razorjack Napisano 20 Grudnia 2011 Napisano 20 Grudnia 2011 hej. znalazłem ostatnio tanie piasty Superstar Components - High Spec Parts For Peanuts Superleggera Rear Hub oraz Trizoid DH nie dość że mają aż 120 PoE to jeszcze są dosyć lekkie Czy ktoś może coś o nich słyszał? albo testował ?
miskov17 Napisano 20 Grudnia 2011 Napisano 20 Grudnia 2011 Chosen też ma 120 pkt zaczepienia http://allegro.pl/chosen-da8287bhp-135-32otw-oska-12mm-mgc-ib-i1998205286.html (w sumie jest identyczny z trizod dh) tylko pytanie co to daje? Stare 240'tki miały 18pkt zaczepienia i nikt jakoś nie marudził W tej cenie możesz mieć coś porządnego pokroju DT 350, Nuke proof albo Hope, piasty z superstar to rebrandowane dalekowschodnie produkty. A cena w przeliczeniu na złotówki jest raczej słaba...
razorjack Napisano 20 Grudnia 2011 Autor Napisano 20 Grudnia 2011 DH/4X - The Weight Game - Pinkbike.com Forum stąd wynika że to rebrandowany chosen 120t. co daje dużo PoE ? a no gdy jesteś w górach i walczysz o równowagę itp. dają Ci pewną przewagę i takie tam. oczywiście na szosie czy płaskim różnicy nie odczujesz. superstar switch evo to rebrandowany Novatec d992sb ponoć (ale za to w wielu kolorkach) a jak chciałbym coś porządnego, to musiałbym wydać min. 1400 na I9 lub CK. zamiast hope'a czy nukeproof (dalekowschodni produkt?) wolę w promocji wyhaczyć 240tki
miskov17 Napisano 20 Grudnia 2011 Napisano 20 Grudnia 2011 Hmmm idea jest dobra - tylko jak to ma się w praktyce? Z resztą na pinkbike gość pisze, że kąt jest 2x większy niż zapewniany przez producenta. A nuke proof jest typową firemką z wysp, żaden tam wynalazek od skośnookich Kiedyś to pewnie nie jeden uciąłby sobie rękę za takie cudeńka http://www.bikepro.com/products/hubs/hubs_nuke.html
razorjack Napisano 20 Grudnia 2011 Autor Napisano 20 Grudnia 2011 w każdym razie o nukeproof naczytałem się negatywnych opinii - o kiepskim wykonaniu poza tym, nie mają one w sobie nic ciekawego (hope, nukeproof), tylko 24 PoE, głośne, na plus to że są części zamienne.
razorjack Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Napisano 11 Czerwca 2012 no i w końcu kupiłem chosena co ma 120 zazębień na obrót i opcję na różne osie (ja mam 142x12) ~460pln z transportem u polskiego dystrybutora, waga ~310g
razorjack Napisano 12 Lipca 2012 Autor Napisano 12 Lipca 2012 Hmmm idea jest dobra - tylko jak to ma się w praktyce? Z resztą na pinkbike gość pisze, że kąt jest 2x większy niż zapewniany przez producenta. po testach, faktycznie, kąt może być trochę większy niż wynika to z 360st/120zazębień = 3stopnieponieważ ząbki nie są obrotowe, tylko się przesuwają. gdy słyszymy 'TYK', to ząbek zaskoczył, ale wcześniej został kawałek odsunięty (co by zapadka przeskoczyła) i teraz gdy nadepniemy, to ząbek musi się cofnąć kawałek i zaprzeć o ściankę - stąd mały dodatkowy skok. nie jest to raczej drugie tyle, ale minimalnie więcej niż gdyby to był np. I9
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.