Skocz do zawartości

[Amortyzator] Marzocchi 55RS 140mm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupiłem niedawno rower NS Bikes Core 2 z 2010r i jest w nim Marzocchi 55RS 140mm. Teraz ten sam amortyzator jest produkowany jako 160mm i moje pytanie czy da się go w jakiś sposób podnieść do tych 160mm? i jak wyregulować jego twardość bo jak dla mnie jest trochę za miękki?

sutil50 Na górze lewej lagi masz kurek. Kiedy ten kurek odkręcisz to zobaczysz wentyl, taki sam jak "samochodowy". Jeżeli uważasz, że amor jest zbyt miękki to sobie dopompuj do zadowalającego ciśnienia. W tym celu masz specjalne pompki z manometrem do amortyzatorów. Tutaj masz przykładowe pompki. Ciśnienie dobierasz pod siebie. Najlepiej metodą prób i błędów. Ja w Raion'ie mam nabite 100 PSI przy wadze ~75 kg i dobrze mi się jeździ.

Co do zmiany skoku to nie mam pojęcia, czy to jest w ogóle możliwe z tym amorkiem. Poza tym nie potrzebujesz aż 160mm skoku przy twojej ramie. 140 zdecydowanie Ci wystarczy.

Jeśli nie potrafisz określić przeznaczenia poszczególnych pokręteł i gniazd na zewnątrz amora, to daruj sobie zwiększanie skoku. No chyba, że skorzystasz z usług serwisu...

Prawdopodobnie będziesz potrzebował dłuższej sprężyny, ewentualnie trzeba wyjąć podkładki spod tłumika jeśli w jednej ladze masz czystą komorę powietrzną :whistling:

Zastosowanie komory powietrznej nie wyklucza zastosowania sprężyn metalowych, więc najlepiej jak dasz jakieś zdjęcia górnych korków. Generalnie rzecz biorąc - wszystko odnośnie regulacji powinieneś znaleźć w instrukcji ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...