Skocz do zawartości

[koła] 28" do górala czyli tania przeróbka na ninera ?

Andrew

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Dzisiaj zaplatałem tylne koło 28" do ojcowskiego trekkingu i podkusiło mnie, żeby wsadzić je na próbę do MTB. Efekt jest taki:

dsc06987ww.th.jpg

dsc06988b.th.jpg

dsc06991xi.th.jpg

Zdziwiłem się, że koło większe o 2 cale bez problemu zmieściło się w ramie :)

Zastanawiam się, czy nie złożyć drugiego kompletu kół 28" do jazdy po szosie...

Geometria by się zmieniła gdyby zmienił jedno koło, ale skoro 2 to cały rower idzie równomiernie do góry i nie powinno się zbyt wiele zmienić (w tej kwestii). Fajna sprawa jak się chce zrobić jakąs większą trasę po szosie, ale 26" na slickach sunie całiem niezle, więc może zamiast drugich koł zaopatrzyć sie w drugi komplet dobrych opon.

• Mod Team

P-R-O-W-A-D-Z-E-N-I-E

pogorszy się, geo się zmienia i wyprzedzenie koła przedniego, będzie się prowadził jak ukraina albo wyprawowy trekking

Skąd takie wnioski?

Musiałby się zmienić kąt wyprzedzenia widelca ( i to znacznie) ,żeby wystąpiło zjawisko o którym piszesz- w omawianym przypadku ten parametr się nie zmienia.

Zakładając dwa takie koła z tymi samymi oponami nie zmieniasz geometrii ramy jako takiej.

BTW- wyprzedzenie koła przedniego? Coś więcej na ten temat?

Aurox'owi chyba chodziło o sytuację przedstawioną na zdjęciach czyli dwa różne koła.

Koło 28" z oponą Vittoria Adverture Tour 700x35c ma promień o 10mm większy od koła 26" z oponą Geax AKA 2.0 i o 3mm większy w porównaniu z 26" Maxxis Crossmark.

Serio ten cal teoretycznej różnicy promieni przekłada się na tak małą realną różnicę? Nie podważam pomiarów, tylko chcę się upewnić. :)

"Wyprzedzenie koła", oczywiście niema czegoś takiego w fachowym nazewnictwie. Ale jest wyprzedzenie widelca, które razem z główką ramy definiuje zachowanie się roweru podczas skrętu. Rowery z normalnymi(28") kołami mają inny kąt główki (bliższy pionowi). Gdy do 26 zakładasz 28 to prowadzi się tak jakby główka była pod strasznie małym kątem (oddalona od pionu).

Wiem bo mam tak przerobiony rower, oczywiście rama pod 26 i oba koła 28. Wygląda jak normalny ale czoper w prowadzeniu. Strasznie źle mi się jeździ, tym bardziej że najwięcej kmów nabijam na szosie gdzie główka jest prawie pionowo :icon_cool:

Chyba troszkę Aurox popłynąłeś... Dokładnie rozumiem o co Tobie chodzi ale Andrew napisał jakie są faktyczne różnice. Są w sumie żadne. U siebie żonglując Gravity i Flyweight mam chyba nawet większe a zupełnie nie odczuwam że rower na któryś z nich przestał się prowadzić.

Ten cal to 2.54mm ale uwzględniając opony a dokładniej różnice w wielkości balona sprowadza się do tego że jest to nawet tylko 3mm. Moim zdaniem taka zmiana 26 na 28 generalnie nie ma sensu chyba że ukryty ekonomiczny ;)

OOO

nie przeczytałem jednego posta (tego dotyczącego porównania 28" 35c i 26" ale z potężną oponą 2,25)

Ja jestem człowiek nie terenowy, jak w rowerze miałem wcześniej 26" i slicka 1,25 a włożyłem 28" z oponą szerszą (1.5) (i wyższą) to u mnie różnica była kolosalna. (i wynosiła około 2 cale a nie 3mm)

Dlatego uważam że moje wywody są jak najbardziej prawdziwe, różnice w prowadzeniu czuję. Po prostu

ale po uwzględnieniu różnicy wielkości opon różnica może byc mniejsza, obliczenia to rzeczywiście potwierdzają

• Mod Team
Rowery z normalnymi(28") kołami mają inny kąt główki (bliższy pionowi).

Tzn ile mają?

Klasyczne,że się tak wyrażę, rowery MTB na kołach 26" mają kąt główki na poziomie 72-74 stopnie. Rowery typu Cross na kołach 28" mają kąt główki w okolicach 73 stopni - wystarczy zajrzeć choćby na stronę Authora,żeby się o tym przekonać.

Kąt wyprzedzenia widelca ( fork trail) faktycznie ma wpływ na skrętność roweru ,ale ,teoretyzując, założenie kół 28" nie powinno zmieniać tego parametru. Patrząc na poniższą grafikę można przyjąć,ze zakładając koła 28" unosimy cały rower, ale dwa podstawowe parametry- kąt główki i wyprzedzenie widelca pozostają bez zmian.

2012-Brodie-Kahn-29er-mountain-bike-Fork-Trail.jpg

A może się mylę?

Z drugiej strony mało znana firma Decathlon swego czasu do jednego ze swoich rowerów MTB dodawała w gratisie koła 28" do treningów szosowych. Może to nie jest pozbawione sensu?

Nie będę się upierał że mam rację

ale moje odczucia (skądinąd subiektywne) są inne

Kąt główki rzeczywiście podobny, więc może to kwestia amortyzatora. Ja jeździłem na sztywnym widelcu. Amortyzator jest dłuższy i stąd może biorą się odczucia w prowadzeniu (a raczej ich brak)???

nie wiem, ja to sobiue tak wyobrażam, ale czy tak jest to niewiem. Specem od geo MTB to ja nie jestem.

edit: rysunek był zły

2012brodiekahn29ermount.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Z drugiej strony mało znana firma Decathlon swego czasu do jednego ze swoich rowerów MTB dodawała w gratisie koła 28" do treningów szosowych. Może to nie jest pozbawione sensu?

Dokładnie tak było. Robili to do jakiegoś topowego modelu fulla albo sztywniaka nie pamiętam dokładnie. Fabrycznie miał założone SLR'y ale w gratisie dodawane były koła pod tarcze na obręczach szosowych, również sygnowane jako SLR.

Zacznijmy od tego, że koła 28" przeważnie nie mają tych 28". Żeby osiągnąć pełny rozmiar trzeba dać oponę wysoką na 45mm: obręcz 622 + opona 2x45 czyli w sumie 712, 712mm/25,4=28" (kadargo przelicznik jest 2,54 ale dla cm).

Dla opony 26x2,25 mamy obręcz 559 i oponę 2x57, czyli w sumie 673mm. Dla 700x35 692mm. Czyli różnica 2cm na średnicy i 1cm na wysokości roweru.

Oczywiście zakładam, że opona jest w przekroju okręgiem, co nie ma w praktyce zbytniego przełożenia i pokazane różnice będą inne. Można też przejrzeć tabelkę z obwodami do licznika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...