marcinBB Napisano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Witam. mam pytanie,czy klocki z wymiennymi okladzinami ustepuja sila hamowania zwyklym klockom???jesli nie to jakie warto zakupic do max 35zl komplet??? jezdze glównie po asfalcie,czasami w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doms Napisano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Ja z ciekawości kupiłem takie: http://allegro.pl/wietrzenie-magazynu-klocki-hamulcowe-wwwmadbikepl-i1972604758.html Hamują lepiej niż seryjne klocki w avid sd5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinBB Napisano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 ciekawa oferta,aczkolwiek chodzilo mi tu raczej o opinie,ale dziekuje za udzilenie sie w "dyskusji". obecnie ma seryjne klocki w heblach tektro (jakies z najtanszych) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 17 Grudnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Takie same normalne klocki od tych samych z wymienną okładziną różnią się wyłącznie możliwością wymiany okładziny, oczywiście będą tak samo się sprawowały. Bierz te z linku powyżej, o ile to samo co Authory 3CC, czy Meridy to w takiej cenie nie znajdziesz nic lepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Z moich doświadczeń wynika, że klocki z wymiennymi okładzinami łatwiej ustawić do obręczy, typ klocków na samo hamowanie raczej nie wpływa(przynajmniej w sposób odczuwalny przez użytkownika ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 24 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Do trekingowego (Trans Alp 2011) założyłem ostatnio klocki Clarks CP513 z czerwonymi okładzinami. Hamują dużo lepiej niż fabrycznie zamontowane, są nieco dłuższe. Wymiany dokonałem niedawno, więc nie zdążyłem się najeździć zbyt dużo. Ogólnie pierwsze wrażenie pozytywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friko Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Jeśli dalej chcesz je kupić, to może te authora o których mówił safian http://allegro.pl/no...2007441299.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yendrek3 Napisano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Witam. mam pytanie,czy klocki z wymiennymi okladzinami ustepuja sila hamowania zwyklym klockom???jesli nie to jakie warto zakupic do max 35zl komplet??? jezdze glównie po asfalcie,czasami w deszczu. Jesli moge cos powedziec to ze swojego doswiadczenia bardzo polecam czarne okladziny wymieene BBB, niebieskie sa strasznie twarde ale czarne to cud, nie piluja obreczy i nie zdzieraja sie po jednym maratonie a sila hamowania jest super pzdr yendrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Mam te Authory 3CC i są warte ceny. Nie piszczą na mokrym, co do siły hamowania to mam mieszane uczucia. Z tyłu po prostu żyleta - można hamować na jeden palec Z przodu jest o wiele słabiej...różnica polega na innych modelach obręczy. Obydwie są konserwowane w ten sam sposób i przednia najwyraźniej gorzej współpracuje z tymi klockami. Ma niby jakieś nacięcia nadające chropowatości (Alex Rims Ace 18), ale w porównaniu do tylnej się nie umywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Niby dlaczego maja hamować słabiej. Tten sam klocek tylko 2 rózne wykoniania ... wymienne okładziny maja ten plus ze przy wymianie nie trzeba ponownie ustawiac klocków ... luzujemy tylko linke i gra gitara ... słowem ustawiasz raz na długi czas Co do wyboru rodzaju klocka ... teraz mam własnie te authory 3cc sa rewelacyjne chyba w tej cenie nic lepszego nie kupimy. Miałem okładziny Shimano XTR, siłą hamowania 3cc nie odstaja od Shimano ... ale nie piłują tak obręczy jak Shimano wydają się miększe. Nie wiem jak z trwałoscią tych 3cc mam je za ktrótko ale Shimano XTR wydawały się nieznszczalne. Ale nawet jak beda mniej trwałe to i tak za pare XTR jest prawie komplet Authora wiec w najgorszym wypadku wyjdzie na "0". pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper512 Napisano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Ja osobiście mam Alligator'y VB-660 i są rewelka Hamują świetnie, i z ręką na sercu mogę je polecić. Budową i kształtem podobne do Authorów 3CC. Niestety nie mam porównania w działaniu tych a tych, ale według mnie siła, modulacja i inne będzie podobna, jeśli nie taka sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 24 Marca 2012 Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Jesli moge cos powedziec to ze swojego doswiadczenia bardzo polecam czarne okladziny wymieene BBB, niebieskie sa strasznie twarde ale czarne to cud, nie piluja obreczy i nie zdzieraja sie po jednym maratonie a sila hamowania jest super no właśnie cześć podpinam się co by nie śmiecić no właśnie mam dylemat, jakie klocki wymienne czy nie? jaka firma??? nie mam doświadczenia w V brekach. co polecacie ? nie drogo , miękkie do jazdy spokojnej? obecnie mam z tyłu jakieś meridy z dwoma różnymi gumami, a przód z trzema gumami authory. ale marek jest ...kupa jakieś SNG, Clarcs, BBB, Deone..... itd. np.http://allegro.pl/wi...2207517172.html nie łapię różnicy... Proźba o opinię, doświadczonych rowerzystów. dzięki ps. czy np okładziny jednej firmy pasuję tylko do jej klocków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 24 Marca 2012 Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 obecnie mam z tyłu jakieś meridy z dwoma różnymi gumami, a przód z trzema gumami authory. Trochę off... Zastanawiałem się nad skutecznością klocków złożonych z dwóch czy trzech rodzajów gumy. Mieszanki maja różne twardości, zatem podczas docisku wszystko będzie opierać się na najtwardszym komponencie, który ma najmniejszą ścieralność. Czy nie lepsze są klocki jednolite? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.