napisano 31 Grudnia 2011 Po nowym roku poszukam komu w okolicy "zalega" jakiś Reaction na sklepie ... Dzis na alledrogo pokaza sie XtC za 200 kilkadzieiąt złotówek ... ale: 1. Rozmiar nie ten ... 2. Pękniety... Słowem dyskwalifikacja W googlach znalazłem jak na razie tyle, że interesujący mnie Reaction jest chyba z 2008 r, o geo jeszcze nic nie znalazłem... Pozdro
kadargo Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Gdzieś na forum było geo starego Reactiona. Musisz poszukać najlepiej przez Google i obrazy bo było wklejone jako obraz.
arek_wro Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Geo dla modelu 2010 jest w linku w moim poprzednim poście. Coś się zmieniło między 2008 a 2010?
kadargo Napisano 31 Grudnia 2011 Napisano 31 Grudnia 2011 Szczerze to nie wiem ale lepiej sprawdzić. Bo 06 i 10 mają chyba deko inną. 2006 jest trochę krótsza ale dokładnie nie pamiętam. Piszę z telefonu i nie chce mi się szukać bo to mało wygodne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.