krzysq Napisano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Na początek krótkie wprowadzenie. Mam Gianta Rincona na seryjnych podzespołach póki co. Plan mam taki, żeby zmieniać po kolei zużyte (albo i nie) elementy, a na końcu zmienić ramę na jakiegoś fulla (może coś w stylu Kross Crime 2, bo nie musi to być supersprzęt). Z tym, że to pieśń przyszłości na razie. Nie jeżdżę wyczynowo. Dążę do tego, żeby mieć wygodny rower do jazdy po lasach i górach (pozycja na rowerze jest dla mnie dość istotna). Nie do karkołomnych zjazdów, skoków i osiągania ogromnych prędkości. Raczej plecak na plecach, wolna jazda i kontemplacja . I tu moje pytanie. Bo myślę o zmianie amortyzatora w pierwszej kolejności. Nie jestem specjalnie doświadczony i stąd moje wątpliwości. Wiem, że montując zamiast XCT V2 z 80mm skokiem Raidona ze skokiem 100mm zmieni się geometria. Czy oprócz tego, że będę miał wyżej kierownicę (to akurat jest mi na rękę) zmieni się coś znacząco? Czy wpłynie to na wytrzymałość ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juraleona Napisano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Nie, nie wpłynie to an wytrzymałość ramy. Zmiana w geometrii nie będzie zabójcza lecz wyczuwalna, ale jak wyżej: nie spodziewaj się fajerwerków. O kilka mm zwiększy się pewnie baza kół, ale musiałbyś być komputerem pomiarowym żeby odczuć tego skutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Nic się nie stanie. 20 mm to żadna różnica. Ja w rowerze miałem od nowości sztywny widelec. Więc rama była przystosowana do widelca. A wiesz co zrobiłem? Rok temu wsadziłem tam XCMa ze skokiem 100mm Tak, wiem że to niebezpieczne czy coś w tym stylu, bo na główkę ramy działa większa siła, ale... Jeździłem Geometria sie zmieniła. Rower był bardziej stabilny ale oprócz tego nic się nie działo. Teraz z powodu luzów w amorku i zimy jeżdżę ze sztywnym widelcem i pewnie tak zostanie bo kończę składać drugi rower do XC. Więc: nie będzie żadnego problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalSBK Napisano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 dobry pomysł z tym żeby złożyć HT a potem przełożyć graty do fulla, ja właśnie tak zrobiłem apetyt rośnie w miarę jedzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juraleona Napisano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Większość osób straszących większą siła działającą na główkę... cóż trudno nie przyznać im racji. Ale siły te nie są przy zmianie o 20 mm żadną znaczącą różnicą, co innego jakbyś w ramkę zrobioną pod sztywny wideł albo 80 mm skoku dał 150-200 mm skoku, wtedy mogłaby pęknąć główka ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 20 mm to żadna różnica. Nawet nie wiesz jak się mylisz ostatnio zmieniłem amor 100mm na 80 i wiesz co się stało?Przestały mnie boleć nadgarstki po jeździe.Jeśli to twoim zdaniem nic to nie wiem co jest ważniejsze niż komfort jazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 krzysq Zakładaj śmiało. Siły działające na główkę ramy nie będą znacząco większe przy amorze 100mm. Ja zrobiłem dokładnie to samo z tymi samymi widłami - XCT na Raidon'a. Jestem bardzo zadowolony. Rower stał się stabilniejszy (w moim przypadku na +). Poprawił się też znacząco komfort jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysq Napisano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Zastanawia mnie jeszcze czy w przyszłości, jak będę zmieniał ramę na jakiegoś fulla, te 100mm skoku to nie będzie za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek431 Napisano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 To może dozbieraj do epicona, tam można ustawić skok od 80 do 120 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olomaster Napisano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 do 140 mm nawet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 W Raidonie oczywiście też można. Jest to bardzo proste. Wystarczy zdjąć podkładki z komory powietrzniej. W garażu koło mojego roweru stoi full z Raidonem 130mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.