Skocz do zawartości

[do 3000] jazda po mieście + lekkie skoki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich i z góry dziękuję za porady.

Myślę o zakupie roweru do jeżdżenia po mieście. Parę lat temu trochę skakałem itp. ale w ostatnim czasie wypadłem z obiegu.

NIe chcę do tego wracać, ale chciałbym umilić sobie jazdę po mieście jakimiś skokami ze schodów, murkami itd. Na drodze do pracy zupełnie nie ma ścieżek rowerowych, są natomiast podjazdy.

Jak więc widać, nic hard-core'owego.

Potrzbuję porady czy można kupić rower do takiej jazdy przeznaczony, czy lepiej składać.

Wizualnie najbardziej podobają mi się rowery NS Bikes - Metropolis i Core, ale nie wiem czy ich geometria nie sprawi, że jazda po prostym na odcinku np. 5 km będzie niewygodna.

Jest sens na takich ramach składać cały rower? Czy może są inne cr-mo, któe się dla mnie nadadzą.

Chciałbym dać tam szerokie opony, amortyzaor koło 120mm, może być single speed, ale nie wiem, czy się nie zajadę na dłuższych odcinkach.

No i tarczowe hamulce.

pzdr

Napisano

mooomin No niestety. Rowerki do takiego skakania o jakim mówisz (street) mają taką geo, że jakakolwiek dłuższa jazda będzie męcząca. Poza tym dłuższymi trasami na takim rowerze zajedziesz sobie kolana, a to już poważny problem. Jeżeli chcesz dojeżdżać do pracy i sobie poskakać to możesz mieć 2 rowerki. Kupujesz używaną starą szosówkę za kilkaset zł na dojazdy do pracy. W razie potrzeby sobie ją przemalujesz, żeby ładnie wyglądała itd. Za resztę kasy kupujesz/składasz rowerek do streetu. Może być nawet bez amortyzatora z przodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...