gomez Napisano 22 Grudnia 2011 Napisano 22 Grudnia 2011 Mam do szanownego grona pytanie. Jaką przerzutkę kupić - z długim wózkiem czy z krótkim. Mój sprzęt to kaseta, łańcuch i korba deore lx z przodu największy blat to 48 a z tyłu 32. Dodam że naczytałem się dużo na forum na temat długości wózków i mam dylemat. Teraz mam przerzutkę deore lx z długim wózkiem i wszystko działa jak należy. Co mi może dać w tym przypadku krótki wózek i czy w ogóle obsłuży takie zestawienie. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam i Wesołych Świąt
jasskulainen Napisano 22 Grudnia 2011 Napisano 22 Grudnia 2011 poprostu krotki wozek ma mniejsza pojemnosc i mozesz miec problem z wrzuceniem na blat i najwieksza koronke z tylu i to wszystko obsluzyc ci obsluzy jedynie moze byc problem ze skrajnymi przelozeniami
1415chris Napisano 22 Grudnia 2011 Napisano 22 Grudnia 2011 Dobor dlugosci wozka jest podyktowany pojemnoscia napedu. Suma roznicy pomiedzy najwieksza i najmniejsza zabatka z przodu i najwieksza i najmniejsza koronka kasety. Przelozenie ktore podales obsuzy kazda dlugosc wozka, po dobraniu odpowiedniej dlugosci lancucha. Problem z krotkim wozkiem polega na tym, czy bedzie w stanie wybrac nadmiar lancucha kiedy bedziesz uzywal najmniejszych zebatek/koronek. @ jasskulainen dlugosc lancucha dobiera sie tak aby obsluzyl skrajne najwieksze zebatki/koronki.
gomez Napisano 22 Grudnia 2011 Autor Napisano 22 Grudnia 2011 Dzięki za odpowiedzi zamawiam standardowy długi wózek tak jak było do tej pory.
Mod Team michuuu Napisano 22 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 22 Grudnia 2011 Przeszedłem z shadowa z długim wózkiem na klasyczną z krótkim (właściwie średnim) i sobie bardzo chwalę. Co prawda nie wiem czy to kwestia różnic w budowie czy krótkiego wózka ale napęd reaguje szybciej i precyzyjniej na manetkę.
1415chris Napisano 22 Grudnia 2011 Napisano 22 Grudnia 2011 To jest wlasnie zaleta krotkich wozkow, dzialaja precyzyjniej.
madluki Napisano 22 Grudnia 2011 Napisano 22 Grudnia 2011 Miałem napęd w identycznej konfiguracji i krotki wózek nie dał rady wybrać standardowej długości łańcucha ( 114 ogniw ) Po prostu skróciłem o dwa ogniwa i jest git
jasskulainen Napisano 22 Grudnia 2011 Napisano 22 Grudnia 2011 ja mialem 2 przerzutki xt nie shadow gs i sgs i kompletnie brak roznicy w dzialaniu : )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.