Mod Team durnykot Napisano 22 Grudnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Muszę przyznać,że chyba się myliłem. Po namyśle doszedłem do wniosku,ze zakładając koła o większej średnicy nie zmieni się kąt główki,ale zmianie ( wydłużeniu) ulegnie trail amorka- czyli teoretycznie pogorszy się skręcanie,ale zwiększy się stabilność roweru. Jednak mając na uwadze to co napisał Andrew: Koło 28" z oponą Vittoria Adverture Tour 700x35c ma promień o 10mm większy od koła 26" z oponą Geax AKA 2.0 i o 3mm większy w porównaniu z 26" Maxxis Crossmark. Nie podejrzewam,żeby jakoś drastycznie pogorszyła się charakterystyka prowadzenia. Aurox, w Twoim wypadku większe znaczenie może mieć offset widelca ( parametr b ) i jego wysokość ,która może zmienić kąt główki roweru. na poniższym rysunku widać jaki wpływ na trail amorka ma jego offset Teoretycznie można przyjąć,że większy trail amorka daje nam większą stabilność i pewność prowadzenia,ale wolniejszą reakcję na skręcanie. Mniejszy trail da mam szybszą reakcję na skręcanie-czyli bardziej nerwowy rower. Konkluzja jest taka,że zmieniając amortyzator na sztywny widelec ,który jest niższy i ma większy offset mogłeś diametralnie zmienić geometrie roweru- czyli ją pogorszyć. Zaznaczam jednak,ze to moje domysły i mogę się bardzo mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Chyba na odwrót biorąc pod uwagę obrazki. Większy trail = bardziej zwrotny i mniej stabilny rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 22 Grudnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Andrew, Na szybciora z Wikipedii: "The more trail a traditional bike has, the more stable it feels" źródło http://en.wikipedia.org/wiki/Bicycle_and_motorcycle_dynamics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkoder Napisano 12 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 zaciekawił mnie ten temat bo chciałbym wrzucić sobie 2 zestaw kół na szosę do mojego górala i zastanawiam się czy ma sens składanie kółek 28'' czy zostać przy 26'' i założyć na to jakieś 1,25'' opony...jak się to przekłada na prędkość jazdy? nigdy nie jeździłem na większych kołach i nie wiem jaka jest między nimi różnica... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 12 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Zakładając, że nie zmieniasz przełożeń tylko same koła przy 44/11t na 28" przy kadencji 90 robisz 35km/h a przy 26" 32,5km/h. Różnica 2,5km/h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkoder Napisano 13 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 a jak to bedzie wygladac z oporem toczenia? duza roznica bedzie na 28'' a na 26'', przyjmujac ze beda opony o podobnym rozmiarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LoveBeer Napisano 17 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 a przy calej tej zabawie nie ma 'strachu' ze bedzie sie zahaczac czubkami butow o przednie kolo przy skrecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 17 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Jest mała różnica w szerokości koła 26 i 28 więc raczej nie ma możliwości żeby zaczepić o koło butem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 1 Marca 2012 Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Trial trialem, a życie życiem Ja w swoim 29er mam czasem opony 2,1 (54 mm), a czasem 38 mm, więc trial się zmienia. Z tym, że na szosie nie widać różnicy, bo tam zakrętów 120 stopni się raczej nie robi. Powiem nawet więcej, czasem robię tak, że jak zakładam oponę 38mm, to daję sztywny widelec od 26-tki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.