acid1234 Napisano 24 Września 2019 Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Popio >>> chyba jednak to nie to... choć jako rower do miasta idealny. Akkwlsk >>> Używane wchodzą w grę ale chodzi za mną nówka :). Co do ram typu Gravel to sam nie wiem mają chyba trochę inną geometrię bardzo długą(wysoką) HT - główkę ramy, a to mi się nie podoba. Pochylona rura pozioma też kiepsko wygląda. Rozmiary ram też chyba mają większe . Chyba muszę poszukać przełajowej ramy... Szukam raczej szosy - singla z możliwością trochę szerszej opony z bieżnikiem :) i niską wagą <10kg. Obecnie mam Peugeota szosę z lat 80(waga kompletna 10,6kg - na singla można by zejść ten kilogram) i geometria ramy 53 jest idealna. Nie chcę jej za bardzo przerabiać na singla bo chcę ją zachować w oryginale . Jeździ mi się na tym rowerze idealnie i fajnie niesie :). Po drugie ma rozstaw mocowania piast przód 96mm i tył 126 mm i stosując nowe koła trzeba by rozginać ramę, a ja się boje :). Choć na singlu jest z tyłu standard 120mm i stosując dłuższą oś i podkładkę można by chyba włożyć nową piastę - koło. Chyba będę musiał zakceptować 28mm z delikatnym bieżnikiem. Ps. ta Polka ciągle mnie kusi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 25 Września 2019 Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Szukaj framesetu/roweru Kuwahara Pacer. Wysokogatunkowe rurki stalowe, przez co rama jest leciutka, geometria "trzepakowa" i na tyle krótka górna, że pasuje pod baranka, wypusty po roku 1990 mają już rozstaw piasty 130mm, przyjmuje oponę do 35mm. Bonusowe punkty jeżeli ustrzelisz wersję hi-pacer, która ma dodatkowo wewnętrzne prowadzenie linek. Odpowiednikiem jest też Centurion Accordo, ale nie jest już taki ładny jak Kuwa. Ewentualnie starsze przełajówki, czasem się jakiś Rychtarski w necie pojawi w niezłej cenie. Trzeba polować, takiego roweru jak szukasz raczej nie dostaniesz z półki sklepowej w zadowalających pieniądzach. Albo zaakceptuj 28mm opony, ale z doświadczenia wiem że jak planujesz jakiekolwiek szutry, to nie warto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 25 Września 2019 Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Mój Centrurion Accordo GT (zwany też Tange Orange) dłuuugo leżał na sprzedaż aż w końcu trafił do chłopaka we Wrześni. Pięknego z tego przełaja ulepił, także w dobrych rękach dobra stal jest. Polecam szukać Centurion Accordo bo to super komfortowa rama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 25 Września 2019 Udostępnij Napisano 25 Września 2019 55 minut temu, akkwlsk napisał: Szukaj framesetu/roweru Kuwahara Pacer 55 minut temu, akkwlsk napisał: Odpowiednikiem jest też Centurion Accordo Generalnie rowery typu cross z lak 80-90-tych mają geometrię podobną do współczesnego gravela. Dłuższa rama, rozstaw kół, niższe kąty i dużo (do 42 mm miejsca na oponę) w stosunku do szosy . No i masz piwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acid1234 Napisano 25 Września 2019 Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Muszę chyba jeszcze sporo czasu spędzić na szukaniu. Szkoda, że z przymiarkami tak u nas trudno. Znalazłem jeszcze gravela z poziomymi hakami z 7Anna: Octane One Rower Kode M w dobrej cenie. Rama TANGE (z widelcem 3kg) i tarcze ma. https://hadronsport.com/outlet/rowery/octane-one-rower-kode-m-czarny.html?gclid=Cj0KCQjwoKzsBRC5ARIsAITcwXGn4_f6Ta7qLLxTbDsg8yCeqUjTYRB3TSUJz0RvzLoyBRKeVojlOocaAnvmEALw_wcB https://7anna.pl/product-pol-10278-Rama-i-widelec-Octane-One-Kode-700c.html Muszę geometrię zobaczyć... Dobra nie zawracam już gitary :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 25 Września 2019 Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Teraz, dovectra napisał: Generalnie rowery typu cross z lak 80-90-tych mają geometrię podobną do współczesnego gravela No właśnie nie jest to reguła, wiele z nich jest za długa pod baranka. Kuwa Pacer i Centurion są zweryfikowane pod tym względem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simba Napisano 25 Września 2019 Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Hej. Szybkie pytanko. To: https://surlybikes.com/parts/krampus_fork Plus to: https://www.kross.pl/pl/2017/trail/pure-trail?gclid=Cj0KCQjwoKzsBRC5ARIsAITcwXH5sh06TmFEhk0v2o3vlNsaMHdszvzX7BevHk86slg0hBQX1dLfTVoaAkGLEALw_wcB I geometria jest niezmieniona prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 25 Września 2019 Udostępnij Napisano 25 Września 2019 @Simba Niestety nie. Krampus to odpowiednik sagowanego widelca 100mm a ty potrzebujes takiego pod sagowanego 120mm, czyli z AC=510mm. Zalega mi taki sztywny stalowy widelec (Charge 29er 510mm fork) , gdybyś szukał, to napisz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 27 Września 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Pany! Zasłużona stal do wzięcia! Jak możecie, to rozpuśćcie też wici po znajomkach nie-stalowcach. Może ktoś się "zarazi". Z góry dziękuję. PS. Sorrewicz za prywatę, ale ostatnio to nawet czasu rowerów sprzedać nie mam czasu. