Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Mocna lampa na przód

wymiennik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem sobie ostatnio Sigmę Pava. Będę jej używał do wieczornych powrotów do domu w mieście w parkach, krótkich wypadach, porannych dojazdach zimą do pracy. Słowem taka do jazdy na codzień.

Ale poszukuję też (przyszłościowo) porządnej lampy na przód.

Będę ją raczej zakładał na rower nie często. W wakacje do późno wieczornych, nocnych powrotów do domu, przez lasy, pola, wsie. Generalnie rekreacyjne jeżdżenie.

Zależy mi, żebym wszystko porządnie widział, czas świecenia na sensownym poziomie 4-5 godzin, waga nie gra żadnej roli (może być ciężka), cena powiedzmy do 400 PLN, może być żródło prądu osobno (aczkolwiek wolałbym razem), chętnie widziałbym różne poziomy świecenia (mogą być 2-3 reflektorki osobne, takie też widziałem, bodajże jakiś model Magicshine), raczej żeby świeciła szeroko (nie żeby tylko przed rowerem, ale żeby to nie był taki wąziutki strumień światła), wielkość też nie gra roli (no bez przesady, bo mi napiszecie żebym sobie zamontował reflektor z OBI z 1 000 000 kandelami :- oj widziałem takie), kolor nie gra roli, kształ obojętny.

Dziękuję za porady.

Napisano

Temat przerabiany 1 365 988 razy.

Najtańsza mocna opcja, 130 zł ebay, lub inne na dealextreme.Teoretycznie 1200 lm, realnie pewnie moze połowa. Świecić 4-5 godzin to żadna w trybie maks świecić nie będzie, ale można mieć dwa aku.

Z dostępnych w Polsce - magishine w różnych wersjach. W 400 zł zmieścisz się z prostymi modelami ms, które też są dobre.

Napisano

Wiem, że ten temat był przerabiany 1 365 988. Nawet przed założeniem tego tematu poczytałem trochę na ten temat, także na tym forum. Ale ponieważ jest tak dużo tych tematów dotyczących podobnej tematyki postanowiłem założyć 1 365 989 podobny temat aby trochę to usystematyzować. W każdytm temacie jest trochę o tej a w innym o innej lampce, a tak będę mógł mieć jasno i konkretnie.

Dzięki za info o Magicshine - pooglądam trochę w internecie.

Ale już widzę, że te 400 stówy to trochę za mało. Chyba będę musiał zaoszczędzić trochę więcej kasy.

Napisano

Mam dwa "systemy"

Do Levela A4 mam 2 x SkyRay na diodzie XM-L T6. Nominalnie deklarowane 1000 lm - realnie nieco ponad 450 lm. W ogólności około 1000 lm wystarcza. Ostatnio wjechałem w totalną ciemnicę (las) i byłem mile zaskoczony. Trzeba mieć jednak na uwadze, że ten strumień rozłożony mam na dwie latarki, więc kąt świecenia jest szerszy niż gdyby to była jedna sztuka - to też jest ważne. Czas świecenia 2-2,5 godziny w temperaturze +20 stopni.

Do Trans Alp'a mam Roxim'a RX-5. Zaletą jest bardzo szeroki kąt świecenia - który powala na kolana wszystko inne. Na pełnej mocy świeci do 5h (4xAA) w temperaturze +20 stopni. Jest nieco słabszy niż latarki.

Moim zdaniem idealnym zestawem byłaby 2x MJ-872.Cena około 150$/szt. Drogo, ale jeżeli lampa daje tyle, co deklaruje to warto. W razie problemów z czasem świecenia, można wymienić batterypack na większy.

Napisano

HELLo-:

Ja też bawię się różnymi lampkami, najfajniejsza jaką miałem to Lupine Wilma 5 ale po dzwonie musiałem ja pogrzebać ;(

Generalnie moja rada jest taka żeby mieć jedno światełko na kierce a drugie na kasku. Dla mnie kombinacja dwóch lampek Cateye EL-320 daje radę, link do uchwytu na kask na samym dole(UWAGA: nie działa z wszystkimi modelami Cateye!).

Ostatnio miałem okazję wypróbować nową lampkę Cateye Econom Force RC, ma zdaje się 500 lumenów, daje rade przez ok 5godz.(zależne od temperatury) i można kupić tańszą wersję "nie RC" ze zwykłymi bateriami. Bardzo dziwny trapezoidalny kształt strumienia światła w zamyśle zorientowany do szosy na kierkę, ale bardzo podobał mi się na kasku ze względu na dosyć szeroki kąt. Cena 78 funtów, jak sądzę przy obecnym kursie będzie oscylować w okolicach 400 zlociszy...

Uchwyt na kask: http://www.shopcateye.com/products.php?product=Helmet-Mount

POZDRo-:ver

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...