Skocz do zawartości

[Mięśnie pleców] zaangażowanie podczas jazdy

szliri

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż od okresu około 3lat dość intensywnie zacząłem jeździć na rowerze wcześniej prawie wcale nie jeździłem (kilka razy w lato). Jak bardzo są zaangażowane mięśnie najszerszego grzbietu ? Dodatkowo od kwietnia chodzę na siłownie i doszło do dość dużego rozrostu tej partii podług np.klatki. Pozdrawiam

Napisz to jeszcze raz po polsku :), a tak poza tym w jeździe na rowerze najważniejszy wpływa mają silne ręce, brzuch i mięśnie szkieletowe no i oczywiście nogi. Zauważ jeżeli w kolarstwie potrzebna była by masa mięśniowa to zawody wygrywali by "koksy" a nie jak ma to miejsce "szczupli" zawodnicy. Szerokie plecy nie mają najmniejszego znaczenia, skup się na mięśniach szkieletowych - one dają najwięcej.

zatem podtrzymujac dociekliwosc - co tzn 'partia podlog np. klatka'? mnie tez to przerasta

najszersze wystarczaja na poziomie statystycznego ruchawego, co innego silny i wytrzymaly prostownik+brzuch...klata tez zbedny atrybut, ale tricepsy i barki to juz wazna rzecz

Jeżeli chcesz chodzić na siłownie typowo pod trening rowerowy to polecam trening wydolnościowy-wzmocnisz mięśnie,poprawisz kondycje a nie nabierzesz dużej masy która na rowerze nie jest ci potrzebna.Podstawa to równomierny rozwój sylwetki z położeniem naacisku na mięśnie najbardziej obciążone nogi brzuch prostowniki grzbietu.Można je trenować nikoniecznie na siłowni pozostaje basen łyżwy narty rolki itp itd

logika tego odstawania w kontekscie roweru jest taka sama jak odstawanie brzucha i szacowanie po tym, ze im bardziej, tym lepiej, bo wiecej miesni :)

w dalszym ciagu nie ogarniam, jak mozna pisac o wystawaniu miesni plecow ponad poziom klatki...a moze chodzi po prostu o motyle? jesli tak, to jest to normalne, niemal kazdy aktywny niepatyczak tak ma i da sie z tym zyc :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...