Skocz do zawartości

[rower] Kross Panic

sew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do DJ to niebardzo chyba, Pilot jest innego przeznaczenia, koła będziesz często centrować. Wolałbym chyba kupić Krossa Sign'a i wymienić w nim amor na coś troche lepszego.

Napisano

Dokładnie porównywałem Panica i DS i doszłem do wniosku, że Panic jest lepszy.

Po pierwsze ma lepszy amor,

sme hamulce tarczywe kosztują jakieś 200 zł a DS ch nie ma,

srzedawca mówił, że ma mechanizm korbowy na łożyskach maszynowych i lepsze przerzytki,

a dodatku od dawna mi się mażył pożądny rower na co najmiej 6 lat.

Napisano

Chcę jeszcze wyjaśni że link który podałem ma inne części. Ten za 1600 zł jest na stronie krossa (www.kross.pl) w ex.

Napisano

do dj ta rama jest poprostu za duza(wiem wiem skakac mozna na wszytskim ,ale nie na wszytskim równie dobrze)

ten rower nadaje sie bardzo do takiego agresywnego xc , enduro

Napisano

Teraz małe sprostowanie moich wypowiedzi.

Miałem w głowie cały czas starego panica,tego z linka na poczatku. A ty okazało sie ze panic przesedł metaorfoze. Dzis widziałem go w rowerowym i polecam, spoko amorek , hample i ramka tez wydaje sie ze wytrzyma. :(

• 3 lata później...
Napisano

Witam wszystkich!

Udalo mi sie ostatnio w okazyjnej cenie kupic ten rower. Wczesniejszy wlasciciel widac, ze nie o niego nie dbal za bardzo, wiec pare rzeczy jest do poprawy. Sek w tym, ze ja w tym temacie jestem prawie laikiem, prawie bo troche sie juz doksztalcilem czytajac tematy na forum. W zwiazku z czym kieruje do was pare pytan, mianowicie:

1) Przednia tarcza hamulca jest troche pokrzywiona, jednak sam hamulec dziala w miare w porzadku i nie ociera podczas jazdy. Czy wymieniac tarcze na nowa ? Po czym poznac, ze klocki sa do wymiany ?

2) Łancuch byl w dosc kiepskim stanie, chodzi mi o korozje. Przeczyscilem go troche, nasmarowalem i wydaje sie w porzadku, nic nie skrzypi. Wymieniac go na nowy ? Czy tez moze zdjac go calkowicie i zafundowac dobre szejkowanie ?

3) Tylna linka od hamulca byla zerwana, w kazdym sklepie rowerowym kupie taka sama czy jest to jakis konkretny model do tego hamulca ? (avid bb5) Dodatkowo przy hamulcu brakuje tej srubki mocujacej (KLIK), mozna ja czyms zastapic, ew. dokupic ?

4) Po czym poznac, ze w amortyzatorze nalezy wymienic olej i uszczelki ?

To chyba wszystkie pytanie jakie mi sie na razie nasuwaja. Mam nadzieje, ze temat umiescilem w dobrym dziale (przynajmniej ten wydal mi sie najodpowiedniejszy), jezeli nie to prosze o przesuniecie do odpowiedniego dzialu.

Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi :)

Napisano

1) jak nie ociera to jeżdzij na tej tarczy. klocki widać starte jak je wyciągniesz i nie będzie juz na nich za dużo "materiału". albo jak będzie przy hamomowaniu wydawać odgłosy tarcia stali o stal - to na pewno do wyymiany bd :D

ale klocki raczej na długo starczają

2) ja bym jezdził puki sie nie zerwie :)

3) każda linka będize pasować :) mozesz kupić najtanszą, albo jakąś lepszą - tylko zeby była do hamulca a nie przerzutek. na pewno taką śrubke dostaniesz - choćby w śrubolandzie :D

4) panic ma chyba amora XCR, nie? :P on nie ma oleju ;P

Napisano

Dzieki wielkie za odpowiedz!

Co do amortyzatora to wydaje mi sie, ze jest to: Suntour XCP 75 DJ

Jednak naklejki sa poscierane, wiec ciezko stwierdzic w 100%...

Napisano
panic ma xcr'a 120mm

Tak, masz racje. Dzisiaj udalo mi sie odczytac oznaczenie.

Mam jescze jeden problem, zapieczone sruby mocujace przednia tarcze :D Nie wiem co sie stalo, ale tarcza skrzywila sie jeszcze bardziej, wiec stwierdzilem, ze ja wykrece i domowym sposobem sprobuje wyprostowac - jak sie nie uda to po prostu wymienie na nowa. W kazdym badz razie trzech z 6-ciu srobek nie idzie odkrecic... Do tego jeszcze sa na jakiegos takiego nietypowego imbusa... Zalalem na noc wd-40, rano sprobuje je jeszcze podgrzac, nie mam palnika, swieczka zda egzamin ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...