mpl09 Napisano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Witam serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem.Panowie zwracam się z prośbą o doradzenie jaką zakupić czapkę,na jesienne wypady rowerowe w temperaturze od 0 do +10 stopni celsjusza.Spokojna jazda - rower trekkingowy.Zakupiłem w poniedziałek czapkę brubeck,na zdjęciach wyglądała spoko.Okazało się że jest to czapka pod kask,bardzo cieniutka.Jak dla mnie odpada,jeżdżę bez kasku.Proszę podpowiedzieć jaka czapka była by odpowiednia,nie chcę się drugi raz się pomylić.Znalazłem coś takiego Ronhill http://allegro.pl/czapka-h-range-softshell-membrana-wodoszczelna-rxl-i2004801575.html Rogelli http://allegro.pl/ciepla-czapka-kolarska-biegowa-rogelli-muts-lubli-i1997724507.html Która z tych dwóch byłaby lepsza?A może coś zupełnie innego?Warunki jakie musi spełniać to: -nie przepuszczać powietrza. -nie zatrzymywać wilgoci. -żeby była ciepła. Z jakiego materiału musi być wykonana aby spełniała te warunki? Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.Jacek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Na zimę polecam Buffa z Merino Wool i normalną ocieplaną czapkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Przeciez ta czapka Rogelli również jest przeznaczona pod kask. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 W tej pierwszej łeb Ci się zagotuje. Drugą będzie przewiewać bo nie ma windstoppera z przodu. Ja jeżdżę w takiej jak z linku ponizej. JEzdze bez kasku i czapka sie sprawuje super pomimo tego ze jest niby pod kask. A jak za ciepło to zwykły Buff załatwia sprawę w 100%. Czapka pod kask : BCM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Jak nie masz bardzo krótkich włosów to w takich temperaturach powinna wystarczyć opaska z windstopera chroniąca czoło i uszy przed przewianiem zimnym powietrzem. Ja używam w ten sposób zwykłego buffa (dedykowana opaska pewnie byłaby lepsza) i w takim przedziale temperatur jeszcze nie było mi zimno w górnej, odsłoniętej części głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpl09 Napisano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Przeciez ta czapka Rogelli również jest przeznaczona pod kask. Dobra,Rogelli odpada.Czyli muszę mieć czapkę z windstopper?Czyli coś takiego będzie spoko: http://allegro.pl/czapka-satila-logo-membrana-gore-windstopper-czarn-i2011724496.html?source=oo lub to; http://allegro.pl/craft-termoaktywna-czapka-windstopper-nowosc-l-xl-i1987807554.html Bardziej podoba mi się ta satla,a która będzie lepsza,pod względem warunków które napisałem wyżej?Chciał nie chciał stówkę trzeba położyć.Z góry dzięki.Jacek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Stalia wybór beznadziejny. Nie ma być cała z Windstoppera tylko sam przód. Reszta głowy niech oddycha bo tak bedzie cię pot zalewać. Ten Craft to by był fajny wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Satile oglądałem osobiście i windstoper jest na całym obwodzie, ale tylko na wysokości napisów. Wydawała się fajna, szkoda że jest tylko jeden rozmiar 58cm - jakoś tak luźno siedzi na głowie. Edit: z tym że na temperatury od zera w górę będzie dobra co najwyżej na spacery, na rower będzie za ciepła. Ten Craft powinien się lepiej nadawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpl09 Napisano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Ok,Biorę crafta .Pięknie dziękuję za wskazówki!Życzę pięknych Świąt,i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !.Pozdrawiam.Jacek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpl09 Napisano 24 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Satile oglądałem osobiście i windstoper jest na całym obwodzie, ale tylko na wysokości napisów. Wydawała się fajna, szkoda że jest tylko jeden rozmiar 58cm - jakoś tak luźno siedzi na głowie. Edit: z tym że na temperatury od zera w górę będzie dobra co najwyżej na spacery, na rower będzie za ciepła. Ten Craft powinien się lepiej nadawać. Cześć.Zastanawiam się jeszcze nad czapką Satila.Jaki masz obwód głowy że ''lużno siedzi''?ja mam 59,5cm .Może byłaby spoko?O crafcie piszą że w uszy będzie nadawać.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Ja mam 58 przed pójściem do fryzjera. Może przesadziłem pisząc że luźno siedzi, po prostu jestem przyzwyczajony do czapek które się naciąga na głowę a tą się raczej nakłada bo obwód jest na styk, przez co nie przylega tak dobrze jak ciaśniejsze czapki. Na Ciebie będzie pewnie ok tylko nadal uważam że do jazdy w temperaturach powyżej zera będzie za ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpl09 Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 ''nadal uważam że do jazdy w temperaturach powyżej zera będzie za ciepła''. Rozumiem przekonałeś mnie ostatecznie do Crafta.Jeszcze raz dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Ja bym rozważył jeszcze coś takiego http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=67604 tylko słabo u nas z dostępnością odzieży Northwave. Albo coś podobnego z Endury (pod tym linkiem można poczytać opinie) http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=25077 Polecam jeszcze przejść się po sklepach turystycznych/sportowych, może nie trzeba będzie wydawać aż 100zł na czapke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpl09 Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Ja bym rozważył jeszcze coś takiego Northwave Blade Headband Winter 2011 | Buy Online | ChainReactionCycles.com tylko słabo u nas z dostępnością odzieży Northwave. Albo coś podobnego z Endury (pod tym linkiem można poczytać opinie) Endura FS260 Pro Headband | Buy Online | ChainReactionCycles.com Polecam jeszcze przejść się po sklepach turystycznych/sportowych, może nie trzeba będzie wydawać aż 100zł na czapke. Dzięki serdeczne za podpowiedzi i pomoc.Zakupiłem crafta.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Przeciez ta czapka Rogelli również jest przeznaczona pod kask. Czapka zakupiona więc pozamiatane ale dodam od siebie że to nie tylko czapka pod kask. Występuje ona również na innych stronach jako czapka do biegania. Posiadam ją od dwóch lat i jestem zadowolony. Biegam w niej i jeżdżę na rowerze. Prana kilkadziesiąt razy - b/u - nie rozciąga się, nie kurczy, logo firmy się nie spiera. Solidna jak na Rogelli. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GhOsTwrc Napisano 9 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Nie wiem jak na jesień , ale dziś w w/w czapce CRAFT zmarzłą główka temp -7 Ca a pod nią kominiarka BRUBECK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.