Wiewiór Napisano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Cześć, właśnie szukam dla siebie ramki, chyba wezmę cały nowy stalowy rower i rozsprzedam części zostawiając ramę. Intryguje mnie więć najbardziej kwestia geometrii. Czy ma ktoś z Was Rometa 29er? Interesuje mnie realna długość tylnych wideł - od suportu do osi tylnego koła. Wg mnie podawane przez producenta 420mm to bujda! Jaka wysoka jest Tora 100mm od osi koła do podstawy sterów? Z góry dzięki za pomoc, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 znalezienie takiej informacji zajmuje duzo mniej, niz napisanie tego tematu...440mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiewiór Napisano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 (edytowane) znalezienie takiej informacji zajmuje duzo mniej, niz napisanie tego tematu...440mm Ok, to w jakiej pozycji? Nabiał nie bądź taki cwaniak, nie lubię takich arognatów. jakbym miał polegac na niepewnych czy nieprecyzyjnych informacjach to bym się nawet sprawą nie interesował. Panowie z Rometa sami nie potrafili mi odpowiedzieć, a nie chciało im się ruszyć i zmierzyć. Poza tym na początku mi wciskali, że 420m. Edytowane 17 Grudnia 2011 przez Wiewiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 z pomiarem praktycznym niestety nie pomoge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek33 Napisano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Jak będziesz sprzedawał graty to pisz na pw. Dogadamy się, ja wymagający nie jestem,a mój napęd,manetki mają się ku końcowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiewiór Napisano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Jak będziesz sprzedawał graty to pisz na pw. Dogadamy się, ja wymagający nie jestem,a mój napęd,manetki mają się ku końcowi OK, jutro rower powinien u mnie być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzio12 Napisano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Daj jakąś fotke bo na tym zdjęciu wyżej wygląda jakby damski holender.Byc może dlatego ,że ma te siodełko tak nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiewiór Napisano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Jutro wrzucę fotki. Link do mojego tematu - nowe części 29er http://www.forumrowerowe.org/topic/103515-wiele-nowych-czesci-nowy-29er-na-czesci/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Wiewior juz jestem zazdrosny;) Fajny sobie prezent zrobiles na swieta, daj znac jak wrazenia! Gdyby z jakiegos wzgledu rama Ci nie podpasowala to wiesz gdzie najpierw uderzyc(jesli to bedzie 19" Kilka zdjec takze by mi poprawilo humor(mozesz smialo zasmiecac moja skrzynke), moze nawet poszedlbym w Twoje slady i tez kupil calego bajka i pogonil wiekszosc rzeczy??? POZDRo-:ver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiewiór Napisano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Wiewior juz jestem zazdrosny;) Fajny sobie prezent zrobiles na swieta, daj znac jak wrazenia! Gdyby z jakiegos wzgledu rama Ci nie podpasowala to wiesz gdzie najpierw uderzyc(jesli to bedzie 19" Kilka zdjec takze by mi poprawilo humor(mozesz smialo zasmiecac moja skrzynke), moze nawet poszedlbym w Twoje slady i tez kupil calego bajka i pogonil wiekszosc rzeczy??? POZDRo-:ver Cześć, my to się chyba już znamy Kupiłem 17stkę w ciemno się nie przymierzają i nie oglądają - pasuje! Sprzedawca sam nie wiedział co sprzedaje, płaciłem za model 2009, mam 2010! W dziale kup/sprzedaj są wszystkie graty z roweru. Zapakowany po mistrzowsku, odwijałem go godzinę, wszystko bez żadnego śladu demontażu (: Jest parę smaczków, np. opony w najwyższej wersji - 3 mieszanki, zwijane 540g i 547g w rozmiarze 2,25", dętki 140g, mostek 130g, korba z zębatkami AL-7075-T6, całkiem dobrze wypsażony jak na 2650zł Haki w najkrótszym położeniu mają równe 440mm No to jedziemy... fotki z komórki Nie głupi ten kolor, co? Edytowane 22 Grudnia 2011 przez Wiewiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzio12 Napisano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Musze przyznać ,że wygląda nieźle .Jak bym miał coś zmieniać to tylko kiere .Fajny prezent sobie zrobiłeś .Wesołych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiewiór Napisano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Dzięki, właściwie to prezent urodzinowy, miałem nadzieję że mi wobec tego coś z ceny spuszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Wiewiór, no to Wesołych Świąt i Happy Birthday Poniżej zdjęcia wyjaśniające dlaczego chcę też ten model(to mój stalowy singiel 26"): http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/1784-genesis-io-ss/ POZDRo-:ver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiewiór Napisano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Hoho, prostota i styl. Tez pojde ta droga. Szukalem tez opon z bialym bokiem, jest kilka ale nie 29er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Przepraszam za OT, ale link dla Wiewiór'a: Products Description – ORIGIN-8 p.s.: mam kiere tej firmy, kupiłem przez ebay, co do opon to nic nie wiem na ich temat(miękkość itp...) POZDRo-:ver EDIT: Nie sugeruj sie zdjęciem na którym jest 26", w opisie jest jak byczek że to 29" Edytowane 22 Grudnia 2011 przez kazafaza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiewiór Napisano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Nice, nice, ale oponki już w zasadzie mam, zostają te Schwalbe. Może im boki pomaluję farbą do gumy ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloom Napisano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Hoho, prostota i styl. Tez pojde ta droga. Szukalem tez opon z bialym bokiem, jest kilka ale nie 29er Interesowałem się tymi oponami jakiś czas temu. Generalnie dostałem odpowiedz od pawlaków, iż są to opony sprzedawane tylko z corratekami. Inaczej mówiąc masz małe szanse na podobne opony (nie wiem czy opony są sprzedawane w rozmiarze 29) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
