Skocz do zawartości

[oświetlenie] Magicshine MJ-818

mklos1

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie właśnie, czy nie jest zbytnim oczowypalaczem. Mam Cateye TL-LD1100 Jest dość mocna. Ślinka mi leci na zestaw 2x MJ-872 (v2.0) + MJ-818. W ciągu roku zwykle jeżdżę późnymi wieczorami/nocą, a jazda po mieście nieco mi się znudziła. Na chwilę obecną mam 2x SkyRay na Cree XM-L. Dają radę (mimo że świecą połowę deklarowanej wartości). Czuję jednak pewien niedosyt.

Dla mnie ta lampka to lekka przesada.. Mam Walle i nie widzę sensu kupowania czegoś mocniejszego, a jak chcesz kupić jeszcze 2x MJ-872 to mógł byś mieć problem z upakowaniem tych wszystkich aku, o wadze już nie wspominając.

Zgadza się .Walle jest już przegięciem bo ostro oślepia jadących z tyłu. Moim zdaniem najoptymalniejszą tylną lamką o jaką widziałem w "akcji" jest uboższa siostra walle-go- bright eye- http://www.mactronic.pl/pl/products/bike_pro/8658/bright_eye_lampa_rowerowa_tylna_bike_pro_05w_led/945.html

Ma jedną diodę 0,5W(walle ma dwie takie same jak ta) kąt świecenia 180* i daje zdrowo na tyle, że możesz być spokojny o swoje bezpieczeństwo.

To w kwestii oświetlenia będzie kolejny mój zakup. Ręczę, że nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Jechałem w Łodzi na Masie krytycznej za kolesiem z takim światełkiem i ciężko wytrzymać dłuższy czas

Zastanawia mnie właśnie, czy nie jest zbytnim oczowypalaczem. Mam Cateye TL-LD1100 Jest dość mocna. Ślinka mi leci na zestaw 2x MJ-872 (v2.0) + MJ-818. W ciągu roku zwykle jeżdżę późnymi wieczorami/nocą, a jazda po mieście nieco mi się znudziła. Na chwilę obecną mam 2x SkyRay na Cree XM-L. Dają radę (mimo że świecą połowę deklarowanej wartości). Czuję jednak pewien niedosyt.

Jaki prąd wg specyfikacji idzie w każdą z diód xm-l?

Jeżeli pytasz o SkyRay, to z pomiarów wychodzi około 1A, czyli producent mija się z deklaracją o ponad połowę (deklaruje 1000 lm). Z krzywej wychodzi około 400 lm na latarkę.

Aż szkoda tych diód na takie prądy(małe), jednak jesli są kiepsko chłodzone to producent woli nie ryzykować co by ich nie sfajczyć.

Ja w JEDNĄ xm-l mam 2,8A, więc jedna lepiej świeci niż Twoje dwie. Nie dlatego to piszę, żeby się pochwalić, tylko zastanawia mnie po jakiego grzyba jest 2 x xm-l skoro prądem który zasila dwie diody można zasilić jedną. Swoją drogą to xm-l daje radę nawet na 4,5A!!!

W konstrukcji SkyRay spokojnie diody można by popędzić większym prądem. Cała obudowa latarki jest aluminiowa, więc chłodzenie jest całkiem niezłe (ewentualnie trzeba będzie popracować nad kontaktem termicznym modułu z obudową). Problem może ewentualnie pojawić się przy pracy stacjonarnej, bez przepływu powietrza wokół latarki. Co do prądu... Producent podaje 3A jako maksymalny prąd. Nie zaleca także przekraczać prądu 2A (przy czym deklarowany czas życia to 25 tyś godzin)

Producenci zawsze stosują "dupochrony", a najważniejsze i tak jest chłodzenie bo -oczywiście do pewnych granic- przegrzanie jest najgorsze dla diody. Wiadomo damy 10A też ją szlag trafi, ale równie dobrze może xm-l-a uśmiercić temperatura nawet przy 0,5A jeśli jest na dworze 30* a nie ma dobrego kontaktu z dobrym podłożem, dodatkowo nie ma wiatru czyt. opływu powietrza. Poza tym ja akurat nie jestem nawet średnim, ani nawet małym fachowcem w tej dziedzinie, wiadomości mam z swiatelka.pl.

Nawet gdyby moja dioda miała wytrzymać 5tyś godzin a świeciłbym codziennie bez wyjątku 2h wychodzi 2,5tyś dni, ile to lat? Nie wiem, wiem natomiast, że już najwyższy będzie czas na wymianę emitera na kilkakrotnie wydajniejszy.

producent swoje, a ludziska swoje http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6995

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...