OskarKabat Napisano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam serdecznie. Oto mój rower: https://picasaweb.google.com/115253689929887463879/KTMHardBone#5684592670593180210 Jaki widzicie, nie jest to maszyna na 29'' obręczach, ale do czego zmierzam i dlaczego temat umieściłem tutaj. Obecna geometria bardzo mi pasuje. Roweru używam tylko i wyłącznie do poruszania się po mieście. I tu rodzi się pomysł o zmianie Shermana na jakiś widelec sztywny. Wszystko pomierzyłem. Od środka osi do początka sterówki jest jakies 46,5/47 cm:) Także to mniej więcej tyle co ma standardowy widelec do 29"". I tu moje pytanie. W jakie firmy celować? Czy pozaostaje mi tylko zakup na ebayu exotica? Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 HELLo-: Link nie działa;( Polecałbym widelec stalowy lub karbonowy ze względu na lepsze tłumienie nierówności, aluminiowy wytelepie Cię niemiłosiernie! Jeśli chodzi o stalówki to polecam Surly, Salsa, Genesis(powinien być "na dniach" wypuszczony razem z ich ramą pod 29") choć generalnie większość stalówek będzie ok - różnica w wadze nie będzie jakaś gigantyczna...jeśli o karbon chodzi to się nie znam, nie wypowiadam, nie miałem i nie lubię ale z tego co wiem eXotic daje radę, jest jeszcze Trigon, Gotobike(ale tylko pod zwężaną sterówkę) lub jeśli masz tlusty portfel Ritchey... POZDRo-:ver p.s.: obadaj jeszcze: http://www.forumrowerowe.org/topic/103364-widelec-widzieliscie-gdzies-sztywny-widelec-29/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OskarKabat Napisano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Nie wiem dlaczego link nie działa;/ w temacie o moim rowerze jest ten sam i jakoś się otwiera. kazafaza za odpowiedź. Jeśli mógłbyś mi jeszcze powiedzieć orientacyjną cenę takich stalowych widelców i gdzie szukać byłbym Ci bardzo wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Jeśli chodzi o link to sprawdź ustawienia albumu - możesz mieć ustawione niepubliczne itd... Jeśli zaś chodzi o dostępność widelców to pozostaje allegro lub ebay, nie wiem od jakiego dystrybutora można u nas dostać takie cudo, wiem że Surly ma sklepy w Niemczech(np. Berlin, Drezno). Ja posiłkuję sie angielskim ebay'em lub stronką singletrackworld.com, na forum w dziale for sale czasem coś jest, zawsze możesz wrzucić ogłoszenie w sekcji wanted. Jak jakiś miesiąc temu szukałem stalowej ramy pod 29" to kilka osób ciskało we mnie forkami, z tego co pamietam chcieli ok. 50funi za nówkę Surly lub Singular z wysyłka do UK(oczywiście do nas będzie trochę drożej). W razie czego mogę Ci pomóc to ogarnąć, daj znać! POZDRo-:ver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sziton Napisano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 znalazłem na czeskiej stronie Rebę, cena wydaje się bardzo okazyjna http://www.cyklobazar.cz/inzerat/151947/rock-shox-reba-rl-29-taper-100-mm-nova/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepe91 Napisano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 tylko że autor tematu szuka widelca sztywnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OskarKabat Napisano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Podesłałem fotki moim znajomym, spokojnie mogą przeglądać nie wiem w czym jest problem:) Dzięki kazafaza za pomoc:) pewnie w niedługim czasie się zgłoszę o pomoc do Ciebie. Na widelec chcę wydać ok. 500zł. Myślę że za taką kwotę jestem w stanie kupić już coś znośnego, oczywiście może być używane. Co do długości widelca optymalne byłoby 46,5 cm. Wiem, że takie są, np. eXotic w swoim widelcu na 29" ma taką długość. Podsyłam jeszcze raz zdjęcie wrzucone na inny serwis: http://imageshack.us/photo/my-images/526/sam0102h.jpg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi