bartekm1990 Napisano 23 Grudnia 2011 Napisano 23 Grudnia 2011 Witam. Planuje zakup nowych opon na nowy sezon i mam pytanie, które z powyższych beda lepsze? Jazda na treningi po asfalcie, terenie i maratony w Wielkopolsce Pozdrawiam
jasskulainen Napisano 23 Grudnia 2011 Napisano 23 Grudnia 2011 rocket rony sa znacznie lzejsze od saguaro ale maja ciensze scianki i latwiej je rozciac, chociaz w wlkp ciezko o jakies wieksze ostre kamienie
enkoder Napisano 23 Grudnia 2011 Napisano 23 Grudnia 2011 Kupiłem niedawno Saguaro i mz są to specyficzne opony, na suche warunki idealne ale jak popada, to zdarzają się uślizgi, trzeba uważać. Wróciłem z powrotem do niezawodnych Tomahawk-ów, ale na nowy sezon założę Geax-y.
kubek20 Napisano 24 Grudnia 2011 Napisano 24 Grudnia 2011 Ja polecam Saguaro 2.2 . Mam ją założoną na przodzie i to jest bardzo uniwersalna opona, o wiele lepsza od np. Gato. Jeżdżę na niej od września i jeszcze ma włoski. Na suchym wszędzie się dobrze trzyma, na mokrym jest gorzej, ale trzymanie boczne jest lepsze jak dla mnie od modelu Gato- nawet jak zdarza się uślizg opona jest przewidywalna. Na tyle mam Mezcala 2.1 i nie radzi sobie tylko w mega blocie, na suchym, lekkim błocie, mokrych kamieniach itp. bardzo dobrze się trzyma i ma małe opory toczenia
bikeman1 Napisano 24 Grudnia 2011 Napisano 24 Grudnia 2011 Witam Podobnie jak kolega wyżej, z czystym sercem polecam te oponki. I wedlug mnie informacja ze kiepsko sobie radzą na błocie jest mylna. Na tych oponach przejechalem w tym roku Mazovie 24h i jeśli ktos sie orientuje lało całe 24h...noo, moze 23.30 h :] Opony zarówno na mokrym jak i na suchym sprawuja sie rewelacyjnie! Niskie opory toczenia, dobra trakcja na suchym, bezpiecznie na blocie i niska masa...cóż chciec wiecej:) Moj styl jazdy moge określic 60% szuter i 40% asfalt. Oto fotki opon po 1800 km ! Przednia: oraz tylna : Takze do zalet opon mysle mozna smialo dorzucic: Niskie żużycie Mam wersje bez drutu. Pozdrawiam
Borron Napisano 24 Grudnia 2011 Napisano 24 Grudnia 2011 Witam, podepnę się pod temat i pozwolę zapytać. Jak te opony ( Geax Saguaro, kevlar ) spisują się w wersji bez dętki? Łatwo się uszczelniają? Może ktoś ma je w połączeniu z obręczami ZTR? Jak wrażenia? Pzdr
miskov17 Napisano 24 Grudnia 2011 Napisano 24 Grudnia 2011 Uszczelniają się bardzo dobrze, z trzymaniem powietrza nie ma problemów. Co do porównania Roro vs Saguaro, mam obie u siebie, są to trochę różne oponki: Roro jest lekka i delikatna ale trzyma w zakrętach całkiem dobrze - dlatego mam ją zawsze z przodu Saguaro jest sporo grubsza i cięższa ale lżej się toczy niż Roro a przy tym trzyma porównywalnie - dlatego mam ją z tyłu "na zapas". Na co dzień z tyłu jeżdżę na RK 2.2 protection bo nic więcej u nas nie potrzeba. Jedna z lepszych opon na nasze warunki - szybka, wolno się zużywa i nie ma problemów z piachem.
bikeman1 Napisano 24 Grudnia 2011 Napisano 24 Grudnia 2011 Witam, podepnę się pod temat i pozwolę zapytać. Jak te opony ( Geax Saguaro, kevlar ) spisują się w wersji bez dętki? Łatwo się uszczelniają? Może ktoś ma je w połączeniu z obręczami ZTR? Jak wrażenia? Pzdr Ja mam u siebie te opony zamontowane bezdętkowo ( ghetto sys. ) czyli dętka 20". Obrecze mam DT 4.1 pod Vki. Dobrze się uszczelniaja i trzymaja cisnienie.
