Skocz do zawartości

[spray do łatania dętek] alternatywa dla mleczka w dętce? - wasze doświadczenia

kamfan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czy ktoś z Was ma doświadczenia z sprayami do łatania dętek, które je jednocześnie pompują? Chodzi np. o takie spray -

Katalog Rowerowy – Zefal Spray Can

Michelin-Stop and Go spray do opon Michelin PĹyny uszczelniajÄce

Decathlon - rowery konserwacja i naprawa roweru zestaw do naprawy opon B'TWIN - Aerozol do naprawy przebić FR B'TWIN - do szybkiej naprawy każdego rodzaju opon.

czy ktoś już je testował? wydaje się to być ciekawym sposobem na poradzenie sobie z kapciem podczas maratonu, ponieważ jednocześnie łata i pompuje dętkę

a według mnie lepsze od mleczka w dętce, które po pewnym czasie wysycha

Napisano

Już widzę jak taką puszką od sprayu napompujesz dętkę...

Nie ma szans. Raczej tylko do doraźnego załatania dętki bez wyjmowania z opony, ale nie sądzę, zeby to było super skuteczne. Jak chcesz mieć szybko naprawę, to polecam stary niezawodny środek zapasowa dętka + pompka na nabój :). Myślę że wyjdzie szybciej niż próby łatania tym sprayem.

Napisano

a czemu z tym pompowaniem miałby być problem? taka puszka to przecież jest coś w rodzaju naboju CO2, oczywiście, że zanim mleczko zaklei dziurę to "trochę" powietrza ucieknie, ale jak się ma ręczną pompkę to jest różnica jak masz napompować oponę z 0 barów, a z 1,8 bara

ale bardziej mi chodziło oszczędność czasu na zmianie dętki, wydaje mi się, że takie rozwiązanie "puszka"+pompka CO2 jest znacznie szybsze niż wymiana dętki+pompka CO2, oczywiscie zakladajac ze dziura w dętce jest ok 2-3 mm

dlatego chciałbym, żeby wypowiedział się ktoś kto używał takie zestawu

właśnie znalazłem linka, BikeBoard chwali - http://bikeboard.pl/arch/index.php?d=sprzet&g=16&art=3659

• Mod Team
Napisano

Na LB ostatnio o tym było, ogólnie wyszło na to, że (uszczelniacz Zefala)nie zadziałał, lub zadziałał po czasie kilku godzin.

Mleczko wysycha, ale daje więcej możliwości, komforu i przyczepności. Z resztą chyba mleczka nie na bazie latexu albo nie wysychają, albo bardzo wolno.

W wypadku Caffelatexa możesz większą dziurę 'zakleić' ZOT-em i lecisz dalej, bez otwierania opony, wymiany dętki etc.

IMO nie warte zakupu, no ale nie miałem i nie używałem, także kup, przetestuj i nam tu napisz :D

Napisano

Interesowałem się tym kiedy zbierałem informacje o ghetto tubeless. Źródłem wiedzy są samochody ponieważ tam takie zestawy są dużo bardziej popularne z tym, że znakomita większość opinii jest negatywna bądź bardzo kiepska. Generalnie to konkluzja jest taka, że te środki nie działają tak jak powinny.

Jeżeli chodzi o uszczelniacz to http://endurorider.pl/2011/06/geax-pitstop-tnt-test/ wysycha równo w całej oponie, tworząc cienką warstwę którą można zdjąć palcem.

http://endurorider.pl/2011/11/ghetto-tubeless-podsumowanie/ pierwszą dolewkę robiłem po 4 miesiącach od chwili złożenia systemu więc naprawdę nie jest źle. Poza tym dolewka była symboliczna i wyniosła ze 30 ml tak aby doszczelnić jedno miejsce.

Wolę taki system niż wożenie kolejnej puszki etc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...