sztopi17 Napisano 31 Października 2021 Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Napatrzyłem się na tego Schwinna i poszedłem budować klunkersa. Chyba przesadziłem ... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 31 Października 2021 Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Przesadnie ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Trochę się już z tymi wątkami pogubiłem. ale chyba stalowy będzie najlepszy. Pojazd objeżdżony chyba w miarę porządnie. Wczoraj dopiero udało mi się zalać opony mlekiem. I dzisiaj mogłem na spokojnie poszaleć dalej od domu :). Pierwsze przejazdy terenowe na oponach jeszcze bez mleka. A tu już opony zalane mlekiem. I wycieczka dalej od domu Nadal pozostała kwestia mostka sztycy i podkładek pod mostek. Cały czas chodzą mi po głowie srebrne komponenty. Ale jest problem z kupieniem kompletu porządnych i w miarę lekkich części. Chodzi mi po głowie sztyca Thomsona masterpiece ale mostki z serii x4 mają kąt tylko 10stopni, Seria X2 nie przemawia do mnie. Ritchey też sprawdzony. Może ktoś podpowie jeszcze jakąś firmę. Albo jakieś konkretne części, które można kupić gdzieś u nas. A z innej beczki czy ktoś już znalazł do kupienia gdzieś blisko Polski Surly cornerbar. Mi się jak na razie nie udało nigdzie w pobliżu znaleźć. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Kup stalową wełnę, spoleruj anodę z dowolnego mostka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sztopi17 Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Jeżeli anoda jest dobrze położona to stalowa wełna na niewiele się zda. Polecam roztwór wody z kretem i szczoteczka do zębów. Kilka sekund roboty i anoda to historia . Trzeba się tylko zaopatrzyć w jakieś rękawice i okulary . Robię tak od lat i zdecydowanie najszybsza opcja ( tak robiłem korbę i rockring w Breezerze) . Aktualnie walczę ze starą korbą Stronglight i anody opiera się nawet papierowi 80ce . Lewe ramie robiłem kretem dosłownie 5 sekund , w prawe niestety jest wprasowany pająk , który musi zostać w kolorze więc zostaje robota ręczna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 @Sto: bardzo ładnie bez srebrnych komponentów, nie zmieniałbym ,ale pamiętam z Borna, że masz inne widzenie kolorystyczne więc podążaj za wewnętrznym głosem. Alu po zerwaniu anody szybko potrafi pasywować bez sensu i cały błysk zamienia się na kupę szarości nawet z plamami i ciapami . Rozumiem zniszczony komponent, zerwać porysowaną, za-polerować całość i wtedy jest drugie gładkie życie. Ale nowy mostek czy sztycę? Trawić kretem, to boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acid1234 Napisano 1 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Zmieniłem korbę Race Face Deus (przereklamowana choć piekna była w srebrnej anodzie) na Shimano LX i też trawiłem, a później wypolerowałem. Efek w korbie LX bardzo dobry... ale oryginalna anoda to jednak lepsze rozwiązanie :). Raz na rok ponawiam polerkę. Race Face jednak technicznie miało gorsze rozwiązanie co do mocowania ramion. Na zdjęciu już mocno porysowana - jeździ już z 5lat :). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Anoda schodzi ładnie udrażniaczem do rur w stylu kreta ;-)) Potem ręczna robota. Dobre efekty daje również piaskowanie przepracowanym czynnikiem..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Ten kret taki w proszku czy te żele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Proszek rozpuszczasz we wrzątku i smarujesz pędzelkiem.....to jest mocno żrące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 ... na świeżym powietrzu lub pod wyciągiem :)))) opary też szkodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 2 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 W dniu 1.11.2021 o 17:50, 100lar3k napisał: A z innej beczki czy ktoś już znalazł do kupienia gdzieś blisko Polski Surly cornerbar. Mi się jak na razie nie udało nigdzie w pobliżu znaleźć. Poszperaj na 455 stronie "Nietypowych", bo tam było pisane o Cornerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 5 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 (edytowane) WTB Vigilante 29 x 2.3 TCS w moim Inbredzie na 24 mm feldze. Z obawami, ale weszło. Edytowane 5 Listopada 2021 przez Roballinho 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 5 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 W dniu 2.11.2021 o 10:23, woojj napisał: Proszek rozpuszczasz we wrzątku i smarujesz pędzelkiem.....to jest mocno żrące. można prosić o recepturę? Chciałbym się zabrać za czorne pedały shimano i zrobić je na błysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 6 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Kret to ług sodowy, nie generuje błysku. Błysk to ciężka dla zdrowia orka po zdarciu anody lub lakieru, to polerowanie. W przypadku pedałów i trudnym do polerowania kształcie, doliczając czas na pełną rozbiórkę, a potem staranny montaż - chyba lepiej kupić po prostu nowe błyszczące i zabezpieczone anodą. Pedały z wypolerowanego w domu aluminium będą tracić błysk jeszcze szybciej niż np mostek czy kierownica, są bardziej narażone na piasek wodę buty. Fabrycznie srebrne będą starzeć się dużo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 6 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 21 godzin temu, malutki napisał: można prosić o recepturę? shimano nie stosuje anody. Tam musisz iść w co zadziała świetny specyfik......;-)) gdzie Kret nie daje rady tam remover . Sam jestem w przededniu walk z pedałami shimano a530. Zobaczę co zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 6 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 ...a gdyby komuś pasował żółty kolor, jak na ramie poniżej to zapraszam na PRIV celem dogadania szczegółów 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 7 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 @kazafaza idzie nowe, czy redukcja stajni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 7 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 Redukcja, chociaż z tyłu czachy dymi niecny plan na fula z Peru. Ale najpierw redukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 7 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 Mały śnik-pik 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 7 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 Coż to za customowe narzędzie? To jest z plexi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 7 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 2 godziny temu, akkwlsk napisał: Mały śnik-pik ino jak ty teraz te piękne mazy-wzory dorobisz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twojastara Napisano 7 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 wyobraź sobie podgrzewanie plexi do 800-900st C... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 7 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 Racja, nie pomyślałem o temperaturach. Zatem metal. Reszta pytania pozostaje aktualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 7 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 2 godziny temu, Roballinho napisał: Coż to za customowe narzędzie? To jest z plexi? Hehe, dobre xD Nie, to jest stal wycinana laserowo, a narzędzie (a właściwie dwa) to ośka pomocnicza, tzw. "dummy axle" oraz JIG dopasowany do standardu ISO mocowania zacisków współpracujący z ową ośką. Jak kto instagramowy, to polecam zajrzeć tutaj https://www.instagram.com/imonia_cycles/ 2 godziny temu, woojj napisał: ino jak ty teraz te piękne mazy-wzory dorobisz ?? To był największy zgrzyt tej przeróbki, ale nienawiść do hamulców obręczowych była jednak silniejsza No i przy okazji zmieniam rozmiar koła, także piwoty i tak musiałyby zmienić miejsce. Będę myślał czy odtwarzać malowanie, czy zostawić luty na wierzchu i tylko psiknąć klarem, czy w ogóle malować od zera (tego bym nie chciał). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi