Skocz do zawartości

[kaseta + łańcuch]

Didusieq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Od sierpnia jeżdżę nowym rowerem na 29". Po zrobieniu już, albo dopiero, 500 km muszę dopasować sobie napęd, a konkretniej przełożenia. Przód to 44-32-22 i to jest spoko, ale tył... nie mogę znaleźć sobie przełożenia, za duży rozstrzał. Kaseta Deore 11-34.

Myślę nad zmianą na 11-28 (Łódź i okolice to raczej płaskie tereny), albo nawet 11-26 (znalazłem fajną kasetę SRAM 970 DH, w miarę lekka). Ogólnie z 11-28 to się ciężko robi na rynku, poza niskimi grupami SRAM i Shimano. Jedynie co znalazłem sensownego i lekkiego to SLX 11-28. Kiedyś zjeździłem Podhale na 28 przód i 28 tył i dawał radę więc i teraz pewnie pojeżdżę na 22x28 (26).

No i pytanie stare jak świat. łańcuch SRAM czy Shimano? Mam HG-50 ale dość szybko się zajeździł. A i kaseta Deore nie grzeszy lekkością. Kaseta + łańcuch chcę się zmieścić w 300 PLN. Dobre zdanie miałem o łańcuchach Wippermanna ale podobno już nie produkują??

A co to za łańcuchy Taya? Niektóre modele drogie bardzo. Miał ktoś z tym styczność? Bo u mnie w rodzinie tylko na singlespeedzie jest i działa.

Dzięki za pomoc i pozdro.

• Mod Team
Napisano

Na płaskie dla mnie wystarcza 11-28, stopniowanie bardzo mi odpowiada. Mam taki zestaw i relacja koszty/trwałość jest ok.

http://allegro.pl/lancuch-shimano-cn-hg73-hg-73-114-ogniw-ciclo-i1954388574.html

http://allegro.pl/kaseta-shimano-slx-lx-cs-hg80-9-rz-11-28-od-ss-fv-i1999695105.html

jeżeli masz napęd 9rz.

Zestaw 2 łańcuchy + kaseta daje radę 5-7tys km w zależności od warunków użytkowania.

Można wyżej xt ,xtr ale dla mnie to zbędny wydatek.

Napisano

Chcesz dobrą kasetę, kup starą ultegrę cs-6500 12-27 - slx pod względem trwałości jest średni. Do tego od siebie polecam łańcuch Campy C9, który dużo wolniej się rozciąga niż shimano, i w rezultacie otrzymujesz naprawdę długowieczny zestaw. Oczywiście najlepiej byłoby kupić jeszcze jeden łańcuch ale to już drugorzędna kwestia.

Odnośnie łańcuchów wipermanna, znajomy użytkuje takowy (bodajże model 908) wraz z w/w kasetą ultegry i bardzo chwali sobie taki zestaw.

Napisano

Regulamin, punkt 2i - treść została wykasowana przez moderatora.

I ta kaseta Ultegra i łańcuch C9 sa na Alledrogo w cenach akceptowalnych. Ale czy Ultegra nie jest do szosówek? Znaczy sie czy nie jest mniej trwała ze względu na inne warunki uzytkowania? I jak pracuje ten łańcuszej Campy na shimanowskich zębach? I czy ma spinkę czy trzeba rozkuwać do mycia?

A swoją drogą drugi z koleów mnie wybił z tropu tą małą wytrzymałością SLX. I jak tu dobrze wybrać? :D

• Mod Team
Napisano

Mała wytrzymałość to rzecz względna. Jeżeli nie taplasz się w błocie na okrągło i nie masz stalowego depnięcie to wytrzymałość slx-a jest akceptowalna. Z całą pewnością są na forum przecinaki co potrafią szybko zajechać taki zestaw, ale dla wielu jest on na lata (może mała przesada ^_^ ).

• Mod Team
Napisano

Mi sie wydaje ze kasety szosowe mogły by być wytrzymalsze, co prawda jeżdżą w dobrych warunkach ale za to raczej tylko siłowo co bardziej niszczy kasety. Poza tym ultegra to szosowy XT i i ole shimano utrzymuje równość w tych hierarchiach to kaseta bardzo dobra. Zuzywalność napędu jest winą głównie łańcucha (przy dobrej kasecie) tak ze kupując możliwie najlepszy lancuch zapewniamy mniejszą zuzycie. Całą winę, prawie całą ponosi łańcuch który zużywając sie robi luzy na sworzniach i wyciąga ogniwa sprawia ze podnosi sie na zębach a te pracując duzo mniejszą powierzchnią niz powinna ulegają i sie rozjeżdżają.

Wg opinii forumowiczów, jak i stosunku ceny do jakośći łańcuch Campy c9 to jeden z najlepszych kandydatów na to miejsce.

Napisano

didusieq, C9 jest kompatybilny ze wszelakimi spinkami (sram, connex) pod 9s, działa bez zastrzeżeń - łańcuchy shimano może są minimalnie cichsze ale jest to niewielka różnica. Odnośnie kasety, nie ma rozróżnienia o jakim piszesz :)

Napisano

Może nie jestem pedantem ale o napęd dbam aż nadto. Każde 50 km czyszczenie dokładne (bez zdejmowania/rozpinania łańcucha). Ok. 400 zdejmuję łańcuch i kasetę do mycia w warsztacie (samochodowym).

Nie zastanawiałbym się gdyby SRAM miał w swojej ofercie coś z grup 980-990 11-28. A tak muszę kombinować.

Ale wezmę łańcuch C9, a kaseta - pomyślę. Między SLX a Ultegrą.

Aha, a co do tej kasety SRAM 970 do DH? Lepiej Ultegrę czy właśnie tą do DH?

Napisano

C9 jak najbardziej ale co do kaset nie lepiej rozejrzeć się po alledrogo- teraz okres wyzbywania się wszystkiego jest- i upolować kasetę np xt? Ja za swoją praktycznie nówkę dałem 70zł- bez problemu łyknęła nowy łańcuch.

Choć sam jeżdże po okolicach łódzkich więc między prawdą a bogiem slx da spokojnie radę.

Napisano

I kup coś tu :P W większości sklepów twierdzą że sram na pewno ma trwalsze kasety niż Shimano :/

Napisano

No tak to właśnie jest jak na forum pytasz, najlepiej kup i używaj. Takie teorie to w moim mniemaniu tworzą zawodowcy/ zaawansowani amatorzy; czy ja, czy ty faktycznie zauważymy że kaseta SRAM szybciej dokonała żywota po przejechaniu 100x Łagiewnik? Chyba nie:)

Bierz to co Ci się podoba/ jest w dobrej cenie. Przecież tych komponentów nie klepie "Stacho" na Górniaku :D

Napisano

Trafne. :) Nie jestem zawodowcem. Tak więc już wiem co szukać. :)

Dzięki za pomoc. :woot:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...