Skocz do zawartości

[koło] Zmiana szprych i nypli

Twingol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, planuję wymienić szprychy i nyple. Obecnie mam szprychy 301mm i nyplę 9mm. Czy jeżeli założę nyplę 16mm to będę mógł założyć szprychę krótszą o 6mm? A może powinna zostać taka sama?

• Mod Team
Napisano

Jeżeli miałeś takie szprychy i ich długość jest ok to takie powinieneś założyć, a czemu zmieniasz ?? Szprych sie nie zmienia z byle powodu bo to troche bez sensu.

Napisano

Jeżeli miałeś takie szprychy i ich długość jest ok to takie powinieneś założyć, a czemu zmieniasz ?? Szprych sie nie zmienia z byle powodu bo to troche bez sensu.

Szprychy w rowerze mają ponad dwadzieścia lat, koło zostało zgniecione przez samochód (pękła obręcz i 2 szprychy). Dlatego stwierdziłem, że nie ma sensu uzupełniać połamanych szprych bo i tak czeka mnie nowe zaplecenie koła.
Napisano

witam

się podepnę pod kolegę.

Sprawa jest taka, składam koła

i wyszło mi na szprych kalkulatorze 255 mm, przód

i 255,5 mm tył.

A dostępne są 254 mm i 256 mm CNspoo-ki .szprychy

Wybrane zakończenie szprych na wewnętrznej krawedzi ściany felgi.

coż myślicie, w dół czy w górę , który rozmiar wybrać?

Napisano
chodzi mi tylko o to czy mogę dać troszkę dłuższe nyple np 12mm

12mm to standardowa długość tzn. najpopularniejsza. Jak użyjesz 14mm lub 16mm to nic się nie stanie ale tak jak już wcześniej powiedział rzymo dłuższych nypli używa się do obręczy o wysokim profilu albo 28'

który rozmiar wybrać?

Bierz dłuższe czyli 256mm Po pierwsze będą całe siedziały w nyplu a po drugie jeżeli masz jedno komorową obręcz to nawet jeżeli będą trochę wystawały to nie będą przeszkadzać dętce.

Napisano

12mm to standardowa długość tzn. najpopularniejsza. Jak użyjesz 14mm lub 16mm to nic się nie stanie ale tak jak już wcześniej powiedział rzymo dłuższych nypli używa się do obręczy o wysokim profilu albo 28'

Bierz dłuższe czyli 256mm Po pierwsze będą całe siedziały w nyplu a po drugie jeżeli masz jedno komorową obręcz to nawet jeżeli będą trochę wystawały to nie będą przeszkadzać dętce.

dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...