Krzysi3kk Napisano 24 Grudnia 2011 Napisano 24 Grudnia 2011 a wiecie może gdzie teraz można dostać zwijanego saguaro 2.0 czarnego za normalne pieniądze bo na allegro wisi tylko jedna sztuka a białych nie chce
enkoder Napisano 24 Grudnia 2011 Napisano 24 Grudnia 2011 Może być ciężko, też długo szukałem, kupiłem tutaj - http://biketires.pl/ ale widzę, że mają tylko 2,2. Musisz szukać/dzwonić.
Krzysi3kk Napisano 24 Grudnia 2011 Napisano 24 Grudnia 2011 mam info od koleżanki z która jeździ w zespole tego sklepu i mają być na wiosne
Mod Team safian Napisano 24 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 24 Grudnia 2011 http://allegro.pl/geax-opona-saguaro-26x2-00-kevlarowa-cyklomania-i1980107852.html a to to co to?
kubek20 Napisano 24 Grudnia 2011 Napisano 24 Grudnia 2011 2.2 realnie jest szersze moze 2 mm od 2.0, porównywałem , po za tym różnica w wadze to ok 40 gramów
bikeman1 Napisano 24 Grudnia 2011 Napisano 24 Grudnia 2011 a wiecie może gdzie teraz można dostać zwijanego saguaro 2.0 czarnego za normalne pieniądze bo na allegro wisi tylko jedna sztuka a białych nie chce Mogłbym zapytać w swoim zaufanym sklepie...chyba byly ostatnio:) Jak cos to pisz na PW!
Krzysi3kk Napisano 24 Grudnia 2011 Napisano 24 Grudnia 2011 GEAX opona SAGUARO 26x2.00 kevlarowa Cyklomania (1980107852) - Aukcje internetowe Allegro a to to co to? przeczytaj dokladnie moj pierwszy post w tym temacie
Mod Team safian Napisano 25 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 25 Grudnia 2011 Albo dodałeś jakiegoś posta, którego nie widzę, albo Cię nie rozumiem. Ten Saguaro co dałem jest czarny, jest w rozm. 2.0, jest zwijany, nie ogarniam... :c @Down: mhm, nie wiem, to może napisz do nich, czy coś
Krzysi3kk Napisano 25 Grudnia 2011 Napisano 25 Grudnia 2011 w pierwszym moim poscie w tym temacie napisałem że jest jedna sztuka na allegro
Andrew Napisano 25 Grudnia 2011 Napisano 25 Grudnia 2011 a wiecie może gdzie teraz można dostać zwijanego saguaro 2.0 czarnego za normalne pieniądze bo na allegro wisi tylko jedna sztuka a białych nie chce Pytasz o jedną zwijaną czarną 2.0 i dostajesz link do właściwej opony? Co Ci nie pasuje? Ponadto z Twojej wypowiedzi wynika, że ta, którą widziałeś na allegro jest w kolorze białym Musisz pisać staranniej.
enkoder Napisano 25 Grudnia 2011 Napisano 25 Grudnia 2011 Myślę, że Ty nie zrozumiałeś, faktycznie Krzysi3kk zapomniał w paru miejscach postawić przecinek ale jasno wynika z jego postu, że na Allegro jest jedna czarna, a nie chce białych, zapewne tylko Ty się nie domyśliłeś. Ale dość tych dywagacji, szkopuł w tym, że w każdym sklepie, w którym pytałem mówili, że opony będą na wiosnę.
