Blizzard Napisano 16 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Jak w temacie. Która z nich najlepsza: Shimano czy Sram? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 16 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Sram testowalem jedno i drugie ze 4 lata temu i kupilem 5.0 i do dzis gripy z tej grupy mi sluza a tylnia zastapila x-9-5.0 wciaz dziala ale ma byc na zime:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider Napisano 16 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Wypowiem się o alivio: posiadam przednią oraz tylną alivkę przy przebiegu ok 3000-tył i 500-przód nie sprawiły żadnych problemów ,chodzą cicho i precyzyjnie. Zajrzyj do działu testy ,tam znajdziesz wiele dobrych opinii o tej Shimance ,jest naprawdę wytrzymałą ,godną polecenia przerzutką. Srama nie znam więc się nie wypowiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 18 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Właściwie, porównując koszta (w sklepie, nie z przemytu na Allegro) to temat powinien brzmieć: SRAM 5.0 czy dwie sztuki (prawie) Alivio. A w tym momencie odpowiedź jest chyba prosta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 18 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 To mam rozumiec że shimano Alivio M410 są do du**? Miałem nadzieję, że Unibike evolution '06 to bedzie dobry wybór... Czy się mylę? ---------------------------------------- Napęd w tym rowerku: - MECHANIZM KORBOWY SHIMANO ACERA M341 / 42X32X22T / 170MM / OSLONA - SUPORT TH / 7420ST / LOZYSKA MASZYNOWE - PRZERZUTKA PRZEDNIA SHIMANO ALIVIO M410 - PRZERZUTKA TYLNA SHIMANO ALIVIO M410 - DZWIGNIE PRZERZ./HAMULCA SHIMANO ALTUS EF50-8R - KASETA / WOLNOBIEG SHIMANO ALTUS HG30-8I / 11-32T - LANCUCH SHIMANO HG40 -------------------------------------- Czy to trochę (ładnych kilka lat) posłuży bez większych regulacji? Jeżdżę raczej długo i daleko, raz zrobilem 250km jednego dnia, a na co dzień robie 50-100km na bardzo zróżnicowanym terenie (zjazdy i podjazdy leśne, drogi i ścieżki... jednym słowem XC i bardzo słabiutki DH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wonski Napisano 18 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Od okolo 1tys km mam Alivio - zadnych problemow. Wszystko smiga jak marzenie Jako, ze niedawno tez troche pojezdzilem, moge tez stwierdzic ze w warunkach zimowo-sniegowo-chlapno-blotnie-ogolnieciezkich przerzutka spisywala sie bez zarzutu. Odnosnie przerzutki na przod sie nie wypowiem, bo mam tam STX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 18 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 Miałem na myśli, że Alivio jest ok, a w dodatku jest ekonomiczniejsze niż SRAM 5.0. Sam dziś zamówiłem prawie kompletną grupę Alivio 2006 do mojej Ścierry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 To mam rozumiec że shimano Alivio M410 są do du** Czemu odrazu takie wnioski ?? Ja jeżdżę na alivio i od 2300km nie musiałem jej regulować. Dlaczego tak się uparłeś z tym, że chcesz kupić rower którego nie trzeba regulować ?? To jest normalna rzecz i trzeba to robić nawet w dużo droższych rowerach. I co to znaczy "bardzo słabiutke DH" ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 19 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 ------------------------------------- DOWNHILL (DH) - dyscyplina ekstremalna MTB, obejmująca tylko zjazd na czas po specjalnie wyznaczonej trasie w naturalnym terenie. Zawodnicy wykorzystują specjalne rowery zjazdowe, posiadające dwa amortyzatory i szersze opony. Rowery DH mogą ważyć 15-20 kg i służą tylko do zjazdów. ------------------------------------- Bardzo słabiutkie DH - zjazdy ale bardzo ekstremalne one nie są. "zjazd na czas po specjalnie wyznaczonej trasie w naturalnym terenie." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Ja mam kompletną grupę Alivio 05 no i jestem zadowolony, po ponad 1000km przebiegu jest ok. