Skocz do zawartości

[naped] wolnobieg jednorzedowy - problem

kamill40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema mam taki problem poniewaz mam kolo alexrims dm24 i piaste joytech i pękla mi zebatka. Gdzie moge dostac taka zebatke ?

ps. mialem w niej 21 zebów .

Czy lepiej kupic caly wolnobieg jednorzedowy ?

chyba ze macie inne wyjscie;)

Napisano

Nie jestem pewien jaki rozmiar, a nie znasz modelu piasty albo starego wolnobiegu. Zastanawiam się jak się odkręca taki wolnobieg, nie miałem nigdy do czynienia z jednorzędowym. W wielo rzędowym jest gniazdo na klucz który się wkłada w środek, i w taki sposób odkręcałe.

Napisano

No wlasnie jak patrzylem na nazwe starego to nie bylo na allegro...

no walsnie jest problem bo ja go nie moge odkrecic bo nw jak ;/

i tak myslalem zeby sama zebatke wlozyc i tyle:)

Mam taka http://e-bmx.pl/opis/2069183/joytech-singlespeed-pod-tarcze.html lub taka http://e-bmx.pl/opis/2257064/piasta-tyl-joytech-wolnobieg-pod-tarcze.html

tylko ze z zaciskiem :) wiec. to chyba ta na wolnobieg ?

Napisano

Nie masz innego wyjścia niż zakup nowego wolnobiegu, bo to część nierozbieralna (tj może i rozbieralna ale brak części zamiennych do tego).

Jak już go zdejmiesz to daj zdjęcie gwintu to się coś dopasuje.

Napisano

No ok ;) zaraz zrobie zdj. i wrzuce.

To jest rozebrany ;) tylko odkrecilem latwo...

Maly śrubokręt i mlotek.. i odkrecilem ta nakretke i wyciagnelem zebatke.. która mi pekla post-147920-0-60168500-1324323276_thumb.jpg

Napisano

Nie rozkręciłeś tego wolnobiegu w całości, połowa jest nadal na piaście. Zrobiłeś to takim sposobem że wolnogieg się rozlatuje na części pierwsze, a nie zostaje poprawnie odkręcony od piasty. Musisz odkręcić również to co jeszcze zostało. Musi zostać sam gwint. Potem musisz zmierzyć suwmiarką, lub linijka średnice gwintu i będziesz wiedział co masz zamówić. Pozdrawiam

Napisano

Nie rozkręciłeś tego wolnobiegu w całości, połowa jest nadal na piaście. Zrobiłeś to takim sposobem że wolnogieg się rozlatuje na części pierwsze, a nie zostaje poprawnie odkręcony od piasty. Musisz odkręcić również to co jeszcze zostało. Musi zostać sam gwint. Potem musisz zmierzyć suwmiarką, lub linijka średnice gwintu i będziesz wiedział co masz zamówić. Pozdrawiam

ale ja nw jak to oodkrecic... bile mmlotkiem i przecinakiem i wql ani rusz.. nie chailo sie russzyc.. i nw co mam zrobic .; /

Napisano

Bez klucza się nie obejdzie bo wolnobieg jest dokręcany z każdym naciśnięciem na pedały, więc sobie pomyśl ile siły potrzeba żeby to odkręcić.

Mi to wygląda na mały gwint, z resztą w większości takich piast był mały. Pozostaje jeszcze kwestia grubości łańcucha, czy 3/32 czy" 1/8". Podejrzewam, że cienki ale kto wie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...