Skocz do zawartości

[korba] deore lx + alivio czy zagra?

bass

Rekomendowane odpowiedzi

Cze. Jestem nowy na tym forum wiec prosze o wyrozumialosc dla swiezaka. Jezdze Crossem ( budowany na ramie Author Zenith ). Mam zamiar zmienic korbe ze starego sisa na deore lub deore lx. Martwie sie o kompatybilnosc bo posiadam kasete, przezutke przod i klamki alivio, przezutke tyl deore lx i lancuch sram pc-48 (ktory tez zamierzam wymienic). Czy zmiana na deore/lx jest mozliwa i jak to wszystko zagra w praktyce. Jesli nie co radzicie? Pozdrawiam

Wszystko będzie działało jak należy. Sam jeżdżę na korbie LX 580 i łańcuchu PC-48. Przerzutki tez będą działać, trzeba będzie tylko wyregulowac przód do nowych tarcz.

a czy w 580 podpasuje mi suport do ramy

580 ma zintegrowany suport i pasuje prawie do wszystkich ram z suportami 68 i 73mm. Piszę do prawie wszystkich, bo czasem zdarzają się ramy z "egzotycznymi" gwintami. Możesz kupić też LX 572 i dobrać do tego wkład suportu. Trochę tańszą alternatywą jest Deore 540, od LX różni się stalowymi zębatkami.

elo,

jeżdzić to to będzie jezdziło i to pewnie nieźle. Musisz tylko pamiętać że do korby LX musisz mieć suport 121mm. Dobrym rozwiązaniem jest też Deore 540 (czyli po prostu grupa deore) Nie rózni się prawie niczym (ma stalowe blaty) do LX a jest trochę tańsza (około 30 pln (ceny allegro). Do tej korby pasuje suport 113mm. Moższ też się zastanowić nad korba Alivio - te będzie cię kosztowała około 100pln a zbiera naprawdę dobre opinie.

Jacek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...