Skocz do zawartości

[odzież] Zakupy na nadchodzący sezon

Spaju

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szperałem po forum w poszukiwaniu interesujących produktów odzieżowych na rower, które polecacie. Jednak nigdzie nie znalazłem coś, co by mi przypadło do gustu, a jednocześnie było taniego i w miarę porządnego. Jakiś czas temu zrobiłem swoistą listę zakupów w oparciu o sklep mikesport.pl. Ogólnie w roku 2012 mam do wydania ok. 600 zł na tego typu rzeczy (po odliczeniu cen pedałów i butów SPD). Lista zakupów prezentuje się następująco:

1. Bluza MIMO LUKO

http://www.mikesport.pl/mimo-luko-ciepa-bluza-rowerowa-pl-2.html

2. Czapeczka pod kask (nie wybrałem konkretnie, liczę na pomoc)

3. Koszulka MIMO STONY

http://www.mikesport.pl/mimo-stony-koszulka-rowerowa.html

4. Spodenki (wyczytałem, że najlepsze z szelkami, niestety to samo co z czapeczką)

5. Spodnie dłuższe ROGELLI BANKS (zakup z niższym priorytetem)

http://www.mikesport.pl/rogelli-banks-ocieplane-spodnie.html

6. Gdyby zdarzyły się chłodniejsze dni, ale nie za chłodne... Zastanawiałem się nad zakupem tego:

http://www.mikesport.pl/mimo-rekawki-rowerowe-superroubaix.html

http://www.mikesport.pl/mimo-nakolanniki-rowerowe-superroubaix.html

7. Również w chłodniejsze coś pod koszulkę (jakiś rodzaj potówki). Nie mam niestety konkretów i nie wiem która lepsza: bez rękawów, z rękawkami czy z długimi rękawami.

8. Ochraniacze na buty spd (zakup opcjonalny) - nie wiem czy to mi się przyda w ogóle i nie mam konkretów.

Jeżeli ktoś ma inne propozycje odnośnie tych punktów, ale cenowo zbliżone do obecnie podanych (koniecznie muszę się zmieścić w okolicach 600 zł) to niech napisze, jeśli ma coś wartego polecenia. Jest to mój pierwszy zakup odzieży typowo rowerowej. Jeżeli jednak moderatorzy stwierdzą, że coś przeoczyłem w szukajce, to przepraszam.

Napisano

No pomyślę o tych nakolannikach. A odnośnie reszty? Mniej więcej dobre produkty? No i te brakujące luki przydałoby się uzupełnić czymś tanim, a dobrym na początek.

Napisano

Widzę że nikt nic nie pisze. Popatrz sobie apropos brakujących Ci pozycji na Firmę BCM Novatex. Robią ciuchy super jakości w bardzo przyzwoitych cenach. Dużo ludzi tutaj i na innych forach chwali ich bardzo. Ja zresztą też. Używam ich spodni długich i czapki i są świetne.

Jeśli chodzi o te rzeczy Mimo i Rogelli to nie mam doświadczenia z nimi więc nie będę się wypowiadał. Ale tutaj na forum znajdziesz sporo opinii na temat ciuchów tych firm. Ja raz zamówiłem sobie wiatrówkę Mimo z Mikesportu ale jak się okazało rozmiary nijak sie nie miały do tego co podawali w tabelkach i musialem odesłać, choć produkt sam w sobie był fajnie wykonany i dosyć przemyślany. Tyle że nie miałem okazji przetestować bo był strasznie niewymiarowy.

Napisano

No troszkę drożej jest u tej firmy, którą polecasz... A nawiązując do mojej listy zakupów. Czy warto w ogóle rozglądać się za ochraniaczami do butów? Po prostu im mniej aktualnie na liście z tych mniej przydatnych rzeczy, tym więcej na resztę mogę wydać. Więc jak?

Napisano

Czy warto w ogóle rozglądać się za ochraniaczami do butów? Po prostu im mniej aktualnie na liście z tych mniej przydatnych rzeczy, tym więcej na resztę mogę wydać. Więc jak?

Moja ulubiona odpowiedź: To zależy :)

Dobra rozwinę, nieco. Zależy w jakich warunkach pogodowych i jak daleko od bazy chcesz jeździć. Jak wybierasz się na wielo godzinną wycieczkę przy zmiennej lub wręcz kiepskiej pogodzie to dobre ochraniacze są raczej pozycją obowiązkową.

Napisano

Generalnie jak Kolega wyżej napisał. Czasem się przydają gdy zaczynają sie wychłądzać stopy lub woda chlapie spod kól choć ja jeżdżę jednak bez nich. 2 pary skarpet załatwiają sprawę zimna a jak pada to raczej nie jeżdżę więc i nie mam takiej potrzeby. Ja bym na Twoim miejscu puki co wykreślił je z listy. Wyjdzie w praniu czego potrzebujesz. Moje ciuchy rowerowe zaczęły się od koszulki rowerowej, później dochodziła reszta z czasem i wzrostem moich wymagań. Im więcej będziesz jeździł tym bardziej będziesz wiedział czego Ci potrzeba.

Napisano

Na okres letni ubieram spodnie Berkner Fun,koszulki Berghaus z serii Active i z długim rękawem Relaxed i oczywiście kurtka Berkner ale to samo używam do końca listopada.Rower trekkingowy.

Napisano

Co to znaczy przystępna cena?

Miałem na myśli cenę, która nie nadwyręży budżetu zbytnio.

Z tego co piszecie wnioskuję, że najpierw kupić koszulkę... potem spodenki, na szelkach? Co jeszcze się bardziej przyda na początek sezonu?

Chyba takie za 50-100zł?

Dokładnie w tych okolicach ^^

Napisano

Bluza się przyda na pewno do spodenek i koszulki. Też zależy jak wcześnie chcesz zacząć sezon bo mogą też być potrzebne spodnie cieplejsze i coś od wiatru.

Napisano

A coś pod koszulkę czy coś w tym stylu się przyda? I jeśli tak to z rękawkiem, bez czy z dłuższymi rękawami?

Napisano

Pod koszulkę przyda się tzw. potówka. Przydatne bo nie czuć tak bardzo wiatru na klacie i odprowadza wilgoć bezpośrednio od skóry.

Jeśli chodzi o spodenki to zdania są podzielone (z szelkami czy bez). Ja używam bez szelek i spełniają moje oczekiwania .

ps. być może przy gaciach na szelkach potówka trochę traci na znaczeniu...

Napisano

Nie napisałem zbyteczna.

Przy założeniu, że spodenki na szelkach będą z odpowiednich materiałów i wysoko zabudowane to po części przejmą one funkcję potówki w miejscach ciała do których będą przylegać pod koszulką. Może tego być dość sporo w zależności od modelu spodenek. Czy będzie wtedy przydatna jeszcze potówka ? To już sprawa indywidualna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...