Skocz do zawartości

[Hamulce] domowy sposób na odpowietrzanie hayes stroker ryde

tristan1983

Rekomendowane odpowiedzi

Tak. Potrzebujesz 2 strzykawki 20ml, kawałek rurki, butelkę płynu DOT4, Torx T10 i płaski klucz 6 albo 7mm.

Na strzykawkę zakładasz rurkę. Napełniasz strzykawkę płynem do objętości 15ml. Nasuwasz rurkę na odpowietrznik.

W klamce wykręcasz koreczek ze zbiorniczka i w odsłonięty otwór wkręcasz na siłę strzykawkę.

Poluzowujesz odpowietrznik o pół obrotu.

Przetłaczasz z dołu do góry 5ml płynu.

Zaciskasz klamkę i trzymasz. Strzykawką przy zacisku zasysasz i pompujesz, tak, aby wyciągnąć z niego ewentualne powietrze.

Puszczasz klamkę, przetłaczasz 5ml płynu w górę.

Znowu zaciskasz klamkę i powtarzasz manewr opisany 3cm powyżej.

Przetłaczasz resztę płynu naciskając w tym czasie klamkę - krótkimi impulsami. Uwaga - nie tłocz do zacisku powietrza, które przed chwilą z niego odessałeś.

Zakręć odpowietrznik, odłącz rurkę.

Strzykawką w klamce delikatnie zasysaj i pompuj. Wykonaj kilka cykli, wtłocz płyn, odkręć strzykawkę i łap lejący się płyn. Zakręć śrubkę TORX.

Umyj wszystko dużą ilością ciepłej wody z płynem do naczyń.

Sądzisz, że nie wiem jak zbudowany jest Stroker ? :)

Gdzieś miałem strzykawkę, która miała na tyle grubą końcówkę, że podczas wkręcania uszczelniała się w gwintowanym otworze.

A jeżeli dziubek strzykawki jest za wąski - nie ma przeszkód by owinąć go taśmą teflonową. Wtedy na 100% się uszczelni.

Sądzisz, że nie wiem jak zbudowany jest Stroker ? :)

Nic z tych rzeczy Mr. Andrew nie kwestionuję twojej wiedzy na temat hydrauilków ;) po prostu nie przemawiają do mnie takie metody typu "wepchnij", "na siłę" itd. No ale domowe metody to domowe metody które żądzą się własnymi prawami :D

• 3 miesiące temu...

Mam problem , do tej pory odpowietrzałem avidy juicy 5 i nie miałem z tym większych problemów , ze strokerami nie mogę sobie poradzić .

Andrew robiłem po kolei jak to opisujesz i wszystko było by ok bombelki wychodzą potem przestają zamykam odpowietrznik przy zacisku i jest ok ale gdy odłanczam strzykawkę przy klamce płyn zaczyna spieprzać w dużych ilościach , jak dla mnie zadużych i klamka klapa łapie dopiero pzry samym końcu , Co robie nie tak lub ew. czym to jest spowodowane ??

Andrew - a jak się ma opisany przez Ciebie sposób (tak się chyba Avidy, formule odpowietrza, czyż nie?) do instrukcji hayesa? To znaczy, wg Hayesa wystarczy po prostu przepuścić płyn od dołu do góry - bez zabawy w zasysanie płynu od strony klamki. Czy odpowietrzanie "na avida" może być skuteczniejsze?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...