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Ja nie rozumiem czegośc takiego jak bardzo lekkie DH, albo DH albo nie. Jeżeli chcesz tak jeździć to nie oczekuj że roweru nie będzie musiał regulować przez 3 lata, a wręcz przeciwnie-długo nie pociągnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puma [JFK] Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Kolejny, który myśli że zwykły zjazd z górki to już DH :rolleyes2: Mogę się założyć, że te zjazdy to jest zwykłe XC/AXC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theDAMIstrzu Napisano 19 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 sra to przerzutkaniby lepsza ale alivio 05 zebrało już tyle pozytywnych opinii i niektórzy uważają je za lepsze od deorki. Też mam alivio i nie narzekam pracuje idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 20 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 sra to przerzutkaniby lepsza ale alivio 05 zebrało już tyle pozytywnych opinii i niektórzy uważają je za lepsze od deorki. Też mam alivio i nie narzekam pracuje idealnie Skoro zbiera pochlebne recenzje to znaczy , ze jest dobra A czy gorsza czy lepsza od Srama lub Deorki ? Tego nie potrafie powiedziec ale z tego co czasem mozna wyczytac to z Deore jest chyba wiecej problemów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 21 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Witam, myślę że mając kasę wybrałbym Srama. Jednakże Alvio robi całkiem dobry sprzęt. Chyba najlepiej wypada stosunek cena do jakości. Ale patrząc na ceny (allegro oczywiście) to za dosłownie parę dych więcej mozna mieć XT. Alivio chodzą po około 50 pln, Alivio 2006 za 89, a za 100 pln można nabyć nowe XT. Czasami gra nie jest warta świczki. Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 21 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 mam srama 5.0 '05 i musze powiedziec, ze nie jest zla. na alivio jezdzilem i jest w sumie dosc porownywalne (ma typowe dla systemu 2:1 opoznienie w dzialaniu, ale za to jest mniejsza od 5.0 i nie lapie tak brudu). zreszta tak, jak napisal jacekkoz, w cenie 5.0 mozesz nabyc shimano xt, wiec sprzet bez porownania lepszy: http://www.allegro.pl/item88164824_nowe_pr..._promocja_.html jesli masz wybor 5.0 vs. alivio to bierz alivio- tansze, a wcale nie gorsze. generalnie sramy jakos drogo wychodza... ps. zreszta zastanow sie jeszcze nad kwestia manetek! ps2. Która z nich najlepsza: Shimano czy Sram? na ten temat snuto juz sporo niemalze filozoficznych rozwazan na tym forum bez rezultatu tym razem pewnie tez do niczego nie dojdziemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 21 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Ale nie moge kupić na allegro Kupuję Unibike evo '06 a on ma tam alivio M410 standardowo (to chyba model 2006 ale nie jestem pewien) Czyli musiałbym dać ok 200zł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 21 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Z całej grupy alivio to przerzutki, korba , manetki, klamki, szczęki hamulcowe mam bardzo dobre zdanie O hhamulcu tarczowym SH 465 (mój syn ma w swoim rowerku ) też mam dobre zdanie natomiast o kasecie i łańcuchu nie Kaseta szybciorem sie zajeździła łańcych też nie był za mocny :005: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 21 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Amoniak od tego roku w Alivio 2006 są kasety i łańcuchy HG, a nie stare miękkie IG, jak dotychczas. Powinno się poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 21 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Kupuję Unibike evo '06 a on ma tam alivio M410 standardowo to jaki ty masz problem z wyborem? skoro kupujesz unibike'a, a w nim taka jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 21 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 to jaki ty masz problem z wyborem? skoro kupujesz unibike'a, a w nim taka jest... W unibike jest alivio, a ja chciałbym się zkusić na shimano xt (na allegro ciut droższa (od alivio) za to w sklepie za ok. 200zł (o ile się nie mylę), tak więc chcąc w sklepie pozamieniać musiałbym ze 100-150zł dopłacić a ja nie chcę dpopłacać bo nie mam z kąd kasy wziąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wonski Napisano 21 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 No a jakbys chcial na SRAM wymienic, to nie dosc, ze za przerzutke bys placil to jeszcze za manetki, wiec jeszcze drozej by bylo. Nie rozumiem w czym klopot? Masz alivio, bierz alivio Jezdze na tym dlugo i nie ma zadnych, zadnych problemow. Ostatnio po dzwonie sie troche rozregulowala, ale ani sie nie wygiela ani nic.. Ponowna regulacja trwala chwilke i dziala dalej bez zarzutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 22 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Masz alivio, bierz alivio racja, alivio to bardzo dobra przerzutka i "troche" na niej pojezdzisz, a jak kiedys bedziesz mial kase to sobie wymienisz na cos lepszego. nie od razu Rzym zbudowano na forum sa userzy, ktorzy zaczynali od rowerkow tej klasy co evo, juz pare lat je modernizuja i jeszcze pewnie kilka im zejdzie zanim beda mieli rowerki marzen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.