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Września 2019 Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Tadam! -> https://cyclingtips.com/2019/09/ritchey-road-logic-disc-and-swiss-cross-2020-eurobike/ szkoda tylko ze to bedzie ok 6tys kaczych monet ;-( ale czekalem na logic disc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 27 Września 2019 Udostępnij Napisano 27 Września 2019 2 godziny temu, adamos napisał: Zasłużona stal do wzięcia! ....co to się stanęło że rumaki do opchnięcia idą???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 27 Września 2019 Udostępnij Napisano 27 Września 2019 @adamos PM poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 27 Września 2019 Udostępnij Napisano 27 Września 2019 4 godziny temu, woojj napisał: ....co to się stanęło że rumaki do opchnięcia idą???? No przeca wiadomo że w pewnym wieku to tylko karbonowy-elektryczny -full .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 27 Września 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Hehe, no nie Panowie - jeszcze tak źle ze mną nie jest. Po prostu garaż się powiekszył do 5 stalówek, więc trochę mi miejsca brakuje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 28 Września 2019 Udostępnij Napisano 28 Września 2019 5 stalówek i zdjęć ni ma? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 28 Września 2019 Udostępnij Napisano 28 Września 2019 @adamos: Nom właśnie, pochwałkuj co tam się wykluło ciekawego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mar.sw Napisano 28 Września 2019 Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Może kolega Acid1234 byłby zainteresowany: https://www.olx.pl/oferta/rama-szosowa-r-54-reynolds-CID767-IDB7YeR.html#e69b76e7c8 Cena do małej negocjacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yapabaka Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 @rambolbambol a jakie masz haki w tym widle od charge'a? Coś poważniejszego, czy zwykły cienkozamykacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 29 Września 2019 Udostępnij Napisano 29 Września 2019 (edytowane) Haki są pod "cienkozamykacz" na 9mm ale ja używam osi pełnej 9mm Thru Bolt (link) Edytowane 29 Września 2019 przez rambolbambol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acid1234 Napisano 30 Września 2019 Udostępnij Napisano 30 Września 2019 (edytowane) Szukam ramy jak Surly Steamroller ale niższą ceną... 3 cechy: - Poziome haki (możliwość zrobienia Singla) - Oponka najlepiej 30-32mm lub szersza - Dobre wykonanie i cena i dostępność w Polsce Może macie jakieś propozycję z nowych ram? Chce zrobić singla, który wjedzie w lekki teren - ścieżka szutrowa - oraz będzie szybki w mieście. Mar.sw >>> Odpisałem na Priv. Jednak zrezygnuję... Edytowane 30 Września 2019 przez acid1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 30 Września 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Z nowości jest u mnie jeżdżący Jamis DragonSlayer i nowa rama Genesis CdF w budowie. Jak pozlepiam, to zrobię trochę fot i powrzucam... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 1 Października 2019 Udostępnij Napisano 1 Października 2019 22 godziny temu, acid1234 napisał: Szukam ramy jak Surly Steamroller ale niższą ceną... 3 cechy: - Poziome haki (możliwość zrobienia Singla) - Oponka najlepiej 30-32mm lub szersza - Dobre wykonanie i cena i dostępność w Polsce Zapomniałeś, że ma być na mufach Ubawiłem się ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bladawiec Napisano 1 Października 2019 Udostępnij Napisano 1 Października 2019 (edytowane) Dzień doberek. Chciałem się "pochwalić" i zaprezentować mój w sumie nowy grzybowóz 29 na, ramie stalowej. Geometria bardzo przyjazna. Nie wiem dlaczego, ale nie chce mi dołączyć zdjęć? Edytowane 1 Października 2019 przez bladawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bladawiec Napisano 1 Października 2019 Udostępnij Napisano 1 Października 2019 ff 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 1 Października 2019 Udostępnij Napisano 1 Października 2019 @bladawiec napisz coś więcej, co to za rama, wideł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi