Skocz do zawartości

[Napęd Szosowy dura ace / ultegra]

erico329

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , zbliża się sezon , i czas na zmiana przełożeń na juniorskie bo zlozylem rowerek i w kupionej grupie przełożenia były inne . Grupa to kompletny dura-ace 7800 , bardzo mało zużyty , i teraz tak ja posiadam teraz obecnie :

*Korbe( tarcze duza ) - dura -ace SG-X 53B ( są podobno A i B czy to jest zalezne od małej tarczy?Jak nie o od czego) mała tarcza jest 39 i jej nie chce wymieniać .

*Łańcuch dura ace HG CN 7801

*Kaseta dura ace CS 7800 12X25

I teraz tak musze wymienic napęd dlatego ze potrzebuje juniorskich przełożeń , co do dużej tarczy sprzedawca w sklepie powiedział mi ze są dwa rodzaje tarcz d-a 7800 wersja A i wersja B i pytanie do was czym się to rózni ? jaką wersje kupic chcę kupić tarcze 52 zęby i oczywiscie ten sam model dura-ace bo nie moze się różnic ;]

Co do łańcucha uwarunkowany jest on kupieniem kasety tak mi się wydaje , a kasete chcę kupić ultegry bo jest o połowę tańsza od dura ace a wagowo różni się tylko o 40 gram . I teraz tak jaki model tej kasety 6600 / 6700 ? i jaka wersja HG/ CS ?Kaseta musi być z małą koronką 14 i myslałem stopniowo co jeden czyli 14/23 to dobry pomysł? Jeżdzę tylko po płaskim i lubie szybką kadencje 90-10 obr/min to u mnie standard

Co do łańcucha , jezeli kupił bym kasete ultegry to łancuch tez musi byc ultegry czy moze byc nowy dura ace ? Bo cenowo ultegra a dura ace to prawie to samo kilka złoty roznicy a chyba lepiej miec lancuch z wyzszej połki ale no nie wiem jak ma się to z kasetą ultegry i jaki model tego łańcucha musiał by byc . Dzięki z gory za odpowiedzi Pozdrower ;]

• 3 tygodnie później...

Nie wiem czy nie za późno, ale napisze, być może skorzysta ktoś kiedyś...

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FC/EV-FC-7800-2251E_v1_m56577569830608870.pdf

Do małej tarczy 39 zębów potrzeba dużej tarczy typu B.

www.shimano-polska.com -> zakładka "instrukcje serwisowe", można się dowiedzieć wielu fajnych rzeczy.

Może być łańcuch dura-ace do ultegry.

Aurox, czy Ty piszesz po to, żeby nabijać sobie posty? Widziałeś kiedyś wewnętrzny blat 52 zęby?

a i b to chyba chodzi o to że są wewnętrzne i zewnętrzne

A to napisałeś Ty?

To teraz zobacz co napisał erico:

( tarcze duza ) - dura -ace SG-X 53B ( są podobno A i B czy to jest zalezne od małej tarczy?Jak nie o od czego) mała tarcza jest 39 i jej nie chce wymieniać .

co do dużej tarczy sprzedawca w sklepie powiedział mi ze są dwa rodzaje tarcz d-a 7800 wersja A i wersja B i pytanie do was czym się to rózni ?

Teraz jeszcze zajrzyj do linka, którego podałem, zrozum o czym jest mowa i będziesz wiedział do czego piję.

Poza tym zazdroszczę Ci tej pięknej Kogi;)

Pokój.

No okej, przeanalizowałem te skany. Już wiem o co kamon

Na początku napisałem głupotę-fakt. Oburzyło mnie to że wyjechałeś z nabijaniem postów, i to bardzo. Mogłeś w grzeczniejszy sposób dać mi do zrozumienia że jestem w błędzie :thumbsup:

Cieszę się jednak że koniec końców problem założyciela tematu rozwiązany/wyjaśniony :thanks:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...