Skocz do zawartości

[rower] inewstować w niego?

Przemek95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam panowie

Jakis rok temu odkupiłem rower czego żałeuje ale juz trudno. Jakiś czas temu miala awarie [przezrutka weszła w koło]tak wiec zamówilem kaseta hg 40 przerzutkę alivio 410 hak po założeniu kaseta miała luz, okazalo sie że bebenek ma luz, tagże nowa piasta i odkrecic od nowej i przełorzyć do starej piasty bębenek.Ale nie w tym rzecz

Czy jest sens w niego tak inwestować ?

witam panowie

Jakis rok temu odkupiłem rower czego żałeuje ale juz trudno. Jakiś czas temu miala awarie [przezrutka weszła w koło]tak wiec zamówilem kaseta hg 40 przerzutkę alivio 410 hak po założeniu kaseta miała luz, okazalo sie że bebenek ma luz, tagże nowa piasta i odkrecic od nowej i przełorzyć do starej piasty bębenek.Ale nie w tym rzecz

Czy jest sens w niego tak inwestować ?

ps.niewiem czy dobry dział, jak co prosze o przeniesienie

Napisano

ogólnie sie sypie wymieniłem kilka szprych bo po awari kękły więc do centrowania czego nie do końa umiem a za serwis też troche zapłace więc niewiem czy jest sens,Może lepiej nowe koło unikne serwisu a wartość tego koła na pewno nie jest duża.

Poza tym chiałbym w przyszłóści zalożyć clicki i prostą kiere

ogólnie to troche terenu, od wiosny trasy 100-150 km

Napisano
ogólnie to troche terenu, od wiosny trasy 100-150 k

slicki - tak? czyli oponki na szosę

A co z kołem nie tak?

Zrób foty , co to za koło, piasta

Z tego co rozumiem nie chcesz maszyny do katowania w ekstemalnych warunkach,

Jakie szprychy tam są?

Jak się rwą to wymień na zwykłe nierdzewki, ale wydaje mi się iż tam właśnie takie są.

Serwis koła to parę złotych, nie Zrujnuje Cię.

Jak masz nową piastę to nie widze sensu wymieniać koła.

Napisano

Tak na szosę.

Musze wymienic całą piastę na nową lub sam bębęnek poza tym centrowanie koła pisata to shimano FR-RM30, szprychy nie wiem zabardzo jakie wiem tyle że nierdzewki.Czy wymiana piasty i centrowanie przewyzszy wartosć koła?

Napisano

HELLo-:

Przy wymianie piasty koło będzie na pewno wycentrowane bo żaden szanujący się "zaplatacz" nie zostawi Cie z ósemką;) Swoją drogą jeśli musisz wymienić kilka szprych to jest szansa że będzie inny naciąg na nowych szprychach co pociągnie za sobą możliwość ponownego pęknięcia szprych po przeciwnej stronie...

Według mnie nie ma sensu przeplatać koła bo to zbędne koszta, ja wolałbym albo zakupić nowe albo zbudować coś od podstaw z zamierzeniem że będziesz wozić coś z tyłu, więc wybrałbym solidną obręcz(stary Mavic D521 lub coś innego pod DH pod V'ki) i proste szprychy. Moim zdaniem nie ma sensu oszczędzania na masie kół jeśli rower będzie służyć do turystyki...

Co do kosztów...musisz wiedzieć jakim budżetem będziesz dysponować, czy rower Ci pasuje czy jednak wolałbyś go zmienić bo wtedy nie ma sensu inwestować!

Mam nadzieję że pomogłem!

POZDRo-:ver

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...