Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy]Shimano BR/BL-M445 - opinie

filiph

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich wszystkich użytkowników mam do was pytanie odnośnie hamulców (model jak w temacie). Skłaniam się do kupna roweru wyposażonego w ten model hamulców hamulców i chciałbym dowiedzieć się jak one działają i ich plusy i minusy, gdyż jestem całkowicie zielony w temacie hamulców hamulców.

Już kiedyś miałem styczność z hamulcami tarczowymi i nie mam dobrych wspomnień, co prawda był to rower za 800zł najgorzej wydane pieniądze w moim życiu tak na marginesie. A jak wygląda serwisowanie takich hamulców hamulców hydraulicznych, bo z v-brake nie ma za dużo latania?

Serwisowania jako takiego (regularnego) nie ma. Trzeba kontrolowac stan klockow, nie pozwolic na ich calkowite zuzycie. W zaleznosci od warunkow jazdy i stylu jazdy warto od czasu do czasu przeczyscic tarcze. Wymieniajac klocki wyczyscic wnetrze zacisku zwracajac uwage czy oprocz standardowego pylu nie ma wilgotnych sladow plynu hamulcowego. Oczywiscie takie slady sa przy mikroskopijnych nieszczelnosciach, przy wiekszych dochodzi do zabrudzenia tarczy i klockow, hamulec traci sile hamowania nawet do zera.

Mam Levela A4 z tymi hamulcami i mam dobrą opinię. Są skuteczniejsze od wszelkich V-brake'ów które miałem. Ma to znaczenie, gdyż sam trochę ważę. Przebieg na klockach żywicznych 600 km i jeszcze się trzymają. Teren lekki, głównie las. Obawiałem się nieco niskim temperatur, ale póki co nie miałem problemów (przy -3 stopniach). Żałuję, że treking nie jest przystosowany pod tarcze...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...