bartekm1990 Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Napisano 25 Grudnia 2011 Ok dzieki za opinie, wybor padnie raczej na biale Geax'y, skoro wolniej sie zuzywaja i lzej sie tocza niz RoRo
nabial Napisano 26 Grudnia 2011 Napisano 26 Grudnia 2011 padlo wyzej, ze saguaro dobrze sobie radzi w mokrej scenerii - zupelnie sie z tym nie zgadzam, a mazovia 24h to impreza cechujaca sie jazda ekonomiczna, a nie lataniem na granicy przyczepnosci, wiec... dziwi mnie w ogole rozwazanie ron vs saguaro, bo sa to zupelnie inne opony, niemal przeciwstawne jesli ktos nie mieszka w okolicach gor, to bralbym ralfy
Andrew Napisano 26 Grudnia 2011 Napisano 26 Grudnia 2011 Saguaro jest zrobiona z twardszej mieszanki. Lekko toczy się po asfalcie. Zapewnia dobrą przyczepność na ubitych traktach leśnych, szutrach, lekkim błocie. Nie niszczy się nawet przy ekstremalnie mocnym hamowaniu na asfalcie. Rocket ron jest miękka. Błyskawicznie zużywa się na asfaltach. Cechuje się naprawdę genialną przyczepnością. Radzi sobie w średnim błocie. Niestety jest to opona delikatna, o bokach cienkich jak papier. Klocki opony potrafią się odrywać przy nieumiejętnym hamowaniu na twardej nawierzchni. RR jest oponą bardziej uniwersalną oraz lżejszą od Saguro. Obecnie mam na przodzie Saguaro. Na wiosnę zamontuję Rocket Rona, bo Sag czasem za słabo trzyma.
bartekm1990 Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Napisano 26 Grudnia 2011 A jak Saguaro radzi sobie w piasku? Lepiej czy gorzej niz RoRo?
bobiik Napisano 26 Grudnia 2011 Napisano 26 Grudnia 2011 Saguaro dają rade.Dużo zależy tez od kolarza(-:
bikeman1 Napisano 28 Grudnia 2011 Napisano 28 Grudnia 2011 padlo wyzej, ze saguaro dobrze sobie radzi w mokrej scenerii - zupelnie sie z tym nie zgadzam, a mazovia 24h to impreza cechujaca sie jazda ekonomiczna, a nie lataniem na granicy przyczepnosci, wiec... dziwi mnie w ogole rozwazanie ron vs saguaro, bo sa to zupelnie inne opony, niemal przeciwstawne jesli ktos nie mieszka w okolicach gor, to bralbym ralfy Nie wiem kolego czy byles w tym roku na Mazovi 24h czy nie...ale tego roczna jazda nie charakteryzowala sie ekonomia tylko wlasnie jazda na granicy przyczepnosci...a nawet na braku tej przyczepności. Kto byl to wie...zjeżdzając z "wału" przed wjazdem na łąkę była BŁOTO w wydaniu absolutnym! Bloto bylo przynajmniej na 15-20cm, w blocie trafialy sie ukryte cegly lub kamienie. I czystym sercem mówie, ze ta opona w błocie sobie RADZI. Wiele osob w tym blocie stawalo i musialo sie momentalnie usuwać na bok, bo inni po prostu przez to błoto darli do przodu. Ps. Ani razu w tym błocisku nie stanąłem na Saguaro! Takze mnie nie zawiodly. No a wybaczcie...kupować RoRo dla troszke lepszej przyczepności na blocie, kosztem tego ze przy, jak to kolega nazwal, nieumiejętnym hamowaniu na twardym podlozu, pogubić, poodrywać wręcz części bierznika...:/ Nie przekonywuje mnie to. Do tego ścianki opony jak papier. No nie wiem wybór pozostawiam założycielowi tematu:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.