Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] SLX długi czy krótki wózek

gomez

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam do szanownego grona pytanie. Jaką przerzutkę kupić - z długim wózkiem czy z krótkim. Mój sprzęt to kaseta, łańcuch i korba deore lx z przodu największy blat to 48 a z tyłu 32.

Dodam że naczytałem się dużo na forum na temat długości wózków i mam dylemat.

Teraz mam przerzutkę deore lx z długim wózkiem i wszystko działa jak należy. Co mi może dać w tym przypadku krótki wózek i czy w ogóle obsłuży takie zestawienie.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt

Napisano

poprostu krotki wozek ma mniejsza pojemnosc i mozesz miec problem z wrzuceniem na blat i najwieksza koronke z tylu

i to wszystko

obsluzyc ci obsluzy jedynie moze byc problem ze skrajnymi przelozeniami

Napisano

Dobor dlugosci wozka jest podyktowany pojemnoscia napedu.

Suma roznicy pomiedzy najwieksza i najmniejsza zabatka z przodu i najwieksza i najmniejsza koronka kasety.

Przelozenie ktore podales obsuzy kazda dlugosc wozka, po dobraniu odpowiedniej dlugosci lancucha. Problem z krotkim wozkiem polega na tym, czy bedzie w stanie wybrac nadmiar lancucha kiedy bedziesz uzywal

najmniejszych zebatek/koronek.

@ jasskulainen dlugosc lancucha dobiera sie tak aby obsluzyl skrajne najwieksze zebatki/koronki.

• Mod Team
Napisano

Przeszedłem z shadowa z długim wózkiem na klasyczną z krótkim (właściwie średnim) i sobie bardzo chwalę. Co prawda nie wiem czy to kwestia różnic w budowie czy krótkiego wózka ale napęd reaguje szybciej i precyzyjniej na manetkę.

Napisano

Miałem napęd w identycznej konfiguracji i krotki wózek nie dał rady wybrać standardowej długości łańcucha ( 114 ogniw ) Po prostu skróciłem o dwa ogniwa i jest git

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...