Skocz do zawartości

[zacisk hamulcowy] Avid Code - tłoki

kuba12345

Rekomendowane odpowiedzi

Jako iż jest to mój pierwszy post na tym forum to witam wszystkich serdecznie :)

Problem jest mianowicie taki:

Zaczęły mi ostro ciec tłoki w Code (rocznik bodajże 2008) - ten z galwanizowanym zaciskiem.

Kupiłem uszczelki, zacisk rozkręciłem i tu pojawiły się schodki.

Pod jedną część podłączyłem pompkę do amortyzatora. Przy ciśnieniu prawie 16(!) atmosfer wystrzeliły oba tłoczki na raz. Huk porównywalny z otwarciem szampana. Taką operację zastosowałem z drugą połową. Wystrzelił tylko jeden tłoczek (ten bliżej bango). Drugi siedzi jak zły. Psikałem już wd40 czy innym syfem, które by coś pomogło i nic. Włożyłem ten tłoczek z powrotem, aby nie uciekało wpompowane ciśnienie. Założyłem na niego zipa i dodatkowo go dociskałem. Nabijałem 13-14atm i tłoczek albo rozciągał zipa, albo nie dałem rady go utrzymać. Dalej wypadał, a ten drugi nawet nie drgnął.

Moje pytanie jest dość oczywiste:

Jak wyciągnąć ten jeden tłoczek?

Pisałem już na 3 forach i nikt nie potrafił mi pomóc - liczę na waszą litość.

Pozdrawiam i czekam na sugestie.

Złóż wszystko do kupy, zalej prowizorycznie system i zablokuj sprawny tłok kluczem imbusowym. Robisz to po to aby ciśnienie płynu ruszyło zatarty tłok. Metoda sprawdzona.

Uwaga na przyszłość: przed jakimkolwiek rozbieraniem zacisku trzeba wyjąć klocki i naciskać klamkę tak żeby sprawdzić czy tłoczki chodzą. Jeżeli jeden nie chodzi to blokujesz ten ruchomy aby wypchnąć ten zastany. Tłoczki powinny wyjść aż do granicy wypadnięcia - wtedy wyciąga się je bez problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...