Skocz do zawartości

[kask] Scott Fuga vs Lazer o2 a może..........

komtur88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Możecie mi doradzić który wybrać. Waham się pomiędzy tymi dwoma modelami. Jednak jestem otwarty na inne propozycje . Kask musi być biały a jego cena max. 500 PLN. Dobrze wentylowany no i nie musi być z daszkiem. Po przeglądnięciu dziesiątek ofert lekko zgłupiałem :stupid:

Pozdrowienia

PS. Raczej będę kupował w necie więc kwestia przymiarki odpada.

• Mod Team
Napisano

Cześć,

akurat właśnie borykam się z podobnym problemem wyboru kasku w sumie w podobnym, może nieco mniejszym budżecie, w każdym razie dość ciekawy wydaje się Spec Propero: http://www.rowerowysklep.pl/kaski-kask-specialized-propero-white-12-o_l_83_3950.html nie przymierzałem, podobno bardzo przewiewny fajny, ładny.

Nieco drożej Propero II: http://www.rowerowysklep.pl/kaski-kask-specialized-propero-ii-white-12-o_l_83_885.html

W Airbiku w sumie te kaski bardzo drogie mają, więc warto poszukać.

Napisano

Nie mogłem się zdecydować, więc kupiłem 2 kaski Scotta - Fuga i Karma, oba białe (kupowałem wysyłkowo). Po przymiarkach zdecydowanie lepiej leżała na mojej Karma, więc Fugę sprzedałem.

Z innych fajnych kasków wartych uwagi, polecam Met Estro lub Veleno - oba fajnie wykonane, ładne i wygodne.

IMG_1946.JPG

Napisano

Czytałem że Spece są wąskie i płytkie. Najlepiej było by przymierzyć ale z tym jest u mnie problem. Znalazłem Bell Sweep model bodajże z 2010 za 239 zł ale kolor czarny/karbon. Szkoda bo cena dobra prawda?

Napisano

Nie mogłem się zdecydować, więc kupiłem 2 kaski Scotta - Fuga i Karma, oba białe (kupowałem wysyłkowo). Po przymiarkach zdecydowanie lepiej leżała na mojej Karma, więc Fugę sprzedałem.

Z innych fajnych kasków wartych uwagi, polecam Met Estro lub Veleno - oba fajnie wykonane, ładne i wygodne.

j

Miałem podobnie. Fuga była mniej wygodna i za luźna. BTW, normalnie pasują na mnie Lki, ale z Karmy najlepiej pasowała M.

IMO na dystans najbezpieczniej jest kupować Uvexy, np. XP 100, bo mają bardzo szeroki zakres regulacji.

Napisano

Pod względem bezpieczeństwa kaski nie mają prawa wypaść źle jeżeli spełniają normy. A bez spełnienia tychże żaden szanujący się producent nie wypchnie towaru na rynek.

Tak więc to co oceniają testerzy to wygoda i jakość wykonania, przy czym dla kupującego może mieć znaczenie w zasadzie tylko to drugie. Pierwszym bym się nie sugerował, z wiadomych względów.

BTW, przed zakupem zmierzyłem chyba z 10 kasków, w tym Xar, Flux, Stryker, parę Speców i ostatecznie padło na Karmę, zupełnie przypadkiem BTW. Już po zakupie mierzyłem jeszcze Sterlinga i również podpasował.

Do zakupu w ciemno sugeruję brać takie kaski, które mają regulowaną głębokość, czyli wspomnianego XP 100 lub właśnie Sterlinga. Reszta to loteria.

Napisano

Fuga była mniej wygodna i za luźna. BTW, normalnie pasują na mnie Lki, ale z Karmy najlepiej pasowała M.

IMO na dystans najbezpieczniej jest kupować Uvexy, np. XP 100, bo mają bardzo szeroki zakres regulacji.

A który model Fugi miałeś? Bo nowe mają regulację pokrętłem w dość szerokim zakresie. Wcześniejsze o ile się nie mylę modele miały inną regulację, jakieś przesuwane "dyngsy" czy cuś...

Napisano

zgodnie z prawem rzeczy kupione przez internet możesz zwrócić BEZ OPŁAT w ciągu 10 dni. Zawsze. Możesz zamówić i 10 kasków do przymiarki i wybrać tylko jeden, a resztę odesłać (oczywiście nie zrywając metek etc. ale kaski są pakowane w taki sposób, że bez problemu można przymierzyć nie psując opakowania). Po Twojej stronie pozostaje tylko koszt przesyłki, ale ten pocztą nie jest zabójczy.

Napisano

To dotyczy tylko sytuacji, gdy sprzedawca jest przedsiębiorcą prowadzącym sprzedaż na odległość.

Jeżeli więc ktoś kupił od osoby prywatnej (np. na allegro), to sorry.

Napisano

Kupowałem z UK w mocno okazyjnej cenie, więc nie było sensu bawić się w odsyłanie.

Poza tym, skoro kupiłem od razu 2 kaski, to nie sądzisz, że przemyślałem tą kwestię wcześniej? ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Polecam najpierw przymierzyć, kupowanie kasku tylko po wyglądzie nie zawsze kończy się sukcesem - przekonałem się na własnej skórze.

Poza tym, kask, w którym koledze "do twarzy" na nas może wyglądać "nie wyjściowo" ;). Przed zakupem przymierzyłem chyba ok 15 różnych modeli, a i tak wtopiłem kupując kask przez net, bo tego modelu akurat nie miałem na głowie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...