Skocz do zawartości

[podjazd] Przy jakim nachyleniu podrywa koło?

Eskulap

Rekomendowane odpowiedzi

Ten wykres jest w celu uświadomienia Eskulapa, jak się cyferki mają realnych odczuć. Oczywiście, Równica do podjechania bez problemu, ale tam nawet najbardziej stromy odcinek jest poniżej 20%. BTW, na dolnej osi jest średnie nachylenie każdego kolejnego kilometra.

Oczywiście 15stopni równa się 26-27%.

Eskulap, na jakiej podstawie określasz nachylenie pokonywanego podjazdu? Czyżby niezawodną metodą "na oko" ;)

No właśnie dlatego dopytuję o pochylenie, żeby mieć porównanie, bo sprzętu elektronicznego nie posiadam. OK przyjąłem do wiadomości "tą metodę"

I jeszcze jedno, dla mnie Równica to totalny light - bez wysiłku. Ja mówię o podjazdach na których z du.. kapie. :)

przy podjazdach kluczową rolę odgrywa podłoże, np na trasie Grand prix mtb, gdzie m in majka się scigała sa odcinki po okolo 40stopni ale przed nimi masz spory rozpęd, i na końcówce, gdy już grawitacja zrobiła swoje i prędkość zmalała prawie do zera majka musiała wstać w korby i jakoś jechała, na geax gato i sucho było, goniąca ją anka szafraniec już musiała z roweru zeskoczyć, powierzchnia tam to ubita ziemi i korzenie, ale w górach wałbrzyskich są z reguły podjazdy kamieniste, tam już przy 30 stopniach koło nie wyrabia

Święte słowa- trudność podjazdu zależy od tempa nie od nachylenia :thumbsup: . Co do nachylenia to zdarzają się odcinki asfaltowe dające w kość. Wystarczy spojrzeć na maraton w Istebnej- tylko 27% i co? Kto wyobraża sobie jazdę w terenie o nachyleniu rzędu 30% na odcinku dłuższym niż 100m? To też lajt :teehee: ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...