after Napisano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Jakiś miesiąc temu widziałem te białe Kingi na Allegro, ale 26" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiewiór Napisano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Zdjąłem dziś resztę bebechów i wrzuciłem ramę na wagę. Uśredniając 2431g z miskami sterów (~50g), kamami i klipsami. Edytowane 22 Grudnia 2011 przez Wiewiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 22 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Wrzucaj więcej zdjęć to w końcu będę musiał lecieć po kredyt do banku ;P Swoją droga wiesz może czy rama jest spawana u nas czy może raczej gdzieś w "chi-wanie" i dopiero potem do nas wysyłana na malowanie??? A w co go w ogóle chcesz z powrotem ubrać? Czy raczej mam nie pytać i zaskoczysz niebawem nowymi fotami? POZDRo-:ver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiewiór Napisano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Zaskoczę, zapewniam, że będzie ZŁO Nie wiem gdzie spawają ale spawy są śliczne... w rzeczywistości są naprawdę proste, drobniutkie i symetryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 4 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Pochwalony! Jesteś w stanie zrobić fotkę lepiej pokazującą ile miejsca w widełkach ma tylny kapeć? Albo chociaż powiedzieć, czy jest szansa, by do tyłu weszło 2,4? POSTRO! Gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 10 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) ...troche ciezko mi sie polapac w Twoim poscie, ale sie ciesze ze projekt nabral pedu, ciekawy kolorek, jestem ciekaw jak polerka bedzie wygladac, czekam na foty! p.s.: ja w koncu sie zdecydowalem na ramke Genesis Fortitude Adventure, widelec Salsa juz jest, Racing Ralph'y wyrwalem(choc sa tak fajne ze chyba jednak pozostane przy Big Apple'ach), reszte bzdetow przeloze z Kony, docelowo myslalem o zaplecieniu kol przod SP Dyno(wylaczalne dynamo pod tarcze) tyl na piaste Sturmey Archer F30 albo S-RK3, moze Alfine...ramka bedzie pod koniec miesiaca, dam foty oczywiscie! POZDRo-:ver EDIT: pokleilem linki, poogladalem foty i napisze tak: drapie sie mocno w leb czy ze swoich XT tez nie sciagnac farby...jak je polerowales? Edytowane 10 Lutego 2012 przez kazafaza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiewiór Napisano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) Muszę ponownie napisać tego posta do admini mają wszystko w nosie, prosiłem żeby wyedytowali mojego posta bo przecież samemu po upływie kilku minut tego się nie da zrobić!!! Stery FSA Orbit UF które teraz są srebrne i wypolerowane oraz top cap z gwiazdką Dartmoor Zębatka Gusset Double Six z szeroką podstawą do piast z alu bębenkiem - 12 zębów! (będzie to mój szybki bieg na szosowe wycieczki) Zębatka Dartmoor Sting 32 od Hadronsport.com za free, dzięki chłopaki! Korba Shimano XT po zdjęciu anody i polerce, ramiona 175mm Piasty Dartmoor Vee-One i Vee-Two mostek Truvativ Stylo Team 75mm Nyple Dartmoor 72 sztuki, które dostałem za free od Dartmoora, dzięki Obręcze Sun Rims Equalizer 23 i 27, obie 29er po zdjęciu naklejek, anody i polerowaniu FOSS 26 cali, będę je rozciągał Rama po usunięciu przelotek przerzutek waga ramy po usunięciu przelotek, piaskowaniu i malowaniu proszkowym + haki W świetle kolor jest mniej więcej taki Lakier proszkowy RAL 250-M (metalik) Haha, znowu nie mam prawa edytowania swojego posta. Zupełnie jakby mi ograniczać prawa do swojego dzieła jakim są te wypociny i foty... Polerowanie korby : wrzucasz korbę do miski wsypujesz Kreta w granulkach (w żelu działa b.słabo i wolno) zalewasz wrzątkiem oddalasz się bo śmierdzi doglądasz co jakiś czas po 10 min powinna zejść cała anoda U mnie jednak za nic na świecie nie chciała zejść z pająka, mimo że tarłem starą szczoteczką do zębów. Polerowane pastą polerską do aluminium K2 Aluchrom za jakieś 8zł w Leroy Merlin. Polerowanie idzie jak burza, nie licząc pająka, który ma masę zakamarków. Edytowane 10 Lutego 2012 przez Wiewiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 10 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 O stary! Właśnie obgadywałem z IvanemMTB kolory naszych Rometów! On wybrał właśnie Kawasaki Green! No właśnie - kupiliśmy te ramki. Ivan składa od początku rower na przyjazdy do PL (mieszka na co dzień w UK), ja zamieniam dwa rowery w jeden z dwoma zestawami kół (cienkie laczki na co dzień, grube w las). Do luda na części idzie 69er na DMR Switchback i przełajówka na ostro OnOne Pompetamine. Także się pochwalę kilkoma detalami wersji leśnej, ale bez fotek: - wideł Kona Fork Project 2; - most Thomson - kiera OnOne Mary cr-mo - piasty Surly SS - obręcze pewnie Equalizer 27 Reszta to trochę kultu w stylu Avid SD Ti, Coda na 94/58, stare Time'y jeszcze w proszkowym malowaniu, czy bashring Salsy. Jeśli mogę coś zasugerować- zacznij już teraz rozglądać się za blacikiem. Kupowałem Ivanowi tego Dartmoora i bodaj po 300km (!) była z niego miazga. Fotka porównawcza z cienkozębnym Stronglightem po chyba 2 tysiącach km była dla Dartmoora miażdżąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi