Skocz do zawartości

[amortyzator] SR Suntour XCT V2, na jaki zmienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam w moim rowerze standardowy taki jak producent załączył amortyzator SR Suntour XCT V2, skok 80mm..

Mam 56 kg wagi, jeżdżę dosyć dużo, asfalt, w lesie, błoto itp.

Czy jest to odpowiedni dla mnie amortyzator ? Mam pieniążki więc mogę go zmienić, ale potrzebuję rady czy warto>

Jeśli tak to na jaki>

Mój fundusz przeznaczony na to to około 400 zł

Czekam na rady !

SR Raidon to tylko trochę lepsza wersja XCR'a - wyda tylko niepotrzebnie pieniądze a różnica w jakości będzie znikoma. Ja polecam zajeździć na śmierć XCR'a a potem kupić coś pokroju min Epicona - link . Bądź jeżeli zależy ci na łatwości serwisu oraz bezawaryjności np Marzocchi 33 PRO.

Bo mam wrażenie, że no twardy jest dosyć.
Bo XCR jest twardy przez co przeznaczony nie dla osoby o wadze 58 kg - jeżeli chcesz mieć miększego XCR'a musisz zmienić w nim sprężyny na miększe - co jednak chyba jest nie możliwe bo SR nie sprzedaje miększych sprężyn do XCR'a. Zresztą XCR będzie działał poprawnie pod kimś kto waży min 75 kg(najlepiej więcej).
kiedy będę wiedziała, że już jest wyjechany na maksa:P?
Kiedy zacznie ci łapać luzy na ślizgach - tzn nie będzie sztywny, w sumie to najbardziej oczywista przyczyna śmierci większości XCR - oczywiście da się dalej jeździć ale nie jest to ani zbytni komfortowe ani w 100% bezpieczne.
A tego co mam można jakoś wyregulować ?
Jest tam niby elastometr ale tak naprawdę lepszą pracę uzyskasz usuwając go. XCR' możesz zalać olejem do amortyzatorów np MOTOREXA 7.5 W poprawi ci to pracę, musisz przy tym pamiętać żeby uszczelnić golenie - w szczególności wszystkie śrubki za pomocą gumowych uszczelek na śrubki do kupienia w każdym sklepie z narzędziami.

Mogę polecic od siebie Tora 318 air, jednak amortyzator jest dedykowany raczej cięższym rowerzystom
Co za bzdury - wersja sprężynowa RS Tora 302 tak, ale w wersji powietrznej twardość regulujesz sobie ciśnieniem komory powietrznej.
Czyli mówisz, że lepiej odłożyc jeszcze trochę kasy i kupić coś z tych proponowanych??
Zdecydowanie!, kup sobie Epicona no chyba że nie zależy ci na wadze to Tore, różnica w wadzę to ok 500 gram na korzyść Epicona.

Pamiętaj że jak kupisz 100mm to kierownica pójdzie Ci sporo do góry i tym samym zmieni się trochę geometria całego roweru. Ale to taki szczegół ;)

Bo XCR jest twardy przez co przeznaczony nie dla osoby o wadze 58 kg - jeżeli chcesz mieć miększego XCR'a musisz zmienić w nim sprężyny na miększe - co jednak chyba jest nie możliwe bo SR nie sprzedaje miększych sprężyn do XCR'a. Zresztą XCR będzie działał poprawnie pod kimś kto waży min 75 kg(najlepiej więcej).

Chyba chodziło Ci o XCT bo taki amortyzator posiada bandziorekalus i owszem ten model jest twardy tym bardziej przy niskiej wadze bikera ale XCR to super miękki amor nawet przy 58kg

W tych pieniądzach to tylko za Epiconem się rozglądaj, nawet nie musisz dokładać bo do 400 to można zdrową sztukę z małym przebiegiem dostać.

W zalewanie się nie baw, szkoda zachodu- pomoże tyle co umarłemu kadzidło :-) a jeszcze uszczelniać toto itd.

Nie nadaje się, gdyż jest to amortyzator do DJ - a ty z tego co widzę w profilu posiadasz rower Giant Escaper czyli do lekkiego cross-country. Amortyzator Dirt Jumper zakłóci ci geometrię ramy i nie nadaje się ze względu na swoją charakterystykę do twojego roweru.

Ok :) Już nie mam Giant Escaper tylko MERIDA MATTS 10 :)

Zastanawiam się jeszcze nad amortyzatorami:

- Rock Shox Recon SL 80mm

- Ten Epicon co mi poleciliście

- Rock Shox Reba - ten jest na tą chwilę poza moim zasięgiem, ale ten 1 wydaje mi się być lepszy od Epicona

Co o tym myślicie?

bandziorekalus Ja tam bym brał Epicona. Bardzo dobry widelec jak na taką cenę. No i nie będzie Ci się kłócił z charakterem ramy, czyli XC. Wydaje mi się, że Epicon w zupełności Ci wystarczy. Do Meridy Matts 10 wkładają widelec 100mm, więc geometria się nie zmieni.

Oczywiście możesz kupić inny, z tych proponowanych przez Ciebie, ale:

- RS Recon, o którym piszesz ma 80mm skoku, więc przód pójdzie w dół i zmieni się nieco geo ramy

- RS Reba - chyba nie potrzebujesz 2 komór powietrznych i bardzo szerokich możliwości regulacji, żeby dopłacać dość sporo do Reby.

Mój głos idzie na Epicona.

ja i tak myślę o zakupie używanego, ale w idealnym stanie. Rozumiem, że Reba jest najlepsza z tych wszystkich tutaj :) No bo tutaj widzę okazję na idealnego za 550 zł więc dlatego nad nim się mocno zastanawiam :) No mieć Epicona w takiej cenie, a o klasę lepszą Rebe:) Wolę zapytać co Wy mi doradzacie itp. ponieważ no jestem zielona w tym temacie:) A jak geo ramy pójdzie w doł to jaki to ma wpływ na samą jazdę? Raczej powinna iść do góry niż w dół dobrze myślę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...