enkoder Napisano 26 Grudnia 2011 Napisano 26 Grudnia 2011 Nie chciałbym wyrzucać mojego starego roweru, bo jest w opłakanym stanie, tylko go odrestaurować i zrobić z niego średniego trekkinga na dojazdy do pracy i ewentualnie jakieś dłuższe trasy asfaltowe. Zanim złożyłem swój aktualny rower, wcześniej jeździłem na czymś takim http://allegro.pl/rower-pegasus-okazja-i2014010571.html Zapodałem ten link, bo nigdzie nie znalazłem takiego Pegasus-a, a rower stoi u mnie w pracy i nie mam chwilowo do niego dostępu. Oczywiście mój Pegasus nie wygląda tak samo ale rama jest identyczna, reszta jest inna. Rower był bardzo szybki, szybszy niż mój teraźniejszy (geometria ramy?), nie ukrywam, że chciałbym jeszcze na nim pojeździć Mam jedno zasadnicze pytanie, myślę że rama w tym rowerze jest Cr-Mo, tylko jak to sprawdzić? Aktualnie jest tam amortyzator RST Cappa CL 80mm z przerobioną sterówką, żeby weszła w ramę, luzy na maksa, średnica rury sterowej jest jakaś mała, chyba 1', we wtorek postaram się zmierzyć, tak czy inaczej amor do wymiany. korba do wymiany, obie przerzutki też, tylna jest na drut, nie ma sprężyny powrotnej. Koła sprawne, lekkie centry ale do zrobienia, wolnobieg z tyłu 6-rzędowy, nie będę ich ruszać, zostają. Manetki są, zwykłe takie jak w linku i klamki plastikowe, do wymiany na klamkomanetki, V-ki też do wymiany, bo też są jakieś plastikowe. Myślałem o osprzęcie gdzieś około klasy Alivio, no i przed zabraniem się za tego "złomka" rama będzie jeszcze malowana. We wtorek porobię jeszcze zgrubne oględziny i zapodam zdjęcia. Jak myślicie, brać się za to, czy kosz? Mam sentyment do tego roweru, długo na nim jeździłem.
enkoder Napisano 27 Grudnia 2011 Autor Napisano 27 Grudnia 2011 Na zdjęciach poniżej widać główkę ramy, miski i wianki. Średnica wewnętrzna główki ramy to 27mm, średnicy miski nie mierzyłem. Średnica wewn. wianka to 27mm, a zewn. 31,5mm. Wychodzi na to, że nowy widelec będę musiał kupić 1". A co do sterów, to jestem ciemny w tej materii, jakie mają być?
enkoder Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Napisano 8 Stycznia 2012 Rower do kosza, wziąłem co potrzebne w przyszłości części (klamkomanetki, kierę, koła etc) Temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.