jendrzych Napisano 9 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 20 godzin temu, rambolbambol napisał: Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze [...] metalowych błotników o odpowiedniej szerokości. Jakby ktoś wiedział o takich 60mm+ pod koło 29 cali metalowych to proszę o kontakt. Błotniki z PCV czy winylu uznaję za niegodne. Też się rozglądałem za błotnikami do mojego mJurka (M), ale o ile miejsca jest sporo nad przednim kołem, to przy tłystym kapciu na zadzie - słabowicie. Z Ikonem 2,2" nie ma szans na jakiś sensowny i ciągły błotnik. Zaczynam rozważać druciarstwo z cięciem w stylu błotników do szosówek. Póki co jeżdżę z jakimiś polipropylenowymi, zwijanymi dupochronami i szlocham. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 9 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Widać że trochę lata ała po magazynach i busach, porysowane widełki od kartonu, karton jest zabójczy jak wiemy z M jak miłość. Dziś w nocy Gienek dostanie Grande La Anię. Pozdrow'er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 9 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Godzinę temu, jendrzych napisał: Zaczynam rozważać druciarstwo z cięciem w stylu błotników do szosówek. Póki co jeżdżę z jakimiś polipropylenowymi, zwijanymi dupochronami i szlocham. Drutuj drutuj. Ja mam SKS Velo 65 Mountain 29. Tył przedłużony kawałkiem jakiegoś błotnika ze szrotu. Ale mieści opony 29x2.0, nie wiem jak z szerszymi. Z minusów po czasie - ubolewam nad przewężeniem tylnego błotnika, bo trochę rozpryskuje się tam błoto. A też przez to że nie jest to jeden ciągły błotnik to i nie przelatuje ono tak ładnie poniżej mufy suportu. Próbowałem SKS Edge AL, ale nie pamiętam czemu zdemontowałem. Chyba się telepały w terenie, dzwoniły o nie kamyki, i może jeszcze coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jendrzych Napisano 9 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 (edytowane) @MikeSkywalkerkłopotem z jakim mierzę się ja i @rambolbambol, jest znikoma szerokość między oponą a rurkami tylnego trójkąta, oraz mała odległość między oponą a rurą podsiodłową. Nawet przewężenie rodem z SKS Velo 65 Mountain 29 może być niewystarczające. Edytowane 9 Lutego 2022 przez jendrzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 9 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Jak się wcisnęło max rozmiar opony to nie dziwota, zejdź pan z rozmiaru, komfortu, ić w suchą pupę, bajgaj na węższym kapciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jendrzych Napisano 9 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Węższa opona? A w życiu. Wolę już wyglądać jak obesraniec. Hyhy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 9 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 No ale popatrz sobie dokładnie na ten błotnik. Przecież on może "kończyć się" dość wysoko, zawsze można go nieco dopasować/ustawić/przyciąć. Wtedy najważniejszy punkt, czyli solidny dupochron masz zapewniony. Chcesz mieć dodatkowo suche buty czy korbę i okolice suportu pozbawione piachu i błota - pozostaje druciarstwo, albo z cienkich błotników, albo z tych z grubej folii, albo z puszek po piwie, albo wycinanie z tych płaskich błotników mocowanych pod dolną rurą, cokolwiek, kwestia zamocowania tego do błotnika będącego dupochronem i złapania w okolicy mufy do rury sterowej jakimiś opaskami. Czerwony - błotnik MTB, szeroki, właściwy dupochron. Niebieski - przymocowany równolegle do rury podsiodłowej błotnik w stylu SKS Mud-X 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 9 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Jedynie dwuczęściowy błotnik ogarnie to. Może takie cóś przyczepione na rzep do rurki podsiodłówki jak poniżej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jendrzych Napisano 9 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 @leejoonidas co to za wynalazek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 9 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Mój własny. Dłuuugo nad nim dumałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 9 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 No i właśnie coś takiego trzeba skonstruować, kwestia użytych materiałów, znaczy błotników. Mnie po głowie chodzi wydrukowanie sobie tego elementu mocowanego na ramie na drukarce 3D, i pewnie prędzej czy później go sobie zamówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Jeden z pretekst, dla przypomnienia. Pozdrow'er 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 11 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Cierpliwość popłaca! Plany są, tworzą się, proszę oczekiwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 12 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Dla fejsbukowych, Spec AWOL w fajnej konfiguracji i równie fajnej cenie https://www.facebook.com/groups/gieldaostrokolowa/permalink/4873020212737272/?sale_post_id=4873020212737272 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 19 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 https://m.olx.pl/d/oferta/rower-projekt-genesis-iq-id-alfine-8-reynolds-520-CID767-IDNYxvB.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KryMar1983 Napisano 20 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 (edytowane) Witajcie. Ja w tej tutejszej społeczności prawiczek, więc może krótko...na chwilę obecną Stanto Sherpa gen1 ale wraca temat zmiany na coś co przyjmie 29+... czy mogę prosić aby wskazać drogę gdzie iść gdyż wychodzi że 29+ - R.I.P. Aktualnie: Edytowane 20 Lutego 2022 przez KryMar1983 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KryMar1983 Napisano 20 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Łooo pomału nakręcam się na Krampusa ale kiepsko z dostępnością 😥 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 20 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Tak będzie też z odpowiedziami, może @kazafaza coś do radziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KryMar1983 Napisano 20 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Hmm czyli szybko szukać szybko klikać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 20 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Kastom, taka prawda. Byle opony i obręcze szło kupić, to z 29+ nie zginiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KryMar1983 Napisano 20 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 (edytowane) Set z Staśka przechodzi dalej, może z WTB i29 coś się gumowego ożeni. To szukam Krampusa lecz chol$#@ albo czarne albo srebrne. Jeszcze Kona Unit pacze.. Edytowane 20 Lutego 2022 przez KryMar1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 20 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Kup czarną / srebrną oraz zestaw naklejek (do wyboru biel lub czerń) i przemaluj Krampusa na cokolwiek. #surlymakeityourown 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KryMar1983 Napisano 20 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Szukam szukam... na razie srebro za 765elżbiet https://www.bicycledoctor.co.uk/framesets/surly-frames/surly-krampus-29er-hardtail-mountain-bike-frame-in-silver__4082 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 20 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Z góry przepraszam za nadchodzące pytanie, ale nie wiem na ile kolega jest koszerny - musi być stal? Jeśli nie, to Trek Stache jest bardzo fajną opcją pod 29+, przede wszystkim w miarę bezproblemowo dostępną w PL. A jak musi być stal, to albo kartkuj za nówkę, albo szykuj się na polowanie - od ręki raczej nic nie dotaniesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 20 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Marino może pospawać ramę pod czy całe, a jest zdecydowanie tańszy od europejskich kastomów (a często i od opcji seryjnych). @kazafazaujeżdża i chyba zadowolon, niech się wypowie zresztą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi