Roballinho Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Godzinę temu, bladawiec napisał: Zapomniałem o kosztach energii, które poszybowały w całej Europie nawet o kilkaset procent I to jest główny powód. Dam przykład piekarni, która mnie tuczy swoim pieczywem. Właściciel zwija interes i zamyka kilka swoich punktów po radykalnej podwyżce ceny gazu dla przedsiębiorców o 800%! Przetrwają najsilniejsi, reszta wkrótce się spakuje... W biznesie rowerowym też tak to widzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Jednak ciężko porównać piekarnię z piecami do produkcji ram, z gotowych rur. Już upieczonych gdzieś indziej. Ale akurat w przypadku ręcznej roboty trzeba po prostu zagwarantować satysfakcję finansową wytwórcy w całokształcie funkcjonowania społecznego, z uwzględnieniem rękodzielniczego wkładu, na przekór Markom naklejającym logo na chińsko produkcjo. Takie Marki to som korporaracje cyklistyczne i mają narracje tanio kupić drogo sprzedać ale też i odważają się oferować swój produkt i projekt. Jeszcze niedawno ramy z Tajwanu przyjemnie wykonane w dużych seriach i ze stali kosztowały od 100 do 200 dolarów w polskich sklepach ( np pod marką Autor) ale nastąpiło wyparcie stali przez alu i już Tai Van nigdy z cen nie zejdzie. Dziś w czasach idiotyzmu masowego ajfonizacji suwizacji i wakacjonizmu zanzibarnego mechanizmy ekonomiczne sprzedaży i kreowania potrzeby zakupów są niczym kleszcz na krwistym budżecie domowym, ale w chilach otrzeźwienia wystarczy zabrać sprawnego dziadka Mtb na Kantilewerach i pojechać 3x7 do najbliższego lasu i uśmiechnąć się do sosen, w piasku i przepaściach pchać i sprowadzać, doceniając prostotę i zdrowy rozsądek i powstrzymanie się przed naporem propahandy zakópuf „jesteś tego warty” „musisz to mieć” „ nowość sezonu” „ zalety napędu 16 rzedego” 😄 Zrobiłem się czerwony, bo się zsurlizowałem sam, jak ten komar poleciałem do niebieskiej lamy w drucikach... aż strzeliło Ale w 2021 z 5000 przebiegu na ramie Surlałem tylko 1200 km, pozostałe 2000 Jaguar lata 60-70, 1500km Diamant z 59r, i jeszcze trochę na Romecie z lat 80.... i takie ponad pokoleniowe używanie stali ma sens. Wtedy inwestycja raz poniesiona może i do wnuków nieść korbowe pocieszenie. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Rury ze stali nad rowery 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 S gejzbuka Pozdrow'er 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 7 godzin temu, homzal napisał: A Muirwoods spogląda zza rogu i macha zalotnie metką z ceną Przecież Muirwoods podrożał o ~30% w ciągu ostatnich paru lat, więc trend jest podobny. Oczywiście nadal wychodzi taniutko, co poniekąd tłumaczy parszywą jakość stali i wagę niekoniecznie kogucią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Sobek82 napisał: Fajna ta Kona szkoda że jest z Aluminium co widać po spawach i nawet na tej czarnej nalepce widać napis 😋 Edytowane 29 Stycznia 2022 przez Alsew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 A widzisz, nie zważyłem uwagi, sorry Winnetou. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 (edytowane) No to wrzucę mojego kochanego cr-mo retro ulepa. Rower do zastosować gravelovych. Używany całorocznie głównie szutry i leśne ścieżki, czasami wjedzie głębiej w las, czasami zawiezie tyłek do roboty czy przywiezie bułki do domu. Rower jest pełen druciarstwa ale działa wyśmienicie. Rama : Gary Fisher Rangitoto Cr-mo z 1995r pod hamulce typu canteliver i stery 1i1/8. Dzięki dorobionej przelotce przymocowanej do śruby od zacisku sztycy idealnie działają v-ki. Widelec: Optima full cr-mo wysokość oś-korona 405mm (oryginalnie do tej ramie był montowany amortyzator o wysokości 420mm) Sztyca : Ventura cr-mo Koła : Kellys 27,5 z oponami Panaracer Comet 2,0 przód, Michelin Country Rock 1,75 tył Hamulce : v-ki full Deore - nie obyło się bez szlifowania prowadnic klocków tak by dopasować ich wysokość do kół 27,5 Napęd: 1x10, kaseta Deore 11-36, przerzutka XT, manetka Deore, korba Shimano 38t custom (z korby 48x38x28 odwiercony młynek a patelnia przy pomocy gumówki i kamienia szlifierskiego przerobiona na osłonę łańcucha. Prowadnica łańcucha dorobiona za starego mocowania od lampki - efekt łańcuch nie spadł ani razu przez 2,5tys km w gravelowych warunkach. Linia łańcucha bajka. Kierownica Accent Execute 680mm, mostek Uno 80mm, siodło jakiś zajechany już Author, chwyty sylicony Cube, pedały platformowe z pinami Author. Do tego dzwonek, koszyk na bidon, pełne oświetlenie i pełne plastikowe błotniki z dorobionymi prętami i wyszlifowane w wielu miejscach tak by nie kolidowały z hamulcami i mieściły opony. Kocham go! 🥰 Edytowane 29 Stycznia 2022 przez Alsew 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Gary wygląda jak dziadu o-bleśny, wielka sztuka wskrzesić taki UberAmciu egzeplarz, wyrazy uznania, a za nazwę legia honorowa, złotek wyżej na tomiast klasą sam w sobek, taka iluzja złotek stali, że aż nie wiem kompiel oczu, a przecież to glina nie złoto W każdym razie re - cyklizming budujący. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Ogólnie odmłodziłem trochę Garego bo to on jest z 1994 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) Panowie, cztery stalowe czteroboki firmy Marin od bikerStudio (Marin Four Corners) są do wzięcia (wypożyczenia) na aukcjach WOŚP. Zbieramy na pomoc dzieciakom z wadami wzroku. Wyskakiwać z kasy! https://allegro.pl/uzytkownik/bikerStudio?string=wo%C5%9Bp Edytowane 30 Stycznia 2022 przez rambolbambol 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Wyskoczyłem kilka razy. Marian na dobę? Mam breezera, marin może mu tylny trójkąt czyścić 😎 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 W dniu 28.01.2022 o 23:00, Tomek21001 napisał: E tam. Sherpę 2gen 853 z przebiegiem może 2kkm z kołami na dt 350 i ztr arch ex, foxem 32, napedem 2x 10 slx i sram x9, hamplami slx, regulowaną sztycą i siodłem od Speca ..... sprzedałem po kilku miesiącach wiszenia na allegro za ........... 3 800 PLN. Dorzuciłem haki na QR , a co tam 25 GBP Nowy właściciel niech się cieszy, dostał porządny rower na lata. (nawet stalowa rama mu nie przeszkadzała, jak wszystkim innym pytającym co to jest) szok jak tanio poszedł. co tam następnego masz w planach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Faktycznie, za tyle to bym sam se drugiego takiego kupił jak nie zielony, bo to mega fajna ramka/maszynka, dożywotnia gwara i po 3 latach jeszcze nie pękł jak me wcześniejsze cromo wielkokichowe Kony i Salsy 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trendyfendi Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 17 godzin temu, Sobek82 napisał: Wyskoczyłem kilka razy. Marian na dobę? Mam breezera, marin może mu tylny trójkąt czyścić 😎 i co takiego dobrego zrobileś dla dzieciaków tym breezerem ? bo poza spamowaniem bezsensownymi zdjęciami tego forum i grup na fb NIC więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Chyba wyskakiwał przecież napisane. Bez Mariana po prostu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 29.01.2022 o 07:05, bladawiec napisał: No to się zastanawiam, ile teraz w nowym ładzie za taki stalowy zestaw wołają polscy budowniczy ram??? Jak ktoś ma wiedzę o aktualnych cenach, niech się podzieli tą wiedzą. Jesienią pytałem dla siebie to było od 4,5 kzł za ramę pod 120mm i duże koło (29er). Mam nadzieję że moderator na mnie nie nakrzyczy za trochę reklamy. Nawiązałem kontakt z małą manufakturą zza Odry oferującą stalowe ramy z "współczesną" geometrią. Może nie są tak ekstrawagancie jak sherpy, gienki czy inne kony ale wydaje mi się że mogą być ciekawe. Cena za ramę w proszku zaczyna się od 750 EUR. Kwaśne rowery Edytowane 31 Stycznia 2022 przez malutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 2 godziny temu, trendyfendi napisał: i co takiego dobrego zrobileś dla dzieciaków tym breezerem ? Przytwierdzam go na trytytki do przedniego zderzaka w aucie i poluję na niczego ducha winne dzieci. 2 godziny temu, trendyfendi napisał: poza spamowaniem bezsensownymi zdjęciami tego forum i grup na fb NIC więcej Spam to moje trzecie imię zaraz po Krzysztofie, bezsensowność ma wiele twarzy i imion. Btw Nie chciało mi się bez lustra wyciągać więc fotki po kompresji ziemniakiem 😎 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 2 godziny temu, malutki napisał: Jesienią pytałem dla siebie to było od 4,5 kzł za ramę pod 120mm i duże koło (29er). Mam nadzieję że moderator na mnie nie nakrzyczy za trochę reklamy. Nawiązałem kontakt z małą manufakturą zza Odry oferującą stalowe ramy z "współczesną" geometrią. Może nie są tak ekstrawagancie jak sherpy, gienki czy inne kony ale wydaje mi się że mogą być ciekawe. Cena za ramę w proszku zaczyna się od 750 EUR. Kwaśne rowery Porównujesz jabłka do pomarańczy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 11 godzin temu, Grizzli napisał: szok jak tanio poszedł. co tam następnego masz w planach? Ostatnie dwa sezony przejeżdziłem na Four Cornersie (przełajka wisi,singiel na miasto wisi,full był może ze 4 razy w górach). W sumie Four Corners załatwia (prawie) wszystkie potrzeby, mimo,że w porównaniu do Stantona to przepasc jakościowa - jest lekko krzywy od nowości ale co tam,nawet na gwarancję nie zawiozłem, bo nie byłoby na czym jezdzić ...... Jeżeli coś nowego to monstercross na jednym z framesetów Bombtracka . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 A ja myślałem że dziwny jestem bo mam nieodparte wrażenie że mój Muirwoods też lekko krzywy jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 @Kreick miał kiedyś w domu dwie sztuki - różnice były widoczne gołym okiem u niego akurat głównie w widelcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 No u mnie też w widelcu, coś mi to koło przednie nie leży tak jak powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Godzinę temu, Tomek21001 napisał: Jeżeli coś nowego to monstercross na jednym z framesetów Bombtracka Kibicuję, w Bombtracku bardzo fajni ludzie pracują, rowery też niczego sobie Chociaż serduszku bliżej do Gryfona. EBB, 29+ no i sentyment, wiadomix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi