Skocz do zawartości

[rower] Romet 29er, czyli pretekst do dyskusji o stali

Wiewiór

Rekomendowane odpowiedzi

Tak zostal mi tydzien :] ale czekam na czesci, maja dojsc do swiat i bede montowal rower do konca, macie moze 9 biegowego triggera x7 ,x9 do sprzedania ? :]

Takich zabawek nie mam, ale mam 8-biegowego X-4 którego obecnie nie używam a mogę użyczyć...

POZDRo-:ver

Można z tym TPK się zgrać skwarek2 :D

kazik80 - mam w jednym rowerze kombinację manetki sram na 9 biegów, do tego kaseta 9 i przerzutka shimano zee :D Co prawda zestaw ten w fullu śmiga bo zależało mi na sztywnym wózku, a zee ma blokadę wózka, ale polecam pod rozmyślania takie combo. Niby dziwne, ale działo to ze sobą dobrze (zee jest na 10 biegów).

Edytowane przez Panda

• Mod Team

a tam na pewno było 28.6?
Ja w ręku tego nie miałem ale pamiętam, że najszybciej właściwy Romanowi zacisk to...thomson (Karol z 3miasta do swojego Romana kupował).
Pomierz suwmiarką raz jeszcze, jak różnicę są w dziesiątkach milimetra to rozginaj i naciągaj śmiało (nie takie rzeczy się naciągało na za duże/małe średnice :) )

Słuchajcie szybkie pytanie. Mam Jamisa Drgona Sport 19" i chcę zmienić w nim mostek na krótszy. Teraz jest tam władowany Ritchey 4-bolt OS, 6° rise 110mm, przełożyłem ostatnio go na plus i jest lepiej, kiere też na max ustawiłem w górę. Ale nadal mam problem tzn po dłuższej jeździe zaczyna mnie boleć kark. I myślę sobie, że skrócenie mostka pomoże, a i rower będzie trochę bardziej sterowny.

I teraz co wybrać? 90 czy 80mm?

Przy skróceniu mostka teoretycznie powinno być wyżej :) 19" - masz coś koło 185-190cm?

Na pewno krótszy mostek odmuli to Twój rower jeśli chodzi o zwrotność. Obstawiam 80mm :) Możesz też sprawdzić metodą na sznurek czy nie masz za daleko wysuniętego siodła do tyłu, zawsze można je przesunąć w przód. Najpierw jednak sprawdź czy jest prawidłowo. Tyczy się to kwestii wysokości i odsunięcia przód-tył.

Natomiast co do karku to po prostu optuję za nabijaniem kilometrów, kark się przyzwyczai.

Edytowane przez Panda

Ale nadal mam problem tzn po dłuższej jeździe zaczyna mnie boleć kark. I myślę sobie, że skrócenie mostka pomoże, a i rower będzie trochę bardziej sterowny. I teraz co wybrać? 90 czy 80mm?

Jeśli jeździsz w kasku z daszkiem - odepnij daszek - będziesz mniej musiał głowę podnosić żeby drogę widzieć

U mnie zadziałało :)

• Mod Team

Skwarku - zważywszy, że bliższe Ci doły niż górki nie musisz wisieć nad kierą. A kark wcale nie musi boleć (w końcu dla frajdy jeździmy).
Co do wysokości kierownicy - zmierz wysokość rączek od ziemi i siodła. Znam takich (tu u nas na FR) co mają oba na tej samej wysokości ( choć to już jakiś trekking :) ). Różnica 2-3cm (kiera niżej) , przy właściwej odległości od siodła powinna pozwolić na wygodną i komfortową jazdę i po 100km. Ale będziesz musiał się sporo nachylać na stromych podjazdach...
Z mostkiem zrobiłbym tak - pogadaj z kumplami na dzielni i niech Ci pożyczą na weekend 80 i 90mm. Zmień, przejedź się, oceń. Szczególnie zwróć uwagę na wchodzenie w zakręty i podrzucanie roweru bo tu najszybciej (lub najdotkliwiej) odczujesz zmiany. 

ps: z tym daszkiem to święta racja, ja to na szosie "odkryłem" gdzie z natury baran niżej wisi

Edytowane przez anarchy