Skocz do zawartości

[amortyzator] zmiana suntour xct v2 na raidona

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek krótkie wprowadzenie. Mam Gianta Rincona na seryjnych podzespołach póki co. Plan mam taki, żeby zmieniać po kolei zużyte (albo i nie) elementy, a na końcu zmienić ramę na jakiegoś fulla (może coś w stylu Kross Crime 2, bo nie musi to być supersprzęt). Z tym, że to pieśń przyszłości na razie.

Nie jeżdżę wyczynowo. Dążę do tego, żeby mieć wygodny rower do jazdy po lasach i górach (pozycja na rowerze jest dla mnie dość istotna). Nie do karkołomnych zjazdów, skoków i osiągania ogromnych prędkości. Raczej plecak na plecach, wolna jazda i kontemplacja ;).

I tu moje pytanie. Bo myślę o zmianie amortyzatora w pierwszej kolejności. Nie jestem specjalnie doświadczony i stąd moje wątpliwości. Wiem, że montując zamiast XCT V2 z 80mm skokiem Raidona ze skokiem 100mm zmieni się geometria. Czy oprócz tego, że będę miał wyżej kierownicę (to akurat jest mi na rękę) zmieni się coś znacząco? Czy wpłynie to na wytrzymałość ramy?

Nie, nie wpłynie to an wytrzymałość ramy.

Zmiana w geometrii nie będzie zabójcza lecz wyczuwalna, ale jak wyżej: nie spodziewaj się fajerwerków. O kilka mm zwiększy się pewnie baza kół, ale musiałbyś być komputerem pomiarowym żeby odczuć tego skutki.

Nic się nie stanie. 20 mm to żadna różnica.

Ja w rowerze miałem od nowości sztywny widelec. Więc rama była przystosowana do widelca. A wiesz co zrobiłem? Rok temu wsadziłem tam XCMa ze skokiem 100mm :) Tak, wiem że to niebezpieczne czy coś w tym stylu, bo na główkę ramy działa większa siła, ale... Jeździłem :) Geometria sie zmieniła. Rower był bardziej stabilny ale oprócz tego nic się nie działo. Teraz z powodu luzów w amorku i zimy jeżdżę ze sztywnym widelcem i pewnie tak zostanie bo kończę składać drugi rower do XC. Więc: nie będzie żadnego problemu :) 

Większość osób straszących większą siła działającą na główkę... cóż trudno nie przyznać im racji. Ale siły te nie są przy zmianie o 20 mm żadną znaczącą różnicą, co innego jakbyś w ramkę zrobioną pod sztywny wideł albo 80 mm skoku dał 150-200 mm skoku, wtedy mogłaby pęknąć główka ramy.

krzysq Zakładaj śmiało. Siły działające na główkę ramy nie będą znacząco większe przy amorze 100mm. Ja zrobiłem dokładnie to samo z tymi samymi widłami - XCT na Raidon'a. Jestem bardzo zadowolony. Rower stał się stabilniejszy (w moim przypadku na +). Poprawił się też znacząco komfort jazdy.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...