Skocz do zawartości

[koła] 28" do górala czyli tania przeróbka na ninera ?

Andrew

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Muszę przyznać,że chyba się myliłem. Po namyśle doszedłem do wniosku,ze zakładając koła o większej średnicy nie zmieni się kąt główki,ale zmianie ( wydłużeniu) ulegnie trail amorka- czyli teoretycznie pogorszy się skręcanie,ale zwiększy się stabilność roweru. Jednak mając na uwadze to co napisał Andrew:

Koło 28" z oponą Vittoria Adverture Tour 700x35c ma promień o 10mm większy od koła 26" z oponą Geax AKA 2.0 i o 3mm większy w porównaniu z 26" Maxxis Crossmark.

Nie podejrzewam,żeby jakoś drastycznie pogorszyła się charakterystyka prowadzenia.

Aurox, w Twoim wypadku większe znaczenie może mieć offset widelca ( parametr b ) i jego wysokość ,która może zmienić kąt główki roweru.

3220292298_879bc17a35_o.jpg

na poniższym rysunku widać jaki wpływ na trail amorka ma jego offset

trail.jpg

Teoretycznie można przyjąć,że większy trail amorka daje nam większą stabilność i pewność prowadzenia,ale wolniejszą reakcję na skręcanie. Mniejszy trail da mam szybszą reakcję na skręcanie-czyli bardziej nerwowy rower.

Konkluzja jest taka,że zmieniając amortyzator na sztywny widelec ,który jest niższy i ma większy offset mogłeś diametralnie zmienić geometrie roweru- czyli ją pogorszyć.

Zaznaczam jednak,ze to moje domysły i mogę się bardzo mylić.

• 1 miesiąc temu...

zaciekawił mnie ten temat bo chciałbym wrzucić sobie 2 zestaw kół na szosę do mojego górala i zastanawiam się czy ma sens składanie kółek 28'' czy zostać przy 26'' i założyć na to jakieś 1,25'' opony...jak się to przekłada na prędkość jazdy? nigdy nie jeździłem na większych kołach i nie wiem jaka jest między nimi różnica...

• 2 tygodnie później...

Trial trialem, a życie życiem :D

Ja w swoim 29er mam czasem opony 2,1 (54 mm), a czasem 38 mm, więc trial się zmienia.

Z tym, że na szosie nie widać różnicy, bo tam zakrętów 120 stopni się raczej nie robi.

Powiem nawet więcej, czasem robię tak, że jak zakładam oponę 38mm, to daję sztywny widelec od 26-tki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...