stuntman Napisano 22 Grudnia 2011 Napisano 22 Grudnia 2011 Witam. W wakacje 2012 roku zamierzam pokonać trasę Świdnica - Bałtyk (dokładniej jeszcze nieustalone, ale chyba Koszalin) przez Poznań w dwa dni, dystanse chcę rozłożyć na ok 2x 230km. Wstępnie spytam, czy byliby jacyś chętni na udział w wyprawie ? Oraz jakie są ciekawe miejsca/atrakcje turystyczne warte zobaczenia po drodze ? Pozdrawiam
Salvin Napisano 23 Grudnia 2011 Napisano 23 Grudnia 2011 Jak chcesz robić dziennie po 230 km to raczej niewiele czasu będziesz miał na zwiedzanie...
stuntman Napisano 23 Grudnia 2011 Autor Napisano 23 Grudnia 2011 Zakładam prędkość średnią na poziomie 25 km/h, także na pokonanie 230km będzie potrzebne nieco ponad 9 godzin jazdy. Jeśli wyruszę o 5:00, będę miał jeszcze troszkę czasu by w przerwie coś ciekawszego zobaczyć. Nie mówię tu o np. kupowaniu biletów i zwiedzaniu jakichś zamków czy czegoś z przewodnikiem, bo takie coś wiadomo odpada, ale obejrzeć jakąś ładną starówkę, cyknąć sobie przy niej fotkę zawsze można.
Sandacz Napisano 23 Grudnia 2011 Napisano 23 Grudnia 2011 A czy masz jakiś szczególny powód, by zmieścić się w dwóch etapach? W kontekście obejrzenia tego i owego po drodze, nawet "z wierzchu", takie dzienne dystanse to lekka przesada...
Artwro Napisano 24 Grudnia 2011 Napisano 24 Grudnia 2011 Przy 230 km dziennie raczej nie wiele czasu będzie na cokolwiek a nie tylko zwiedzanie.To raczej wyścig a nie wyjazd,ale życzę powodzenia.
Kosma Napisano 24 Grudnia 2011 Napisano 24 Grudnia 2011 troche pomysl niedopracowany, poad 200m dziennie i jeszcze zwiedzanie.
Salvin Napisano 25 Grudnia 2011 Napisano 25 Grudnia 2011 Do tego musiałbyś sobie niezłego przecinaka dobrać, bo wedle Twoich wyliczeń musiałby ten ktoś utrzymać średnią w okolicach 25 km/h przez 9 godzin z sakwami albo plecakiem. Życzę powodzenia.
evo07 Napisano 25 Grudnia 2011 Napisano 25 Grudnia 2011 Do tego musiałbyś sobie niezłego przecinaka dobrać, bo wedle Twoich wyliczeń musiałby ten ktoś utrzymać średnią w okolicach 25 km/h przez 9 godzin z sakwami albo plecakiem. Życzę powodzenia. to jest do zrobienia, w zeszłym roku jak jechaliśmy do Moszny z wro i bck to średnia wyszła w granicach 24-25km\h na dystansie 270km http://www.forumrowe...post__p__720304 ps: za przecinaka się nie uważam
stuntman Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Napisano 25 Grudnia 2011 Ależ Panowie, to nie jest naprawdę nic niezwykłego, jestem osobą kompetentną i z pewnym już doświadczeniem na trasie, także dobrze wiem o czym mówię. Powód, dla którego wyprawę chcę rozłożyć na dwa etapy, to głównie zminimalizowanie bagażu podręcznego i ogółu kosztów, oraz czysta satysfakcja z pokonania tak dużego dystansu w tak krótkim czasie. Żaden 'przecinak' tu nie jest potrzebny, proszę Państwa! Wiem to chociażby po mojej wyprawie ze Świdnicy do Opola (i z powrotem), której dystans wyniósł 260 km, a prędkość średnia ponad 25 km/h i to naprawdę bez jakiegoś dużego wysiłku. Jak już wspomniałem, termin "zwiedzanie" został tutaj może nieco źle ujęty, nie mam na myśli czegoś typu zostawianie rowerów i spacerowanie, bardziej dłuższy rzut oka na ciekawostki, które napotka się po drodze. Oczywiście jeśli byłby ktoś zainteresowany, jestem skłonny do wszelkich negocjacji. Pozdrawiam
Kosma Napisano 25 Grudnia 2011 Napisano 25 Grudnia 2011 260km dziennie to nie jest zaden wyczyn,z tym zwiedzaniem cie nieco ponioslo za to. chyba,ze przez zwiedzanie rozumiesz pare sweet fotek po drodze.
stuntman Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Napisano 25 Grudnia 2011 260km dziennie to nie jest zaden wyczyn,z tym zwiedzaniem cie nieco ponioslo za to. chyba,ze przez zwiedzanie rozumiesz pare sweet fotek po drodze. Już tłumaczyłem kwestię zwiedzania powyżej. Traktuję to jako dodatek, coś drugorzędnego, co będzie można zrobić w czasie np krótkiej przerwy, lecz nie jest to sztywno zaplanowane.
dovectra Napisano 25 Grudnia 2011 Napisano 25 Grudnia 2011 Już tłumaczyłem kwestię zwiedzania powyżej. Traktuję to jako dodatek, coś drugorzędnego po prostu pan Piotr jest kolekcjonerem kilometrów, uszanujmy to. powiem szczerze rozumiem to. Mnie czasem ponosi i też jadę przed siebie, byle dalej = dla samego jechania. pozdro
Sandacz Napisano 25 Grudnia 2011 Napisano 25 Grudnia 2011 Mi zawsze dramatycznie brakuje czasu, by zmieścić się w planowanej godzinie powrotu w przypadku podobnych eskapad (jednodniowych, niekoniecznie tak długich i szybkich), w programie których jest też obejrzenie czegoś po drodze :-). A jeśli coś ciekawego pominę, by jednak zdążyć na czas do domu, to mam duży niedosyt z takiej wycieczki :-)
stuntman Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Napisano 25 Grudnia 2011 Może nie do końca "kolekcjoner kilometrów", bo walory turystyczne na trasie cieszą mnie przede wszystkim. Opcjonalnie mógłbym oczywiście wyprawę rozłożyć na trzy dni, ale to już jest max.
Sandacz Napisano 25 Grudnia 2011 Napisano 25 Grudnia 2011 Dzień ekstra to już jest sporo. W kontekście Bałtyku możesz uderzyć np. do Kołobrzegu, a potem drogami blisko wybrzeża dojechać do Mielna i Koszalina. Nawet będzie czas, by trochę w grajdole poleżeć :-)
Geax Napisano 27 Stycznia 2012 Napisano 27 Stycznia 2012 Ja sie zgłaszam bardzo chetnie tylko termin wczesniej ustalic i jedziemy nad bałtyk:D
kowalski88 Napisano 18 Maja 2012 Napisano 18 Maja 2012 Ja wstepnie tez reflektuję. Mam rower od niedawna (poprzedni skradziono i pare lat bylem bez) i jeszcze nie robiłem tyle kilometrow jednego dnia, ale w najblizszym czasie spróbuje i wtedy potwierdzę Pozdrawiam Przemek ze Świdnicy:)
piotrdi Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 W takim razie też mógłbym jechać chodź wolałbym 3 dni jazdy niż 2 nie chodzi o formę, bo ta jest dobra, ale właśnie o lepsze poznanie naszego pięknego kraju ;-) A jak z wyposażeniem sakwy, czy plecak. Nocleg to namiot, czy hotel, schronisko, jedzenie wieziemy czy kupujemy po drodze.
mati54 Napisano 22 Czerwca 2012 Napisano 22 Czerwca 2012 Kolego juz wyjechałes ja planuje coś w drugiej połowie lipca jechac ale gdańsk ale skusiłbym się na koszalin odpisz na gg 42182862
paluch12232 Napisano 22 Czerwca 2012 Napisano 22 Czerwca 2012 Życzę powodzenia. Ja planuje podobną trasę i podobne tępo ale dopiero za rok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.